Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je de begin- en einddraad van je haakwerk mooi afhechten?

Hoe kun je de begin- en einddraad van je haakwerk mooi afhechten?
Omschrijving

Bij het haken moeten aan het eind van je haakwerk de begin- en einddraad worden afgehecht. Dit kun je doen door de draad met behulp van een stompe naald of met je haaknaald als het ware in je haakwerk weg te weven. Hoe je het afhechten bij haken precies moet doen kun je lezen in de geschreven handleiding hieronder.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • haakwerk
  • stompe naald (bijv. een borduurnaald)
  • haaknaald
  • schaar

1. De begindraad weg steken

Doe de draad in de naald en steek de draad aan de binnenkant van het haakwerk onder wat steken door weg. Je weeft als het ware de draad in het haakwerk. Herhaal dit een paar keer totdat de draad mooi vast zit. Gebruik hiervoor bij dikker garen je haaknaald.
Gebruik je dik garen zoals bijvoorbeeld Zpagetti steek dan de draad weg met behulp van je haaknaald. Je trekt de draad dus met je haaknaald onder de steken door.
Bij rondhaken is het verstandig de begindraad niet later dan halverwege het werk weg te steken, want naarmate je haakwerk vordert kun je er steeds moeilijker bijkomen.

2. De einddraad weg steken

Trek de lus op de haaknaald groot en haal de haaknaald eruit. Knip de draad met een ruime marge los van de kluwen, haal hem door de lus en trek de draad stevig aan. Doe de draad in de naald en steek (weef) de draad aan de binnenkant van het haakwerk onder wat haaksteken door weg. Herhaal dit wegsteken van de draad een paar keer, totdat de draad goed vastzit. Gebruik hiervoor weer bij dikker garen je haaknaald.
Is je haakwerk rond, trek dan de einddraad stevig aan, zodat de opening zich goed sluit!
Keer zo mogelijk het haakwerk binnenste buiten, dat werkt iets makkelijker.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!