Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je karpers vangen? Karpervissen deel 3: de hengel werpen en ...beet!!

Omschrijving

In deel 3, het laatste deel van de informatieve video's over karpervissen gooit Marco Kraal de hengel uit en met resultaat. Hoe je de hengel werpt, je vangst rustig bewonderd en daarna weer terugzet zie je in het filmpje.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • hengel met
  • visdeken
  • vispas

1. Wat is een goede visplaats?

Het is natuurlijk belangrijk dat er karpers zitten op de plaats waar je wilt gaan vissen. Vlak onder de kant in de rietkraag, onder overhangende bomen, bij plaatsen waar weinig wordt gelopen, maak je de meeste kans. Denk logisch na en kijk goed of je de vissen ziet.

2. De slip afstellen

Voordat je gaat vissen moet je de slip afstellen. Die slip heb je nodig, want de karper is één van onze sterkste zoetwater vissen. Hoe doe je dit? Maak het lijntje vast, buig de hengel in een mooie curve en laat de slip rustig aflopen.
Je kunt de slip beter iets te los afstellen en hem met je vingers wat bijwerken als je een vis hebt, dan te strak. Staat de slip te strak en de karper duikt plotseling onder de kant weg, dan schiet de haak los of je lijn breekt.

3. De hengel werpen

Breng de lijn achter je vinger, klap de beugel van de.. om en breng de hengel rustig naar achteren tot in een positie van ongeveer 2 uur. Kijk waar je heen wilt werpen, werp, laat precies in de positie van 10 uur de lijn los en rem af met je vinger. Draai vervolgens de lijn strak en stel het vrijlood systeem in.

4. De waker ophangen

Het is makkelijk te vissen met een elektronische beetmelder. Gebruik daarbij een waker. Als je een terugloper krijgt (de vis zwemt naar je toe) geeft de waker een registratie van de aanbeet. Hij zakt gewoon naar beneden, het wieltje in de beetmelder gaat draaien en je krijgt een geluidssignaal.
Een hangende waker is voor korte afstanden wat gevoeliger.
Als je met een elektronische beetmelder vist hoef je niet steeds op te letten, maar kun je zelfs een tukkie doen.

5. Je hebt beet

Laat de vis spartelen tot hij moe wordt. Breng daarna de vis heel rustig boven het net zonder het net te bewegen. Pak het net vast en til het met de vis uit het water. Zie hiervoor de video.
Beweeg het net niet, want dan gaat de vis er vandoor!

6. Het haakje verwijderen

Leg het net met de vis op de mat en zorg hierbij dat de vinnen mooi naar achteren wijzen, zodat ze niet kunnen knakken. Zet je duim tegen het oogje van het haakje in de onderlip en druk zonder kracht het haakje uit de lip.
Een mat is echt noodzakelijk. De vis beschadigd niet en de vis blijft er rustig op.

7. De vis vasthouden

Ga met de vingers van je ene hand onder de kop om de vis heen. Achter de borstvin zit een kuil. Steek daar een vinger in en ga met je andere hand bij het begin van de staart om de vis heen. Til de vis omhoog, waarbij je de voorste hand ondersteunt met je knie. Zie de video.

8. De vis terugzetten

Leg de karper terug op de mat en zorg dat de vinnen keurig langs zijn lichaam liggen. Vouw de mat dicht. Let op dat de buik van de vis beneden zit en breng de vis naar de waterkant. Leg de mat aan de kant in het water of op wat rietstoppels, doe de mat open, schep er wat water op en de vis zal weer vrolijk wegzwemmen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!