Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid06

Redactielid06
Heeft 11 instructies gemaakt

Pompon maken met 2 kleuren: makkelijk en snel!

Pompon maken met 2 kleuren: makkelijk en snel!
Omschrijving

Hoe je makkelijk een pompon kunt maken met twee kleuren wol of ander draad, leer je in dit stappenplan. Het maken van een twee kleuren pompoentje is eenvoudig om te doen, je moet alleen wel even weten hoe je de twee kleuren wol precies om het karton heen wikkelt. Zo’n kleurig pompoentje is leuk om te knutselen met kinderen of om te gebruiken voor handwerk projecten. Wil je bijvoorbeeld een pompon voor op een muts maken of voor aan een sjaal, dan is deze pompon met meerdere kleuren een aanrader.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Cirkels op karton tekenen

Om een pompon te kunnen maken heb je 2 gelijke cirkels nodig. Hiervoor teken je op het karton met een passer 2 cirkels met een zelfde diameter. Teken daarna in het midden van elke cirkel een klein cirkeltje. Ook deze kleine cirkels moeten even groot zijn.
Heb je geen passer? Dan kun je ook een glas of ander rond voorwerp gebruiken. Of de cirkels met de hand tekenen. Cirkels op karton tekenen

2. De cirkels uitknippen

Knip of snijd eerst de 2 grote cirkels uit het karton en daarna de 2 kleine cirkels uit het midden van de grote cirkels. Je hebt nu 2 cirkels met een gat in het midden. Hiermee kun je in de volgende stappen van dit stappenplan de gekleurde pompon gaan maken.

3. Afmetingen voor het maken van de pompon

De afmetingen (grootte van de cirkels) zijn afhankelijk van hoe groot en vol je de pompon wilt maken:
 • Hoe groter de diameter van de cirkels, hoe groter de pompon wordt.
 • Hoe groter het gat in het midden, hoe voller je de pompom kunt maken want hoe meer draad je om de cirkels kunt wikkelen.
Voor de pompon in deze instructie zijn voor de cirkels de volgende afmetingen gebruikt:
 • Diameter van de buitencirkel: 7,5 cm
 • Diameter van de binnencirkel: 3,0 cm
Zowel de grote 2 kleuren pompon op de hoofdfoto als de twee kleine gekleurde pompons zijn met dit formaat gemaakt. De kleine pompons zijn na het maken ervan op maat geknipt.
Een te grote pompon kun je altijd kleiner maken door deze bij te knippen.
Zorg dat je de cirkel in het midden niet te klein maakt. Dit wordt het gat waar je de wol doorheen haalt, dus dat moet groot genoeg zijn om voldoende wol te kunnen wikkelen.

4. De woldraden op lengte knippen

 • Knip van de 2 verschillende kleuren wol, draden van ongeveer 2-4 meter lang (de lengte is afhankelijk van hoe vol en groot je de pompon wilt maken). Voeg de draden bij elkaar zodat je één dubbele draad krijgt.
 • Maak vervolgens van de draad een dun strengetje wol door de draden losjes in elkaar te draaien (lees: het wol als het ware weer op te rollen).
Maak het strengetje niet te dik want het moet tijdens het wikkelen wel door het gat in het midden passen.

5. Basis van de pompon met 2 kleuren maken

Nu kun je makkelijk de basis van de gekleurde pompon gaan maken, door de 2 cirkels samen te omwikkelen met de dubbele woldraad. Dit doe je als volgt:
 • Leg de de kartonnen cirkels met de gaten, recht op elkaar.
 • Bind het begin van de woldraad om de twee op elkaar liggende cirkels heen vast, zodat de draden niet los kunnen schieten tijdens het wikkelen.
 • Wikkel vervolgens de rest van de woldraad zo gelijkmatig mogelijk om de cirkels heen, totdat je het karton niet meer ziet en de pompon dicht genoeg is. Naarmate je meer windingen maakt, zal de pompon steeds dichter en voller worden.
Basis van de pompon met 2 kleuren maken

6. De gewikkelde woldraden losknippen

Als de pompon dicht en groot genoeg is, kun je de gewikkelde woldraden gaan losknippen.
 • Duw ergens aan de zijkant van de cirkels de wikkelingen iets opzij en steek de onderkant van de schaar tussen de cirkels.
 • Knip aan de zijkant, tussen beide cirkels in, stukje voor stukje voorzichtig de gewikkelde woldraden doormidden. Houd daarbij de draden in het midden stevig vast, zodat ze niet uit elkaar kunnen vallen.
Zie ter illustratie ook onze andere instructie voor het maken van een pompon op karton.

7. De 2 kleuren pompon maken

Als alle wikkelingen zijn doorgeknipt ga je de draden van de pompon in het midden bij elkaar knopen.
 • Pak hiervoor een nieuw stuk draad met voldoende lengte.
 • Duw de cirkels voorzichtig iets uit elkaar en trek de draad tussen de 2 cirkels door strak om het midden van de pompon.
Nadat je de draad zo strak mogelijk hebt aangetrokken knoop je hem stevig vast. De draadeinden kun je eventueel gebruiken om het pompoentje later ergens op te maken. Knip deze dus pas later af, als de gekleurde pompon helemaal klaar is.

Verwijder tot slot de kartonnen cirkels en klaar is je zelfgemaakte pompon met 2 kleuren. De 2 kleuren pompon maken

8. De pompon in model brengen

Schud de pompon goed los en knip lange, uitstekende draden weg. Om het pompoentje lekker zacht en pluizig te maken kun je hem nog even boven stoom houden. Hierna kun je de gekleurde pompon gebruiken om mee te knutselen of om bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte muts of aan een sjaal te maken.
Veel plezier ermee!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!