Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je oldtimerleer reinigen, soepel maken en verzorgen?

Omschrijving

Bezig met het opknappen van je oldtimer? En wil je het oldtimerleder reinigen van je autostoelen of is het oude autoleer gewoon wat hard geworden? In deze instructievideo krijg je uitleg over hoe je oud, antiek leer kunt reinigen, soepel maken en onderhouden. Zo krijg je jouw auto weer als nieuw!
In de handleiding eronder kun je de uitleg en benodigdheden nog eens nalezen. Succes met het repareren!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Milde Lederreiniger
  • Azijnzuur 25%
  • Water
  • Oud Leder Softener
  • Leder Protector
  • Zachte reinigingsborstel
  • Leervet
  • Schone badstofdoeken
  • Zachte doek
  • Producten van Colourlock koop je hier bij Bol.com.

1. Het oldtimerleer reinigen

Je kunt het leer reinigen met een milde Leder Reiniger en een reinigingsborstel. Doe wat reinigingsmiddel op de borstel en borstel met een draaiende beweging het vuil weg. Zorg dat je vooral ook goed in de naden en de nerven van het autoleer borstelt, zodat hier geen vuil achterblijft. Wrijf daarna met een schone badstof doek het oldtimerleer verder goed schoon en droog.

2. De zuurgraad reguleren

Bij ouder leer moet de zuurgraad gereguleerd worden. Meng hiervoor een hoeveelheid azijnzuur 25% met een gelijke hoeveelheid water en neem daarmee het leer af. Gebruik voor het afnemen weer een schone badstof doek.

3. Het leer weer soepel maken (terugvetten)

Oud leer wordt in de loop der tijd iets harder. Je kunt het oldtimerleer weer soepel maken door op een schone zachte doek een klein beetje Oud Leder Softener (dit is het middel dat in de video wordt gebruikt) te gieten en dit in een dun laagje op het leer te wrijven. Blijf dit de komende tijd regelmatig herhalen totdat het leer van de oldtimer weer soepel genoeg is geworden.
Vakmensen ‘kneden’ het leer tussentijds regelmatig met een speciaal soort kneedmachine met wieltjes, die langzaam over het leer wordt gerold. Te oud leer is voor deze behandeling echter niet geschikt, omdat bij dit leer dan de vezels breken. Te oud oldtimerleer zul je daarom altijd moeten vervangen.

4. Het leer beschermen tegen UV en anti-oxidanten

Nadat het oldtimerleer is hersteld of vervangen, is een regelmatig goed onderhoud belangrijk. Om het autoleer te beschermen tegen schadelijke UV straling en anti-oxidanten kun je een Leder Protector gebruiken. Verdeel wat van dit middel over een schone zachte doek. Breng daarna met de doek de protector in een dunne laag gelijkmatig aan op het leer. Het leer beschermen tegen UV en anti-oxidanten
Onderhoud oltimerleer regelmatig, maar ook weer niet te vaak.

5. Het oldtimerleer verzorgen met leervet

Wrijf wat leervet in een zachte doek en wrijf daarna met de doek het vet dun op het leer. Zo blijft het leer langer soepel en behoudt het zijn mooie antieke look.
Producten van Colourlock koop je hier bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!