Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je de juiste kerstboom kopen? Tips en info.

Hoe kun je de juiste kerstboom kopen? Tips en info.
Omschrijving

Geen zin in een kerstboom die na drie dagen zijn naalden al kwijt is? Of een boom die na aanschaf niet blijkt te passen? Nuttige tips en informatie voor het kopen van een kerstboom, vind je in deze handleiding. Kies je bijvoorbeeld voor een traditionele, echte kerstboom, welke verschillende soorten zijn er dan? En wanneer is een kerstboom met kluit beter dan een afgezaagde boom? Ook worden enkele voor- en nadelen van een echte kerst boom en de kunstkerstboom besproken.
Wij hopen je hiermee te kunnen helpen bij het maken van je keuze voor de juiste kerstboom, zodat je ook tijdens kerstmis en de dagen erna nog kunt genieten ervan! Fijne kerst alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Voorbereiding: de beste plek kiezen

Maak, voordat je een kerstboom koopt, de keuze voor een geschikte standplaats. Het is belangrijk dat de boom voldoende licht krijgt. Te fel licht, zoals direct zonlicht, is echter niet goed voor de boom. Zet de kerstboom op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de centrale verwarming of andere warmtebron. Dit om uitdrogen te voorkomen en het naaldverlies te beperken.

2. Grootte van de kerstboom

Als je bepaald hebt waar de boom komt te staan, meet dan hoe hoog je de kerstboom wilt hebben. Bekijk ook of de boom breed kan zijn of dat juist een wat smaller model beter tot zijn recht komt op de gekozen plek.
Houd er bij het meten van de hoogte rekening mee of de kerstboom direct op de grond komt te staan of iets hoger.
Let er bij het uitzoeken van de kerstboom ook op of je er makkelijk een piek op kunt zetten. Soms maakt een top, met bijvoorbeeld meerdere takken, dit lastig.

3. Met of zonder kluit

Wil je de boom zo lang mogelijk goed houden en wil je zo min mogelijk naaldverlies, dan kun je voor binnen beter een boom met kluit of in pot kiezen. Eventueel kan na de Kerst de boom in de tuin worden gezet. Koop je een afgezaagde kerstboom, zet hem dan in een kerstboomstandaard met waterreservoir, zodat je de boom water kunt geven. Zaag de onderste 5 cm van de stam af, voordat je hem in de standaard zet.
Houd de kerstboom in de pot constant vochtig door hem regelmatig water te geven!
Gebruik je een kerstboomstandaard, zorg dan dat het reservoir steeds zoveel water bevat dat de stam in het water staat!
Zet je de boom op een kruis, let er dan op dat de boom goed stabiel staat en niet kan omvallen.

4. Een goedkopere of duurdere kerstboom?

Aangezien er meerdere soorten kerstbomen te koop zijn en het prijsverschil soms groot is, kan het handig zijn om vooraf te bepalen welk bedrag je maximaal voor je kerstboom wilt uitgeven. Heb je geen budget, dan zou je een keuze kunnen maken op basis van de soort boom.
De verschillende soorten en hun kenmerken, zullen we nu bespreken.
Op veel plaatsen kun je een boom kopen die je zelf in het land moet uitzoeken en afzagen. Vaak zijn deze bomen goedkoper dan een boom bij een tuincentrum. Wil je liever een duurzame kerstboom? Dan is het adopteren van een kerstboom ook een optie. Je huurt dan een kerstboom die daarna gewoon weer de grond in gaat!

5. Groene kerstspar

De meest bekende en verkochte kerstboom is de groene kerstspar. Deze boom laat binnen sneller zijn naalden vallen dan de wat duurdere soortgenoten. Na Kerst kan de boom goed als kerstboom in de tuin worden geplaatst.

6. De Nordmann (zilverspar)

De Nordmann kerstboom houdt het binnen lang uit met weinig of geen naaldverlies. De lange, glanzende naalden zijn donkergroen en prikken niet. De Nordmann spar is een wat vollere boom met meer naalden op de tak dan de groene kerstspar.

7. De blauwspar

De blauwspar heeft stevige takken en is een wat gedrongen, mooie kerstboom (maar wel met scherpe naalden).

8. De Servische spar

Het naaldverlies van de Servische spar is wat minder dan van de groene spar. De vorm van deze kerstboom is mooi en sierlijk.

9. De Nobilis

Ga je voor een geurende kerstboom, kies dan een Nobilis met zijn blauw-groene zachte naalden. De boom heeft weinig naaldverlies.

10. De Conica, het mini-kerstboompje

Wil je een mini-kerstboompje voor op je vensterbank of side-table of gewoon omdat je weinig plaats hebt, dan is de Conica bij uitstek geschikt. Het groene conifeertje in pot heeft de vorm van een kegel en is 30 tot 80 cm hoog.
De boom mag bij aankoop nooit groene naalden verliezen, hij is dan niet vers! Schud de boom dus ook eens flink heen en weer en kijk hoeveel naalden er vanaf vallen. Bij teveel naaldverlies kun je beter een andere boom kiezen.
Bepalend bij je keuze kan natuurlijk zijn hoe lang je de boom wilt neerzetten: lange tijd voor Kerst of slechts enkele dagen daarvoor.
Als de kerstboom niet is ingepakt in een net, rol hem dan in een grote lap en leg hem, met de onderkant van de stam eerst, plat in de auto.

11. Acclimatiseren

Laat de boom een dag acclimatiseren op een koele plaats, zoals de schuur of garage. Daarna kun je hem neerzetten in je (woon)kamer en optuigen.

12. Kunstboom of een echte kerstboom? Enkele voor- en nadelen

Een kunstboom heeft geen naaldverlies, is snel op- en af te tuigen en kan zelfs met versiering en al worden opgeborgen voor de volgende Kerst. Daarentegen is een mooie boom bij aanschaf niet goedkoop en zeker ook niet meteen een milieuvriendelijk product. Maar ja, ieder jaar een boom omkappen is natuurlijk ook niet erg duurzaam...
Een echte boom geeft een lekkere dennengeur, is minder statisch van model en kan, indien met kluit, na de Kerst in de tuin worden gezet. Daarentegen laat de boom naalden vallen, hetgeen rommel geeft en kan door zijn soms prikkende naalden moeilijker worden op- en afgetuigd. Het aftuigen kost ook meer tijd en schoonmaakwerk.
Mooie kunstkerstbomen kun je ook bestellen bij Bol.com.
De keus aan jou! Wij hopen je een beetje verder geholpen te hebben en wensen je een fijne Kerst toe!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!