Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Hoe haak je de Tunische haaksteek? Duidelijke basisuitleg.

Omschrijving

Kenmerkend voor tunisch haken is, dat tijdens het haken het haakwerk niet wordt omgekeerd. Hierdoor heeft een Tunisch haakwerk een voor- en een achterkant. Met deze haaksteek kun je makkelijk en snel veel leuke dingen maken. Gebruik je voor deze manier van haken Hooked Zpagetti, dan kun je bijvoorbeeld snel een leuke gehaakte tas maken. In de instructievideo wordt de basis van het Tunisch haken uitgelegd, zodat je jezelf deze steek eigen kunt maken. In de handleiding hebben we deze uitleg nog een keer stap voor stap opgeschreven en vind je een korte uitleg voor het haken van een simpele tas.

Handleiding

1. De basis

Haak een ketting van een oneven aantal lossen. Het aantal is afhankelijk van de grootte van het te maken haakwerk.
Haak niet te strak, maar met een beetje losse steken.

2. Eerste toer: steken opnemen

Steek de naald in de tweede losse, haal de draad er doorheen en laat de steek daarna op de naald staan. Herhaal dit tot en met de laatste losse van de ketting.
Draai het haakwerk niet om!

3. Tweede (teruggaande) toer: steken afwerken

Haak, voor een mooie zijkant, eerst een losse. Sla daarna de draad om de naald, haal hem door de eerste twee steken op de naald en laat de steken afglijden. Weer omslaan, doorhalen door twee steken en af laten glijden. Herhaal dit totdat je nog één steek op je naald hebt staan.
Het haakwerk wordt nooit gekeerd! Je haakt heen – en terug.

4. Derde (heengaande) toer: steken opnemen

Haak eerst weer een losse en steek daarna de naald in de eerste vertikale lus vanaf de kant, de staander. Dit is de lus die over de zijsteken loopt. De naald insteken, draad om de naald slaan, door de lus halen en de steek op de naald laten staan. Herhaal dit, waarbij je als laatste lus, de lus aan de zijkant opneemt.

5. Vierde en volgende toeren

Herhaal de tweede toer en werk de opgenomen steken weer af. Neem in de volgende toer weer steken op, zoals beschreven in de derde toer. Ga zo door tot het haakwerk de gewenste afmeting heeft, waarbij je steeds in de heengaande toer steken opneemt en in de teruggaande toer weer afwerkt.

6. Afkanten

Kant je werk af in een heengaande toer, dus als je steken opneemt. Steek de naald in de vertikale lus en haal de draad door de lus en door de steek op je naald. Herhaal dit tot je nog één steek over hebt. Trek deze steek groot en haal de naald eruit. Knip de draad ruim af, haal hem door de steek en trek hem stevig aan.

7. Eind- en begindraad wegwerken

Trek aan de binnenkant van het haakwerk met de haaknaald de einddraad onder wat haaksteken door. Herhaal dit een paar keer, totdat de draad goed vastzit. Haak op dezelfde manier ook de begindraad weg.

8. Een gehaakte tas maken

Met tunisch haakwerk van Zpagetti kun je een leuke tas maken. Haak twee vierkante lappen en twee langwerpige, smalle stroken voor de hengsels. Haak de lappen aan elkaar vast met een halve vaste, waarbij je natuurlijk één kant open laat. Haak daarna, ook met een halve vaste, de hengsels aan de tas.
Je kunt de tas nog versieren met wat knopen en satijnlint.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!