Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Kinderfiets kopen: maat, veiligheid en kwaliteit bepalen.

Kinderfiets kopen: maat, veiligheid en kwaliteit bepalen.
Omschrijving

Bij het kiezen van een kinderfiets speelt veiligheid een belangrijke rol. De juiste maat van de fiets is daarbij erg belangrijk. Ook de kwaliteit is bij het fiets kopen van belang. Wil je veilig met je kind kunnen fietsen, dan vind je in de handleiding hieronder meer informatie en tips. Er wordt uitgelegd hoe je de juiste maat selecteert, wanneer een kinderfiets veilig is en waar je bij kwaliteit op moet letten. Succes met de aanschaf ervan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het selecteren van de juiste maat fiets

De voeten van het kind moeten eenvoudig de grond kunnen raken. Bij het nemen van een bocht mogen de benen nooit het stuur raken. Jongens moeten ook op een jongensfiets comfortabel kunnen op- en afstappen. Let ook erop dat je kind goed rechtop kan zitten op de fiets en op die manier goed overzicht over de weg heeft. Een mountainbike is misschien stoer, maar vraag je wel af of je kind daarop goed kan leren fietsen.
Een te grote of te kleine fiets kan leiden tot gevaarlijke situaties!
Wil je toch een fiets die kan meegroeien, let er dan op hoe laag en hoe hoog je het stuur en het zadel kunt instellen!

2. Veiligheidsvoorzieningen kinderfiets

Voor een zo goed mogelijke veiligheid moet de fiets onder meer voorzien zijn van een goedgekeurde, roze achterreflector, zijreflectie op de banden en gele reflectoren op de trappers. Het oppervlakte van de trappers moet stroef zijn.

3. Een terugtraprem of handrem?

Vooral voor heel jonge kinderen is een fiets met een terugtraprem beter te bedienen dan een handrem. Kies je een kinderfiets met een handrem, dan moet deze verstelbaar zijn zodat je kind de rem makkelijk kan vastpakken en gebruiken.

4. De kwaliteit van een kinderfiets

Wil je een fiets die lang meegaat en waar je weinig omkijken naar hebt? Let dan altijd op duurzaamheid, een degelijk spatbord, een dichte kettingkast en goede remmen. Een terugtraprem gaat minder snel kapot dan een handrem. Sommige modellen hebben meer onderhoud nodig dan andere, dus neem dat mee in je keuze en doe navraag bij de fietsspecialist waar je de fiets aanschaft.
Een degelijke en veilige kinderfiets is over het algemeen niet goedkoop! Ga je voor een goedkope fiets, kijk dan dus of deze voldoet aan alle vereisten.

5. Kies de juiste maat

Kies de juiste maat fiets voor je kind. Kijk daarbij naar de lengte van je kind om de juiste keuze te maken in de bandenmaat (het aantal inch) van de fiets. Een goede indicatie om te gebruiken bij je keuze is deze tabel van de ANWB.
Koop geen fiets op de groei; je kind moet immers goed bij de pedalen en bij het stuur kunnen. Wil je niet al teveel geld uitgeven aan een kinderfiets omdat deze misschien niet al te lang mee gaat, kies dan voor een tweedehands exemplaar.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!