Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je snowboard onderhouden? Deel 1: wax verwijderen en repareren.

Omschrijving

Zelf je snowboard onderhouden is helemaal zo moeilijk niet. In deze instructievideo wordt getoond hoe je jouw board kunt schoonmaken, krassen en gaatjes kunt opvullen en de kanten kunt slijpen. Dit alles ter voorbereiding van het waxen. De instructie is afkomstig van Niels van Burnside Snowboard Shop.
Het waxen van je snowboard wordt in deel twee uitgelegd. Succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Workmate of stevige tafel
 • Klemmen of bankschroeven
 • Voor het verwijderen van de oude wax:
 • Harde borstel
 • Wax remover
 • Papiertje
 • Veger
 • Statisch doekje
 • Voor het repareren:
 • Scherp mesje
 • Metalen plaatje
 • Repair stick transparant of zwart
 • Aansteker
 • Handschoenen
 • Metalen schraper
 • Voor het slijpen:
 • Grove diamantvijl of braamsteentje
 • Kantenslijper
 • IJzeren vijl grof en/of fijn
 • Fijne diamantvijl
 • Een slijpgum

1. Oude waxresten verwijderen

Kleine beschadigingen van je snowboard zijn heel goed zelf te repareren. Voordat je met zo’n reparatie kunt beginnen, moet je eerst het vuil en de oude wax resten van je board verwijderen. Borstel het board goed schoon en spuit daarna de onderkant in met een wax remover. Verdeel de remover met een papiertje over het board en wrijf het belag helemaal schoon. Zorg dat de oude wax goed los komt en verwijder de waxresten met een vegertje en een statisch doekje. Laat daarna het snowboard goed drogen.

2. Gaatjes en krassen opvullen

Als je board goed droog is en de wax remover helemaal verdampt, kun je beginnen met het repareren van de beschadigingen zoals kleine gaatjes en diepe krassen. Snijd als eerste met een scherp mesje alle uitstekende deeltjes rondom de te repareren plek weg. Leg daarna het metalen plaatje tegen het gaatje of de kras aan en pak de repair stick. Steek de stick aan waarbij je het smeltstaafje zo dicht mogelijk bij het plaatje houdt. Draag hierbij handschoenen, want komt de vulling op je hand dan krijg je een pijnlijke brandplek. Wacht tot je een mooie blauwe vlam hebt en houdt dan het staafje dicht bij het gaatje of de kras en druppel deze vol. Laat als de beschadigingen voldoende zijn opgevuld het vulmiddel ongeveer 10 minuten drogen, zodat het zich goed kan hechten. Gaatjes en krassen opvullen
Zorg dat je het staafje zo dicht mogelijk bij je board laat druppelen om te voorkomen dat er zwarte rook ontstaat. Je krijgt dan roetdeeltjes die in de reparatie gaan zitten, waardoor het vulmiddel onvoldoende lang blijft zitten.

3. Restanten van het vulmiddel verwijderen

Als het vulmiddel voldoende is afgekoeld kun je met een metalen schraper al het vulsel dat boven het gaatje of de kras uitsteekt, verwijderen. Gebruik liever geen stanleymes, omdat je hiermee snel in het belag snijdt. Schraap een paar keer over de reparatieplek heen en verwijder het schraapsel. Als alle beschadigingen naar wens zijn gerepareerd kun je de kanten van je snowboard gaan slijpen.
Bij grotere beschadigingen is het verstandiger je snowboard te laten repareren bij een shop die hierin is gespecialiseerd en dus over beter materiaal beschikt.

4. Bramen verwijderen

Voor een goed houvast en om mooie bochten te kunnen maken is het belangrijk dat de staalkanten van je snowboard goed scherp zijn. Het slijpen van de staalkanten kun je eenvoudig zelf doen. Voordat je kunt gaan slijpen moet je echter eerst de kanten controleren op haaltjes, de zogenaamde bramen. Dit kun je doen door met je hand langs de kant te voelen. In geval er bramen zijn, dan moeten deze worden weggehaald. Hiervoor kun je een grove diamantvijl of een braamsteentje gebruiken. Als je alle bramen van voor tot achter hebt verwijderd kun je beginnen met slijpen.

5. De slijphoek instellen

Zet het snowboard op zijn kant op de werktafel en klem hem goed vast. Stel de kantenslijper in op de juiste slijphoek. De meest voorkomende hoeken om een snowboard in te slijpen zijn 88 en 89 graden. Pak vervolgens de juiste vijl en zet deze op de ingestelde hoek stevig vast in de kantenslijper. Als je kanten nog aardig scherp zijn kun je beginnen met de wat fijnere ijzeren S vijl. Zijn de kanten al wat botter gebruik dan een grovere metalen vijl.
Heb je een snowboard met een gegolfde kant zet dan je vijl wat rechter op, zodat het oppervlakte wat kleiner wordt. Er zijn voor deze Magne Traction snowboards ook speciale slijpmachientjes te koop met een extra klein slijpertje.

6. De staalkanten van je snowboard slijpen

Zet de kantenslijper tegen het belag aan en haal de vijl in een lange, vloeiende beweging langzaam over de staalkant heen, van voor naar achter. Nadat je dit enkele keren hebt herhaald controleer je hoe scherp de kant inmiddels is, door met je nagel voorzichtig over de kant heen te gaan. Als er wat kalk van je nagel achterblijft, is de scherpte meestal goed. De staalkanten van je snowboard slijpen
Draag tijdens het slijpen handschoenen, om bij eventueel uitschieten nare verwondingen te voorkomen.

7. De staalkant afwerken

Als de kant scherp genoeg is kun je een fijne diamantvijl gaan gebruiken en hiermee nog een keer langs de staalkant gaan. Zo verwijder je de laatste braampjes en wordt de staalkant mooi glad afgewerkt.
De vijlen gebruik je altijd van grof naar fijn.

8. De uiteinden van de staalkant ‘afbotten’

Door de kant op de plekken waar het snowboard aan de voor- en achterkant ombuigt iets botter te maken zorg je ervoor, dat je snowboard minder snel blijft hangen en je meer controle houdt over je board. Dit ‘afbotten’ kun je doen door op beide plekken over een lengte van ongeveer 10 centimeter met een slijpgum over de kant te gaan. Met dit rubberen gum haal je de scherpe randjes eraf en maak je de kant iets botter. Hierna is de staalkant helemaal klaar. Keer het board om en slijp op dezelfde manier ook de andere staalkant.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!