Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je met een zelfgehaakte hoes (omkleding) een saaie vaas pimpen?

Hoe kun je met een zelfgehaakte hoes (omkleding) een saaie vaas pimpen?
Omschrijving

Haken is een hippe hobby met veel mogelijkheden, ook voor in je interieur. Zo kun je een vaas of bloempot omkleden met een gehaakte hoes en zo omtoveren in een trendy blikvanger. Hoe je zo’n hoes als omkleding voor je vaas kunt haken wordt stap voor stap uitgelegd in de eenvoudige, geschreven, handleiding hieronder. Naast de handleiding vind je een overzicht van de materialen die je voor het haken van deze hoes nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Scheepjeswol noodle of andere wol (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van je vaas of bloempot)
  • haaknaald 12 mm
  • schaar
  • naald met stompe punt (borduur- of maasnaald)
  • vaas of bloempot

1. Een ring van lossen haken, de basis

Begin als basis met het haken van 4 lossen en sluit deze tot een ring met een halve vaste.

2. De eerste toer haken

Haak in de 1e losse van de ring 1 vaste en daarna 2 vasten in 2e losse van de ring. Dan in de 3e losse weer 1 vaste en in de 4e, de laatste losse van de ring, nog eens 2 vasten. Sluit de ring met een halve vaste in de eerste gehaakte vaste van deze toer.

3. De tweede toer en volgende toeren haken

Haak in deze 2e toer in de 1e vaste van de vorige toer 1 vaste, in de volgende vaste van de vorige toer 2 vasten in dezelfde steek en in de daaropvolgende onderliggende vaste, weer 1 vaste. Herhaal dit tot het eind van de toer en sluit ook nu weer de toer met een halve vaste.
Blijf zoveel toeren haken met om en om 1 vaste en dan 2 vasten in één onderliggende steek, tot de cirkel de omvang heeft van de bodem van je vaas.
Reken voor de doorsnee van je haakwerk iets meer dan de exacte doorsnee van de bodem van je vaas of bloempot, omdat de hoes om de vaas of pot heen moet kunnen schuiven.

4. De wanden van de omkleding haken

Als de cirkel groot genoeg is ga je verder omhoog haken. Draai hiervoor het haakwerk met de goede kant naar beneden. Haak 1 losse en dan direct in de 1e steek een vaste. Het randje gaat nu omhoog staan. Haak rondom een toer vasten en blijf dit herhalen tot de gewenste hoogte.
Je kunt de omkleding tot net iets onder de bovenrand of tot de helft van je vaas of pot haken.

5. Het haakwerk afhechten

Als je haakwerk de gewenste hoogte heeft, kun je gaan afhechten. Knip de werkdraad af en haal deze door de laatst gehaakte lus op de haaknaald. Trek de draad stevig aan en steek hem met een naald met stompe punt aan de binnenkant van het haakwerk weg. Schuif de hoes om de vaas of bloempot en bewonder het resultaat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!