Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je kerstballen haken voor in de kerstboom? #DIY

Omschrijving

Een zelfgehaakte kerstbal is een originele kerstversiering voor in je kerstboom. Ook is het haken van kerstballen weer eens een andere manier van knutselen voor Kerst. Je kunt de kerstballen van verschillende kleuren garen maken voor een vrolijke en persoonlijke kerstdecoratie. Hoe je zo'n kerstbal moet haken leer je in deze instructievideo. In de handleiding onder de video staat de uitleg ook nog eens stap voor stap beschreven. Zo zal het zeker lukken om je eigen, unieke kerstballen te haken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Haakkatoen no. 8 in de gewenste kleur (bijv. rood, zilver, goud)
  • Haaknaald no. 2
  • Fiberfill vulling
  • Borduur- of stopnaald
  • Schaar
  • Kerstboom haakje

1. De opzetlus maken

Gebruik de magic loop om mee te starten of haak 4 lossen en sluit deze met een halve vaste in de eerste losse tot een ring. De opzetlus maken

2. Toer 1 haken

Haak 1 losse voor de hoogte en haak vervolgens in deze losse 6 vasten. Ga hierna de toer niet sluiten maar haak spiraalsgewijs verder.
Probeer de steken een beetje strak aan te trekken. Omdat je de bal gaat vullen met vulsel en het niet mooi is als dit door allerlei gaatjes naar buiten komt.

3. Toer 2: steken meerderen

Tel even terug (6 steken) om te weten in welke lus je de 1e steek van de nieuwe toer moet maken en merk deze 1e steek met een gekleurd draadje. Haak in iedere steek van de vorige toer 2 vasten. In totaal haak je dus 12 vasten.
Vergeet niet bij iedere nieuwe toer de 1e steek met het gekleurde draadje of een stekenmarkeerder te merken!

4. Toer 3: steken meerderen

Merk de 1e steek van deze toer weer met het gekleurde draadje en haak in deze 1e steek 1 vaste en in de volgende steek 2 vasten. Dan weer 1 vaste, daarna 2 vasten, zo door tot het einde van de toer. De toer eindigt met 2 vasten, waarna je in totaal 18 vasten hebt gehaakt.

5. Toer 4: steken meerderen

Haak in de eerste 2 steken ieder 1 vaste en daarna 2 vasten in de 3e steek. In de volgende 2 steken weer 1 vaste met daarna 2 vasten in 1 steek. Blijf dit herhalen, totdat je in totaal 24 vasten hebt gehaakt. Het haakwerk gaat al een klein beetje bol lopen.

6. Toer 5: steken meerderen

Haak in de eerste 3 steken steeds 1 vaste en daarna in de 4e steek 2 vasten. Vervolgens weer 3 keer 1 vaste met daarna 2 vasten in 1 steek. Ga zo door tot je 30 vasten hebt gehaakt. Het haakwerk komt nu verder omhoog en zal ook meer bol gaan lopen.

7. Toer 6: steken meerderen

Haak 1 vaste in de eerste 4 steken en daarna 2 vasten in de 5e steek. Blijf dit herhalen tot je 36 vasten hebt gehaakt.

8. Toer 7: haken

Haak 1 vaste in iedere steek, totaal 36 vasten. Vanaf nu meerder je niet meer in iedere toer steken, maar om de toer. In deze toer wordt niet gemeerderd.
Als je het draadje of de stekenmarkeerder gebruikt dan hoef je de steken niet steeds te tellen.

9. Toer 8: steken meerderen

Haak nu 1 vaste in de eerste 5 steken en vervolgens 2 vasten in de 6e steek. Ga zo door tot je 42 vasten hebt gehaakt.

10. Toer 9: haken

Haak steeds 1 vaste in iedere steek, zonder te meerderen.

11. Toer 10: steken meerderen

Haak nu 1 vaste in de eerste 6 steken en 2 vasten in de 7e steek. Blijf dit herhalen tot je 48 vasten hebt gehaakt.

12. Toer 11, 12, 13, 14, 15 en 16: haken

Haak in deze 6 toeren steeds 1 vaste in iedere onderliggende vaste van de vorige toer, in totaal 48 vasten.

13. Toer 17: steken minderen

Vanaf deze toer gaan we steken minderen. Haak 1 vaste in de eerste 6 steken. en haak vervolgens 1 vaste in 2 vasten samen. Blijf dit herhalen. Dus na iedere 6 steken, steeds 2 steken samen haken, tot je 42 vasten hebt gehaakt.

14. Toer 18: haken

Haak 1 vaste in iedere steek, in totaal 42 vasten.

15. Toer 19: steken minderen

Haak 1 vaste in de eerste 5 steken en daarna de volgende 2 steken samen met 1 vaste. Blijf dit herhalen totdat je in totaal 36 vasten hebt gehaakt.

16. Toer 20: haken

Haak 1 vaste in iedere steek en tot je alle 36 steken hebt gehaakt.

17. Toer 21: steken minderen

Haak 1 vaste in de eerste 4 steken. Haak de volgende 2 vasten samen en blijf dit alles herhalen. Aan het eind van deze toer heb je nu nog 30 vasten over.

18. Toer 22: steken minderen

Haak 1 vaste in de eerste 3 steken en haak de volgende 2 vasten samen. Herhaal dit tot een totaal aantal van 24 vasten.

19. Toer 23: steken minderen

Haak 1 vaste in de eerste 2 steken. Haak de volgende 2 vasten samen. Blijf dit herhalen, waarna je aan het eind van de toer nog 18 vasten over hebt.

20. De gehaakte kerstbal vullen

Vul de kerstbal nu op met de fiberfill vulling. Gebruik hiervoor veel vulling, zodat de kerstbal mooi stevig rond wordt.

21. Toer 24 haken: steken minderen

Haak 1 vaste in de 1e steek en haak daarna de volgende 2 steken samen met 1 vaste. Blijf dit herhalen totdat je 12 vasten over hebt.
Houd bij het haken je vinger aan de binnenkant van het haakwerk, zodat je niet met je haaknaald in de vulling terecht komt.

22. Toer 25: steken minderen

Haak in deze laatste toer steeds 2 steken samen. Ga hiermee door totdat je 5 à 6 steken over hebt en de bovenkant vrijwel dicht zit. Eventueel kun je 1 of 2 steken eerder stoppen en afsluiten met een halve vaste. Kijk zelf even wat het beste is. Knip hierna de werkdraad af, met voldoende lengte om hiermee de kerstbal volledig te kunnen sluiten en de draad mooi af te hechten.

23. De gehaakte kerstbal dichtmaken en de draad afhechten

Steek de afgeknipte draad in een naald met een stompe punt. Steek van rechts naar links en van onder naar boven de naald met draad steeds in de voorste lussen van de steken van de laatste toer. Doe dit helemaal rondom en trek hierna de draad strak aan, zodat de bovenkant van de bal mooi dicht zit. Steek vervolgens de naald met draad een aantal keren door het midden, een klein stukje opzij en dwars door de kerstbal. Zo kun je de bovenkant van de bal een beetje naar binnen trekken, zodat de kerstbal mooi strak trekt en de draad verder wegwerken in de bal.

24. Je kerstbal ophangen

Steek aan de bovenkant een kerstboom haakje om de laatste steken van de laatste toer. Knijp het haakje dicht en klaar is je kerstbal om op te hangen in je kerstboom of elders als kerstdecoratie!
Door een leuk lintje aan het haakje te strikken, eventueel in een ander kleurtje, breng je een leuk detail aan op je zelf gehaakte kerstbal.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!