Een ei uit de koelkast barst sneller! Laat de eieren daarom eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze in het hete water legt om te koken!
Prik met een speld of eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei. Hierdoor kan de lucht uit de luchtkamer van het ei ontsnappen en heb je minder kans dat de schaal tijdens het koken barst.
1. Eieren hard koken
Breng in een niet te grote pan water aan de kook en kook hierin de eieren in zo'n 10 minuten hard. Als de eieren klaar zijn, haal ze dan van het vuur en spoel de eieren gelijk af onder de koude kraan. Laat het koude water er even goed overheen lopen of leg ze in een badje van koud water. Op die manier laat je de eieren 'schrikken'. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker te pellen zijn en de eierschil niet (of minder) vast blijft zitten aan het ei.
Bekijk de instructievideo als je wilt weten hoe je een
ei perfect kunt koken.
2. Eieren pellen
Tik nu voorzichtig met het bovenkantje van het ei op een harde ondergrond, zodat er barstjes in de schaal komen. Pel vanaf daar voorzichtig het ei. Mocht de schaal toch nog wat te vast zitten, pel het ei dan heel rustig door steeds hele kleine stukjes van de schaal af te halen. Zo voorkom je dat je stukjes van het eiwit afbreekt en je een 'pokdalige' sneeuwpop krijgt ;-)
Voel of het ei glad voelt onder de gebroken dop en je het een beetje kunt schuiven. Als het stroef voelt, pel dan extra voorzichtig, zoals aangegeven. Anders neem je het halve ei mee!
Hoe ouder het ei, hoe makkelijker het pellen. Gebruik dus beter geen kakelverse eieren.
3. Eieren recht afsnijden
Snijd de gepelde eieren aan de onder- en bovenkant recht af, zodat de eieren rechtop kunnen staan.
4. Eieren op elkaar zetten
Steek twee eieren aan een satéprikker en zet ze rechtop op elkaar. Je hebt nu de basis van je sneeuwpop eiermannetje.
5. Ogen, neus en jasknopen aanbrengen
Prik met een prikker gaatjes voor de ogen en de neus in het bovenste ei en voor de drie jasknopen in het onderste ei. Druk in het bovenste ei twee peperkorrels of krenten, als ogen. Snijd uit een stukje wortel een neusje en druk ook dit in het ei. Druk in het onderste ei drie peperkorrels of krenten onder elkaar, als knopen.
6. Hoedje aanbrengen
Halveer een kersttomaatje en haal de pitjes eruit. Steek een half kerstomaatje op de satéprikker en schuif dit op de bovenkant van het ei, als hoedje. Maak vervolgens van een beetje roomkaas een klein bolletje. Schuif of kneed dit bolletje roomkaas nu ook op de satéprikker, bovenop het kerstomaatje. Knip daarna de satéprikker af vlak boven je roomkaasbolletje.
Je kunt voor het hoedje ook twee dunne plakjes wortel snijden, het ene iets groter dan het andere. Steek daarna de plakjes wortel op het ei met het grootste plakje onder.
7. Bezem aanbrengen
Knip een takje verse bieslook van je bieslookplant. Maak vervolgens met een prikkertje alvast een klein gaatje aan de zijkant van je sneeuwpop (voor de hoogte, zie foto). Zorg ervoor dat je het gaatje schuin naar beneden in het (onderste) ei prikt. Door het gaatje 'voor te prikken' kun je de bieslook er makkelijk in steken.
Steek tot slot je takje bieslook als bezempje in het ei en... klaar is je sneeuwman.
Je kunt natuurlijk ook een ander vers kruid gebruiken voor de bezemsteel, zoals een takje selderij.