Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 665 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je schaatsen slijpen?

Omschrijving

Het slijpen van schaatsen is helemaal niet zo moeilijk. Wil je dit zelf doen maar weet je niet hoe? Bekijk dan deze instructievideo om te leren waar je rekening mee moet houden bij het slijpen en hoe je de schaatsen weer hartstikke scherp krijgt. In de handleiding onder de video vind je de benodigdheden en kun je belangrijke punten waarmee je rekening dient te houden, teruglezen.
De instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Oomssport.

Handleiding
Benodigdheden
  • Slijptafel
  • Grove slijpsteen
  • Fijne slijpsteen
  • Braamsteentjes
  • Doek
Een slijpsteen heeft vaak een donkere en een lichte kant; de donkere kant is eigenlijk altijd de grove kant, de lichte kant de fijne.
Het is belangrijk dat je slijpsteen goed vlak is! Als er een kuiltje in zit dan krijg je deze al niet meer goed vlak.

1. Slijptafel

Zorg ervoor dat je blok goed haaks is zodat je schaats kaarsrecht erin kan staan en niet onder een scheve hoek. Kies daarom voor een stevige, misschien wat duurdere slijptafel.

2. Steunen aanbrengen

Zet de steunen volledig haaks op je blok. Klem je schaatsen in het blok en verwijder de steuntjes vervolgens.
Let erop dat je slijpblok stabiel staat en niet meeschuift als je de schaatsen gaat slijpen!

3. Slijpen

Zet de schaatsen met de punt naar je toe, de ronde punt hoef je namelijk niet te slijpen. Neem de grove kant van je slijpsteen en maak korte bewegingen, volledig over de lengte van je schaats.

4. Testen scherpte

Voel met je nagel of je schaats scherp is en er geen botte plekken meer in zitten. Veel mensen slijpen door tot ze een braam voelen, dan ben je eigenlijk al te ver door gegaan.

5. Botte plekken

Indien je op een botte plek stuit, slijp deze dan weg door de schaats over de gehele lengte bij te slijpen. Pak een doek en veeg het slijpstof weg.

6. Braamstenen

Gebruik een hard braamsteentje (zodat je geen groefjes krijgt). Ga met het braamsteentje langs je schaats en voel of de braam verdwenen is.

7. Fijne slijpsteen

Je kunt je schaatsen nu vervolgens bijslijpen met de fijne kant van je slijpsteen. Probeer je steen over de volledige breedte te gebruiken. Poets in de lengte om kleine krasjes te voorkomen. Veeg het stof vervolgens weer weg met een doek en gebruik je braamstenen om de braam wederom te verwijderen. Pak daarna weer de fijne kant van de slijpsteen, slijp de schaats weer bij en verwijder ook daarna de braam weer.

8. Polijsten

Pak een nog fijnere slijpsteen en haal deze in een vloeiende beweging heen en weer. Let erop dat je niet heen & weer schuift met de steen. Gebruik van de fijnere slijpstenen eerst de minst fijne kant en rond af met de fijnste kant. Je kunt je schaatsen zo mooi polijsten.
Wordt je steen hol dan kun je er een dun laagje vanaf schuren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!