Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Zelf een tas maken van een T-shirt, hoe doe je dat?

Omschrijving

Een stevige boodschappentas of handige strandtas kun je eenvoudig zelf maken van een T-shirt. Hoe, dat kun je zien in deze instructievideo. Om deze stoffen tas te maken heb je geen naaimachine nodig, nee zelfs geen naald en draad. En binnen een uur is je handige shopper gemaakt. Je kunt de tas maken van een bedrukt of een effen T-shirt en hem daarna opleuken met versieringen naar eigen fantasie. Zo wordt je zelfgemaakte tas een uniek exemplaar.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • T-shirt van normale of dikke stof, al dan niet met opdruk
  • Duct tape, 20 meter (voor een volwassen maat T-shirt)
  • Nietmachine met nietjes
  • Een scherpe stofschaar
  • Optioneel: decoratie zoals textielbloemen, textielstickers, studs en zo meer

1. De zijnaden van het T-shirt beplakken

Keer het T-shirt binnenste buiten, leg het goed vlak neer en beplak de zijnaden met duct tape.
Een T-shirt van normale dikte geeft het mooiste resultaat. Bij dunnere stof komen er bij het plakken sneller vouwtjes in het tape.
Gebruik je een T-shirt van dunnere stof, schuif dan een stuk karton in het shirt en zet dit met een paar wasknijpers vast. Zo komt de stof mooier vlak te liggen.

2. De rest van het T-shirt beplakken

Beplak nu aan beide kanten het hele shirt in de lengte met tape. Laat hierbij het tape op de schoudernaden een stukje boven de stof uitsteken (zie video 2.03) Vouw, als de schoudernaden aan één kant helemaal beplakt zijn, het tape om naar de andere kant, zodat de naden extra stevig beplakt worden. Doe dit aan beide kanten.
De schoudernaden moeten extra stevig zijn, omdat hier straks het meeste gewicht aan komt te hangen!
Laat aan de onderkant van het T-shirt het tape ook iets uitsteken, zodat je zeker bent dat ook de bodem van de tas straks goed is bedekt met tape.

3. De zijnaden extra verstevigen

Beplak de zijnaden van het T-shirt nog een keer extra met tape, om deze te verstevigen.
Als het T-shirt getailleerd is, knip dan het tape op meerdere plaatsen in, om het tape makkelijker en gladder naar binnen toe om te kunnen vouwen.

4. De bodem van de tas nieten

Knip aan de onderkant het uitstekende tape weg en niet de onderkant van het shirt helemaal dicht. Zet de nietjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan ( zie video 2.23) en controleer steeds of de nietjes ook aan de andere kant van het T-shirt goed door de tape en de stof heen komen.

5. De nietjes beplakken

Plak aan één kant een strook tape over de nietjes heen, vouw dit om naar de andere kant en plak het tape ook aan deze kant over de nietjes heen.

6. Extra ruimte onderin de tas creëren

Duw met je hand onder in één van de 2 hoeken van je tas een soort van klein hoekje (zie video 3.00). Zet daar, op een hoogte zover als de nietmachine over het hoekje heengaat ( ongeveer 4 à 5 cm), een rij nietjes in (zie video 3.20). Controleer of de nietjes helemaal door de tas heen zijn gegaan en knip daarna het hoekje af. Beplak de nietjes vervolgens met tape.
Doe hierna hetzelfde in de andere hoek van de tas.
Je kunt de hoekjes ook laten zitten en vastplakken met tape.
Let op, dat je de onderkant van de tas de goede kant opduwt. Anders komt er een rare vorm in je tas en kun je de bodem niet goed meer vastplakken.

7. De bodem vastplakken

Tape als laatste de bodem van de tas nog een keer goed vast, zodat er geen spullen meer onder kunnen schuiven (zie video 4.24).

8. De naden controleren

Controleer of alle naden goed beplakt zijn, waarbij vooral de schoudernaden en de bodem erg belangrijk zijn.

9. De handvatten en tas opening knippen

Draai het T-shirt weer met de goede kant naar buiten en knip de mouwtjes eraf. Knip hierna de tas opening en de handvatten in de gewenste maat (zie video 5.11).
Let op dat je goed in de tape knipt, zodat er aan de binnenkant van de tas alleen maar tape zit en geen stukjes stof zonder tape. Op zulke plaatsen zou je tas kunnen scheuren als er teveel gewicht aanhangt!
Je kunt de handvatten en de tas opening net zo groot maken, als je zelf wilt.
Als extra kun je de tas versieren met allerlei decoratie, zoals textielbloemen, textielstickers, studs e.d.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!