Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe moet je rondhaken en een poef maken (van Zpagetti-draad)?

Omschrijving

Rond haken is een haaktechniek waarbij je in iedere te haken toer een gelijk aantal steken meerdert. Je kunt ronde lappen haken (met stokjes of vasten) en de lappen met halve vasten aan elkaar haken tot een poef of kussen. Je kunt dit doen met Zpagetti, een draadstof die momenteel veel wordt gebruikt. Wil je leren rondhaken, bekijk dan deze instructievideo om te weten hoe je dit rondhaak-patroon toepast. Veel succes!
Bron: handwerkles.nl

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 4 kg Zpagetti (draadstof)
  • Haaknaald 12 mm
  • Binnenkussen 60 cm doorsnede en 18 cm hoog
  • Oud t-shirt in dezelfde kleur als het garen

1. Het begin, de ketting

Begin met een ketting van 4 lossen en sluit de ring met een halve vaste (zie de instructievideo: ‘Hoe moet je halve vasten haken?’).
In het instructiefilmpje wordt met stokjes gehaakt. Het rondhaken met vasten gaat op dezelfde manier, alleen begin je dan met 2 in plaats van 3 lossen, als eerste steek.
Bekijk de instructievideo ‘Hoe kun je een haakwerk met vaste steken haken?’ en 'Hoe moet je stokjes haken?' om te leren hoe je deze steken moet haken.

2. De eerste toer

Haak 3 lossen. Deze tellen als het eerste stokje. Steek vervolgens met de haaknaald in het midden van de cirkel en haak 12 stokjes. Sluit de ring door een halve vaste te haken in de laatst gehaakte losse van het eerste stokje. Je hebt nu een cirkel van 12 stokjes, inclusief de eerste 3 lossen.
Begin altijd met drie lossen (het eerste stokje) of 2 lossen (de eerste vaste)!

3. De tweede toer, steken meerderen

Om met de volgende toer te beginnen haak je eerst weer 3 lossen als eerste stokje. Haak in de basis onderaan van deze lossen nog een stokje erbij. In iedere steek haak je nu twee stokjes. Sluit deze toer weer in de derde losse van de eerste steek met een halve vaste. In deze toer heb je nu 24 stokjes gehaakt.

4. De derde toer

Begin weer met 3 lossen, het eerste stokje. Haak in de volgende steek 2 stokjes. In de daarop volgende steek weer één en dan weer twee. Herhaal dit de hele toer rond, zodat er weer 12 steken bijkomen. Sluit de toer met een halve vaste.

5. De volgende toer

We starten weer met de lossen, de eerste steek. In de volgende steek haken we 1 stokje en in de daaropvolgende steek 2 stokjes, daarna weer 2 x 1 stokje en dan weer 2 en zo door.

6. De daarop volgende toeren

Je meerdert steeds in iedere toer gelijkmatig evenveel steken, in dit geval steeds 12. In iedere nieuwe toer zal daardoor het aantal enkele steken tussen de dubbele steken groter worden. Dus: 3 x 1 stokje en dan 2 in één steek, 4 x 1 stokje en dan 2 en zo door.

7. Twee ronde lappen haken

Haak door tot je een lap hebt van ongeveer 60 cm doorsnede. Hecht het werk af en haak een tweede ronde lap van hetzelfde formaat.

8. De begin- en einddraad afhechten

Trek de lus op de haaknaald wat groter en haal de haaknaald eruit. Knip het garen met een ruime marge los van de kluwen, haal het door de lus en trek het garen stevig aan. Haak (weef) daarna aan de binnenkant van het haakwerk de einddraad met de haaknaald onder wat haaksteken door weg (je trekt de draad dus onder de steken door). Herhaal dit een paar keer, totdat de draad goed vastzit. Haak op dezelfde manier ook de begindraad weg.

9. Een voering om de binnenvulling maken

Stop de binnenvulling in een oud t-shirt van ongeveer dezelfde kleur als het garen en maak er een mooie, strak gevulde bol van.
In plaats van een rond binnenkussen als vulling, kun je ook schuimvlokken gebruiken of een vulling maken van een oud dekbed.

10. De poef aan elkaar haken

Haak de lappen tot halverwege aan elkaar vast met een halve vaste. Stop de binnenvulling erin en haak snel verder zodat de spanning erop blijft voor een mooi eindresultaat. Hecht de draad af zoals beschreven in stap 8 en je poef is klaar.
Trek de draad stevig aan, zodat de opening zich goed sluit!
Als je de lappen helemaal aan elkaar hebt gehaakt moet je de draad goed afhechten, zodat de poef niet open kan springen!
Gebruik voor de poef bij voorkeur vaste steken, dat geeft een wat steviger haakwerk.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!