1. De slijptafel
Zorg dat je slijptafel stabiel staat en niet verschuift als je de schaatsen gaat slijpen. Een wiebelend slijpblok zal het slijp resultaat zeker niet ten goede komen. Verder is belangrijk dat het slijpblok goed haaks is, zodat je schaatsen er recht in komen te staan en niet onder een scheve hoek. Zet de twee afstelblokjes volledig haaks op het slijpblok.
2. De schaatsen inklemmen
Klem nu je schaatsen in het blok. Controleer of de achterkanten van je schaatsen helemaal gelijk zitten en of de twee voor- en de twee achterpunten van de ijzers goed tegen de afstelblokjes aanzitten (zie video 1.25). Zijn de schaatsen goed ingeklemd, dan kun je de afstelblokjes verwijderen.
3. Het slijpen van de schaatsen
Begin met het slijpen van de schaatsen als volgt:
- Ervan uitgaande dat je schaatsen redelijk bot zijn, begin je te slijpen met de grove kant van de slijpsteen.
- Maak korte bewegingen over de totale lengte van de schaats. Probeer hierbij zoveel mogelijk het hele oppervlak van de slijpsteen te gebruiken. Zo voorkom je dat er groeven in de steen ontstaan.
- Probeer het gewicht van de slijpsteen het werk te laten doen. Als je teveel op de steen duwt, zou je de ronding uit het ijzer kunnen slijpen.
- Voel met je nagel of je schaatsen scherp zijn en er geen botte plekken meer in zitten. Slijp een botte plek weg door de schaats over de hele lengte bij te slijpen.
- Verwijder na het slijpen met een doek het slijpstof om de ijzers vervolgens te controleren op een braam. Dit kun je doen door met je nagel van beneden naar boven langs beide kanten van de slijpkant te gaan.
- Verwijder de braam zoals beschreven in de volgende stap hieronder.
- Herhaal hierna nog een keer het slijpen met de grove kant van de slijpsteen en aansluitend weer het afbramen.
Een slijpsteen heeft vaak een donkere en een lichte kant; de donkere kant is altijd de grove kant, de lichte kant de fijne.
4. Bramen verwijderen met braamsteen
Gebruik voor het verwijderen van een braam een goed recht, hard afbraamsteentje. Zorg dat je het steentje altijd recht tegen de schaats aanzet en niet scheef, want dan zou je de scherpte van de schaats eraf halen. Ga met het afbraamsteentje langs het schaatsijzer en blijf het steentje daarbij steeds goed recht houden. Controleer of de braam is verdwenen door met je nagel van beneden naar boven langs de slijpkant te gaan.
Afbramen is erg belangrijk, omdat je daar je schaatsen goed scherp mee maakt.
5. Met de fijne slijpsteen bijslijpen
Nu kun je de schaatsen bijslijpen met de fijne (lichte) kant van de slijpsteen. Dit doe je als volgt:
- Slijp de ijzers met de fijne kant van de slijpsteen op dezelfde manier als met de grove kant.
- Probeer de steen recht te houden en neem niet teveel de puntjes of de achterkantjes van het ijzer mee, want dan ontstaan er putjes in de slijpsteen.
- Veeg na het slijpen het stof weg met een doek, controleer de ijzers op een braam en gebruik weer een braamsteentje om de bramen te verwijderen.
- Pak opnieuw de fijne kant van de slijpsteen en slijp de schaats nog een keer bij.
- Verwijder ook daarna weer de braam met een afbraamsteentje.
Je schaats is nu bijna perfect.
6. Het polijsten
Voor de finishing touch kun je de schaatsen polijsten met een diamant polijststeen. Dit gaat als volgt:
- Op de polijststeen staat aan iedere kant een nummertje. Hoe hoger het nummer, hoe fijner de steen. Begin het polijsten met de minst fijne kant.
- Doe een beetje water op de polijststeen, wrijf dit uit en ga daarna met de steen over de ijzers. Schuif daarbij vooral niet met de steen heen en weer, maar doe dit met een vloeiende beweging.
- Controleer daarna beide kanten van de ijzers op bramen, om deze vervolgens te verwijderen.
- Ga hierna met de fijnste kant van de polijststeen over de ijzers. Hoe gladder de schaatsijzers worden, hoe beter ze glijden.
- Na nog een laatste keer afbramen, zijn je schaatsen nu helemaal perfect.
Wij wensen je veel schaatsplezier.
Het voordeel van een diamantsteen is dat deze steen altijd recht blijft.