Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe moet je wandelschoenen schoonmaken en onderhouden?

Omschrijving

Hoe je wandelschoenen, zoals van Bever, moet schoonmaken en onderhouden, leer je in deze instructie. Heb je goede wandelschoenen en wil je daar lang plezier aan beleven, dan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Je schoenen worden natuurlijk vies door het wandelen over wegen en paden. Onderhoud van wandelschoenen is van belang voor het ventilerend vermogen en om ze waterafstotend te houden. Hoe je het beste te werk kunt gaan bij het schoonmaken van zowel de binnenkant als de buitenkant van de wandelschoen, en hoe je Gore Tex wandelschoenen moet schoonmaken, wordt stapsgewijs uitgelegd in deze instructie. Succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Wandelschoenen
 • Stoffer of zachte borstel
 • Sponsje of zacht schoonmaakborsteltje
 • Handwarm water
 • Water- en vuilafstotende spray of crème
 • Bijenwas of voedende crème voor leer
 • Zacht, niet pluizend doekje
 • Voor Gore Tex schoenen:
 • Reinigings en/of onderhoudsmiddel speciaal voor Gore Tex
 • Handwarm water
 • Deze producten zijn te koop in de winkel of via de webshop van Bever

1. Waarom is onderhoud van je wandelschoenen belangrijk?

Een wandelschoen heeft 2 belangrijke eigenschappen, die door het gebruik ervan in de loop van de tijd minder kunnen worden. Door regelmatig en goed onderhoud blijven deze eigenschappen behouden.
 • De 1e is dat een wandelschoen waterdicht /waterafstotend is. Je wil natuurlijk dat dit zo blijft.
 • De 2e is het ventilerend vermogen van je schoenen. Een goede wandelschoen ‘ademt’, zodat het vocht van transpirerende voeten naar buiten kan worden afgevoerd. Door je wandelschoenen regelmatig te onderhouden blijft deze eigenschap zo goed mogelijk werken.
Nog een andere reden waarom goed onderhoud zo belangrijk is, vooral voor leren schoenen: voorkomen dat ze uitdrogen.
Zijn je wandelschoenen nat? Droog ze dan nooit bij een warmtebron of in de zon. Leer gaat dan heel erg uitdrogen en je schoenen kunnen zelfs gaan vervormen, waardoor ze niet lekker meer zitten.

2. Je wandelschoenen schoonmaken en laten drogen

Na een wandeling ben je meestal moe, zeker als je een pittige afstand hebt gelopen. Toch is het belangrijk na iedere wandeling je schoenen even goed schoon te maken. Verwijder allereerst met een borstel het vuil en zand. Zet de lip van de schoen open en haal de binnenzool eruit, zodat de schoen van binnen goed kan drogen. Vervolgens kun je de wandelschoenen aan de buitenkant schoonmaken met een borsteltje of sponsje en handwarm water. Krijg je de schoenen op deze manier niet schoon en blijft het vuil er hardnekkig op zitten, dan kun je gebruikmaken van een speciaal schoonmaakmiddel voor wandelschoenen.
Zet na het schoonmaken je schoenen opzij en laat ze bij kamertemperatuur drogen. Je wandelschoenen schoonmaken en laten drogen

3. Je wandelschoenen insmeren of insprayen

Heb je je wandelschoenen schoongemaakt en goed laten drogen, dan ben je toe aan de volgende stap: het onderhoud. Er zijn speciale middelen waarmee je je schoenen kunt insmeren of insprayen, waardoor ze water- en vuilafstotend worden. Als je een spray gebruikt, houd de spuitbus dan niet te dicht bij de schoen maar op een afstandje. Spray of smeer je wandelschoenen helemaal goed in. Extra belangrijk zijn hierbij de naden en de randen langs de zolen, omdat dit de meest gevoelige plekken zijn voor vocht.

4. Hoe kun je het leer van je wandelschoenen onderhouden?

Leer is mooi materiaal, maar vraagt wel om onderhoud. Het leer moet namelijk worden gevoed, om te voorkomen dat het uitdroogt. Merk je op een gegeven moment dat het leer van je schoenen wat lichter van kleur wordt of je ziet wat scheurtjes in het leer verschijnen, dan is dit het signaal dat het leer hard aan verzorging toe is. Hiervoor kun je dan het beste een voedende crème of een bijenwas gebruiken. Met een zacht doekje of gewoon met je vingers kun je dit verzorgingsproduct op het leer van het buitenwerk van je schoenen smeren.

5. Gore-Tex wandelschoenen onderhouden (buitenkant)

Heb je een Gore-Tex wandelschoen, dan zijn hiervoor speciale reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten in de handel, aangezien niet ieder middel zonder meer geschikt is voor dit materiaal. Gore-Tex bevat namelijk een membraan dat je wandelschoenen waterdicht en toch ‘ademend’ maakt. Zou je jouw Gore-Tex schoenen behandelen met een verkeerd middel, dan kan het zijn dat je het membraan helemaal dichtsmeert, waardoor je wandelschoen totaal niet meer ventileert. Daarom is het belangrijk dat je altijd eerst informeert welke producten geschikt zijn voor het onderhoud van Gore-Tex wandelschoenen, voordat je ze gaat behandelen.
Iedere originele Gore Tex schoen heeft een zwart Gore-Tex label met de tekst 'GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™'. Dit staat garant voor de echtheid van jouw Gore-Tex wandelschoenen. Dezelfde tekst vind je trouwens ook op het etiket van de schoen.

6. Binnenkant Gore-Tex wandelschoenen schoonmaken

Gore-Tex wandelschoenen dienen af en toe even uitgespoeld te worden omdat transpiratie en vuil het ventilerend vermogen van de schoen behoorlijk kan aantasten. Daar is een simpele en doeltreffende methode voor. Je vult de wandelschoen volledig met handwarm water en laat daarna de schoen met het water erin een half uur tot een uur staan. In die tijd zullen de verstopte poriën weer leeg getrokken worden. Laat je schoenen daarna goed drogen (dat kan gewoon door ze bij kamertemperatuur opzij te zetten), waarna je Gore-Tex wandelschoenen weer beter zullen ventileren. Binnenkant Gore-Tex wandelschoenen schoonmaken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!