Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Met je snowboard in de sleeplift, hoe doe je dat?

Omschrijving

In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je als snowboarder bij een sleeplift met anker moet instappen en uitstappen en hoe je tijdens het voortslepen in het liftspoor kunt blijven. Als je bij het snowboarden voor de eerste keer in de sleeplift gaat, is dit best een spannende uitdaging. Ben je echter goed op de hoogte van hetgeen je moet doen als je de sleeplift wilt gebruiken, dan wordt het allemaal een stuk makkelijker. In deze instructie worden naast uitleg, ook nog wat extra handige tips gegeven. Onder de video hebben we alle punten voor je op een rijtje gezet zodat je de uitleg nog eens rustig kunt nalezen. Je zult zien: het gebruik van een sleeplift met je snowboard wordt met een goede instructie en wat oefenen, vanzelf routine.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Er staat vrijwel altijd personeel bij de sleeplift. Geef aan dat je voor de eerste keer met je snowboard met de sleeplift gaat en dat een beetje hulp wel fijn zou zijn.

1. Wachten op de sleeplift

Ga alvast klaar staan, zodat je het anker tussen je benen kunt brengen. Het is de bedoeling dat je met één voet achter het board gaat staan - dat betekent dat één binding los is en je met die voet vrij kunt instappen. Zet je snowboard recht naar boven toe, in het spoor van de sleeplift (zie video 0:44). Je bent nu goed voorbereid om in te stappen, als je de lift zo naar je toe komt.

2. Het instappen

Als de haak van de sleeplift er bijna is, pak je met je ene hand het oranje bovenstuk iets onder het midden vast. Pak met je andere hand het zwarte anker en schuif dit tussen je benen (zie video 0.51). Zet daarbij tegelijkertijd je losse voet op het snowboard tussen de twee bindingen, tegen de achterste binding aan (zie video 0.56). Je staat nu in de lift. Het instappen
Ga niet zitten maar blijf met gebogen knieën ontspannen op je snowboard staan. Ga je zitten, dan zal het anker van de sleeplift alleen maar verder doorzakken.

3. In de sleeplift staan

Zorg dat je rustig en ontspannen met je knieën licht gebogen (boven je voeten) en het gewicht op beide benen op je snowboard blijft staan. Kijk nadat je bent ingestapt meteen in de richting van de kant die je opgaat.

4. Wat doe je als je uit de sleeplift valt?

Mocht je binnen de eerste 10 meter uit de lift vallen, geen probleem. Maak het liftspoor vrij, glijd weer naar beneden en probeer het gewoon opnieuw. Val je halverwege of verder uit de lift, zorg dan dat je het liftspoor zo snel mogelijk vrij maakt om anderen niet te hinderen.

5. Uitstappen uit de sleeplift

Als je bijna boven bent zie je een bordje dat aangeeft wanneer je het anker tussen je benen uit moet halen. Houd hierbij je beide voeten op het board. Duw de beugel tussen je benen uit naar buiten en laat hem naar voren wegvallen, waarbij je een stukje zult gaan glijden. Je kunt dit afremmen door de bal van je losse voet een klein beetje in de sneeuw te zetten (zie video 1.52).
Maak de uitstap van de lift direct vrij door naar links of rechts te glijden, naar de zijkant van de piste.
Succes en vooral: veel wintersport plezier gewenst! Uitstappen uit de sleeplift
Toch nog een beetje onzeker? Het kan helpen om de eerste keer samen met een ervaren snowboarder in de lift te gaan.
Een voordeel van de sleeplift is dat je vaak minder lang hoeft te wachten dan bij de andere liften.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!