Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je snowboard onderhouden? Deel 2: waxen.

Omschrijving

Zelf je snowboard onderhouden is niet echt moeilijk. In de vorige instructievideo heb je kunnen zien hoe je het board kunt schoonmaken, krassen opvullen en kanten kunt slijpen. Dit alles ter voorbereiding voor het waxen van je snowboard. In deze video, gemaakt door Niels van Burnside Snowboard Shop, leer je nu stap voor stap hoe je jouw board zelf kunt waxen. Succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Stevige werktafel
 • Waxklemmen of bankschroeven
 • Voor het verwijderen van vuil en oude wax:
 • Borstel + wax remover + papiertje of een staalborstel
 • Veger
 • Statisch doekje
 • Voor het waxen:
 • Blok universele warme wax of specifieke wax voor jouw board omstandigheid
 • Waxijzer of een ouderwets elektrisch strijkijzer met vlakke zool, zonder stoomgaatjes
 • Scherpe plexiglas schraper
 • Koperborstel

1. De voorbereiding

Nadat je eventuele kleine beschadigingen hebt gerepareerd en zo nodig de staalkanten van je board geslepen, kun je het snowboard gaan waxen. Dit is niet moeilijk om zelf te doen. Belangrijk bij deze klus is dat het snowboard stevig ligt met het belag naar boven, de neus rechts en de staart links van je. Klem het board goed vast op speciale klemmen of in bankschroeven. Zet het board echter nooit in het midden vast, want als dan door de warme wax het board iets uitzet kan het beschadigen.

2. De oude wax verwijderen

Mocht je snowboard nog niet schoon zijn omdat je het board gaat waxen zonder dat je hiervoor ander onderhoud hebt verricht, verwijder dan eerst het vuil en de restjes oude wax. Borstel het board schoon en spuit daarna het belag in met een wax remover. Verdeel de remover met een papiertje over het board en wrijf het belag helemaal schoon. Verwijder met een vegertje en statisch doekje de losgekomen oude waxresten. Wil je geen remover gebruiken, borstel dan de onderkant van je snowboard met een staalborstel van voor naar achter stevig schoon. Verwijder hierna het los geborstelde vuil en de oude waxresten met een vegertje.

3. Welke soort wax kun je gebruiken

Er zijn verschillende soorten wax verkrijgbaar afgestemd op verschillende omstandigheden, zoals de conditie van de sneeuw en de temperatuur. Ga je bijvoorbeeld boarden in een erg koud gebied, dan heb je wax nodig voor koude temperaturen. Daarentegen heb je in de zomer, als je gaat boarden op de gletsjer, wax nodig voor hogere temperaturen. Informeer in de winkel welke specifieke wax voor jouw omstandigheden geschikt is. Als je puur voor je ontspanning gaat boarden ben je het beste af met een blok universele warme wax, die geschikt is voor iedere omstandigheid.

4. Hoe vaak moet je je snowboard waxen?

Hoe vaak je een snowboard van nieuwe wax moet voorzien is vooral ook afhankelijk van de omstandigheden waaronder je het board gebruikt. De reden om je snowboard te waxen is dat je lekker snel wilt kunnen boarden. Loopt het board dus niet zo lekker meer, gaat het wat stroever en wordt het ook nog eens een beetje dof aan de zijkant, dan is je snowboard duidelijk toe aan nieuwe laag wax.

5. De wax op het snowboard aanbrengen: de krijtmethode

Er zijn verschillende manieren om de wax op je snowboard aan te brengen. Een hele eenvoudige manier is de krijtmethode.
Laat het strijkijzer warm worden. Pak ondertussen een blok wax en wrijf hiermee stevig over het belag, waarna er een dun laagje wax achterblijft. Je krijt als het ware de wax in het board. Let daarbij goed op dat je geen plekje overslaat. Maak vervolgens het achtergebleven laagje wax warm door met het hete strijkijzer over het board heen te strijken, waardoor de wax in het belag smelt. Nadeel van deze methode is dat je met het krijten maar een dun laagje wax kunt aanbrengen, waardoor je soms niet voldoende wax gebruikt.

6. De wax aanbrengen volgens de smeltmethode

Een betere en meest gebruikte methode is de smeltmethode, waarbij je de wax met een heet strijkijzer op het board druppelt.
Houd een stuk wax licht tegen de zool van het warme strijkijzer, waardoor de wax gaat smelten en druppelen. De wax mag hierbij niet gaan roken. In dat geval is het ijzer te warm en moet je de temperatuur iets lager instellen. Houd het strijkijzer met de wax boven de onderkant van het board en ga, terwijl je het ijzer heen en weer beweegt, van voor naar achter met het strijkijzer langs het board. Herhaal dit een paar keer en verspreid zo de wax geleidelijk over het hele belag . De wax aanbrengen volgens de smeltmethode
Gebruik niet teveel wax. Al het overtollige moet je later weer weghalen en dat is zonde.

7. De wax in het belag strijken

Nadat je voldoende wax hebt aangebracht zet je het warme strijkijzer dwars op het board. Ga vervolgens met rustige, gelijkmatige strijkbewegingen van voor naar achter met het strijkijzer over het board om de wax als een soort filmlaagje over het belag te verdelen. Herhaal dit een paar keer, zodat de wax goed kan intrekken. Zorg dat het strijkijzer hierbij steeds in beweging blijft. Houd je het strijkijzer te lang op één plek, dan kunnen er beschadigingen op je board ontstaan. Als je achter het strijkijzer de plek waar de wax is gesmolten ziet opglimmen, dan heb je de wax goed verdeeld. Is dit overal gelukt, dan zit er als eindresultaat een mooie egale laag over het belag. Laat na het waxen het snowboard minimaal twee uur staan, zodat de wax goed kan intrekken.
Beweeg het ijzer niet te snel, want dan verdeelt de wax zich onvoldoende.

8. De overtollige wax verwijderen

Als de wax voldoende is afgekoeld is het tijd om de overtollige wax met behulp van een plexiglas schraper te verwijderen. Belangrijk hierbij is om ook de wax die op de kanten terecht is gekomen goed weg te krabben. Laat je dit namelijk zitten dan kan het water, dat tijdens het boarden in de poriën van het staal komt, niet goed verdampen en kan de kant gaan roesten. Schraap met een lange beweging van voor naar achter de overtollige wax op het board weg. Schraap niet tegen de wax in, maar werk met de schraper mee. Ga door met schrapen tot er niets meer van het board afkomt en alle overtollige wax is verdwenen. Alleen nog de wax die in je belag zit is nu overgebleven en zorgt ervoor dat je board weer lekker glijdt.

9. Het board polijsten

Als finishing touch kun je na het schrapen het board polijsten door het belag te borstelen met een koperborstel. Hiermee komt de structuur van het board weer vrij, wat zorgt voor een nog betere glijprestatie. Ook verwijder je zo alsnog de allerlaatste flinters wax. Borstel het board altijd in de lengterichting, met de structuur mee. Na het polijsten is het belag van je snowboard weer in topconditie en kun je met je board de sneeuw weer in. Wij wensen je veel plezier bij het boarden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!