Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 378 instructies gemaakt

Hoe kun je met een zelfgehaakte hoes (omkleding) een saaie vaas pimpen?

Omschrijving

Haken is een hippe hobby met veel mogelijkheden, ook voor in je interieur. Zo kun je een vaas of bloempot omkleden met een gehaakte hoes en omtoveren in een trendy blikvanger. Hoe je zo’n hoes kunt haken wordt gedemonstreerd in deze instructievideo. Het haakpatroon wordt tevens vermeld in de geschreven handleiding onder de video. Hier kun je ook vinden welke materialen je nodig hebt.

Handleiding
Benodigdheden
  • Scheepjeswol nooodle (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van je vaas of bloempot)
  • haaknaald 12 mm
  • schaar
  • naald met stompe punt (borduur- of stopnaald)
  • vaas of bloempot

1. Een ring haken, de basis

Begin met 4 lossen en sluit deze tot een ring met een halve vaste.

2. De eerste toer

Haak in de eerste losse van de ring 1 vaste en in de tweede losse 2 vasten. In de derde losse weer 1 vaste en in de vierde en laatste losse van de ring nog eens 2 vasten. Sluit de ring met een halve vaste in de eerste gehaakte vaste van deze toer.

3. De tweede toer

Haak in de tweede toer in de eerste vaste van de vorige toer 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten en de daaropvolgende steek weer 1 vaste. Herhaal dit tot het eind van de toer en sluit deze toer weer met een halve vaste.

4. De derde en volgende toeren

Blijf zoveel toeren haken met om en om 1 vaste en 2 vasten in één steek, tot de cirkel de omvang heeft van de bodem van je vaas.
Reken voor de doorsnee van je haakwerk iets meer dan de exacte doorsnee van de bodem van je vaas of bloempot, omdat de hoes om de vaas of pot heen moet kunnen schuiven.

5. De wanden haken

Als de cirkel groot genoeg is moet je verder omhoog gaan haken. Draai het haakwerk met de goede kant naar beneden. Haak 1 losse en dan direkt in de eerste steek een vaste. Het randje gaat dan omhoog staan. Haak rondom een toer vasten en blijf dit herhalen tot de gewenste hoogte.
Je kunt de omkleding tot net iets onder de bovenrand of tot de helft van je vaas of pot haken.

6. Het werk afhechten

Als je haakwerk de gewenste hoogte heeft, kun je gaan afhechten. Knip de draad af en haal deze door de laatst gehaakte lus op de naald. Trek de draad aan en steek hem met een naald met een stompe punt aan de binnenkant van het haakwerk weg. Schuif de hoes om de vaas of bloempot en bewonder het resultaat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!