Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je ski's onderhouden?

Omschrijving

Een groot deel van het onderhoud van je skies, zoals slijpen en waxen kun je heel makkelijk zelf doen en is niet heel erg moeilijk. Een mooi glad belag en scherp geslepen staalkanten zorgen niet alleen voor betere prestaties op de piste, maar ook voor een langere levensduur van je ski’s. In deze instructievideo leer je wat je aan basismaterialen nodig hebt voor regelmatig onderhoud van je ski’s. Onder de video vind je een handleiding met een overzicht van deze benodigdheden en daarbij een stapsgewijze toelichting. Zo kun je voortaan eenvoudig zelf je ski’s onderhouden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Werktafel met stevig blad
 • Skiklemmen
 • Basismaterialen voor het slijpen van ski's :
 • Kantenslijper
 • IJzeren vijl, grof, medium of fijn
 • Grove diamantvijl
 • Middelfijne of fijne diamantvijl
 • Stevige, goed aansluitende handschoenen, niet te dun
 • Basismaterialen voor het waxen van ski's :
 • Blok universele, warme wax
 • Waxijzer of oud strijkijzer met gladde zool, zonder gaatjes
 • Plexiglas krabber
 • Grove vijl of stukje schuurpapier
 • Borstel

1. De werktafel

Of je nu gaat slijpen of waxen, in beide gevallen heb je een werktafel nodig met een stevig blad, waarop je de ski goed kunt vastzetten. Er zijn speciale skiklemmen te koop waarmee je de ski kunt vastzetten aan de voor- en achterkant en in het midden. Zorg dat de ski stevig staat en niet kan verschuiven. Vooral bij het slijpen is dit erg belangrijk. De kanten van je ski zijn scherp en mocht je tijdens het slijpen uitschieten dan kun je jezelf lelijk bezeren.

2. Basismaterialen om je ski te slijpen: een kantenslijper

Allereerst heb je een kantenslijper nodig. In een kantenslijper kun je de vijl stevig vastzetten op een van tevoren ingestelde slijphoek. De hoek waarin je slijpt kan verschillen en hangt onder meer af van de sneeuw omstandigheden en van hetgeen je met je ski’s wilt doen. Ski je alleen voor recreatie dan is een hoek van 88 of 89 graden het meest gebruikelijke.

3. Welke vijlen heb je nodig?

Verder heb je voor het slijpen nodig een grove, medium of fijne ijzeren vijl, afhankelijk van de hoeveelheid kant die je weg wilt slijpen. Naast een ijzeren vijl gebruik je een grove diamantvijl om voor het slijpen kleine oneffenheden (zogenaamde bramen) van de staalkant te verwijderen. Na het slijpen kun je met een (middel)fijne diamantvijl de kant afwerken en heel mooi glad maken, waarna het risico dat je met je ski’s in de sneeuw blijft hangen miniem is.

4. Handschoenen dragen bij het vijlen

Het dragen van handschoenen tijdens de slijpwerkzaamheden is heel belangrijk. Zorg dat de handschoenen niet te dun zijn en goed aansluiten. Mocht je bij het vijlen van de kant afschieten, dan zul je met handschoenen aan jezelf minder snel snijden. Hoewel het werken met handschoenen aan even wennen zal zijn, mogen ze daarom niet ontbreken in de lijst van basis benodigdheden als je zelf je ski’s gaat slijpen.

5. Basismaterialen voor het waxen van je ski’s: de wax

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor het waxen van je ski's is natuurlijk een goede wax. Er zijn heel veel verschillende soorten wax in de handel, maar als recreatieve skiër ben je het beste af met een blok universele warme wax. Die kun je altijd gebruiken onder alle omstandigheden.

6. Een ijzer om de wax mee aan te brengen

Om de wax op de ski aan te brengen heb je een ijzer nodig. Je kunt hiervoor een speciaal waxijzer gebruiken. De onderkant van zo'n ijzer is helemaal glad en je kunt het heel nauwkeurig instellen op de juiste temperatuur. Je kunt de wax echter ook gewoon aanbrengen met een simpel oud strijkijzer met een mooie gladde onderkant, zonder gaatjes. Dus geen modern stoomstrijkijzer!

7. Overige basismaterialen voor het waxen van je ski’s

Ook een van de basismaterialen is een plexiglas krabber om na het waxen de overtollige wax van je ski te kunnen afschrapen. De krabber moet wel goed scherp zijn, want met een botte krabber werk je niet lekker en kun je de ski ook nog eens beschadigen. Je kunt de krabber scherp maken door hem even over een grove vijl of een stukje schuurpapier heen te halen. Als laatste heb je dan nog een borstel nodig om de ski uit te borstelen en de losse restjes wax te verwijderen. Dit waren de basismaterialen voor het zelf slijpen en waxen van je ski’s.
Een volledige stapsgewijze uitleg over hoe je moet slijpen en waxen vind je in onze instructies ‘Hoe kun je zelf je ski’s slijpen?’ en Hoe kun je zelf je ski’s waxen?’. De links naar deze instructies vind je hieronder.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!