Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een vliegengordijn knopen van Zpagetti?

Omschrijving

Zelf een vliegengordijn maken van textielgaren is leuk werk en niet moeilijk. Daarnaast is een zelfgemaakt deurgordijn toch iéts origineler dan het traditionele kralengordijn. Door in de lange slierten garen knopen te maken die per rij verspringen, ontstaat een bijzonder effect. Hoe je zo’n weitasknoop moet knopen kun je zien in deze handwerk instructie. De keuze van garen en de hoeveelheid knopen maken van jouw vliegengordijn een uniek exemplaar. Veel plezier met het knopen van jouw originele vliegengordijn.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Zpagetti garen, aantal klossen afhankelijk van de afmeting van het gordijn
  • houten stok of latje, zo lang als het gordijn breed
  • touw
  • centimeter
  • schaar

1. De afmeting van het gordijn bepalen

Bepaal of je het gordijn in de sponning of op de kozijnen wilt bevestigen en bereken aan de hand hiervan de lengte en breedte van het gordijn. Knip van het Zpagetti garen draden, minimaal tweemaal zo lang als het gordijn. Dus bij een gordijnlengte van 2 meter, draden van minimaal 4 meter lang. Het aantal draden is afhankelijk van de breedte.
Houd er bij het bepalen van de lengte rekening mee dat door het knopen de draden korter worden en knip de draden dus niet te kort. Je kunt het gordijn later op de juiste lengte knippen, als het hangt.
Het geeft een leuk effect als je verschillende kleuren garen gebruikt.

2. De stukken garen aan een stokje bevestigen

Neem een houten stokje of latje, zo lang als het gordijn breed is. Vouw een op maat geknipt stuk garen dubbel en sla het garen met de lus van achter naar voor over het stokje heen. Haal de uiteinden van het garen door de lus en trek deze stevig aan. Bevestig op deze manier ook alle overige stukken garen aan het stokje.
Bevestig aan ieder uiteinde van het stokje een stukje touw en hang, om zo makkelijk mogelijk te kunnen werken, het stokje of latje op aan bijvoorbeeld een gordijnroede.

3. De 1e rij knopen: een halve knoop maken

Laat een klein stukje garen onder de stok vrij en pak dan de eerste 4 draden. Je maakt nu met de linker- en rechter buitenste draad een knoop, terwijl je de 2 middelste draden laat hangen.
Vouw de draad aan de linkerkant losjes met een lus (boogje), naar rechts over de 2 middelste draden heen en onder de rechterdraad door. Haal vervolgens de rechterdraad achter de middelste 2 draden langs naar links en trek hem door de lus heen naar voren. Trek daarna de 2 draden stevig aan.

4. De knoop voltooien

Vouw vervolgens de rechterdraad met een lus, naar links over de 2 middelste draden heen en onder de linkerdraad door. Haal de linkerdraad achter de 2 middelste draden langs door naar rechts en door de lus heen naar voren. Trek de draden weer stevig aan en schuif de knoop in zijn geheel een beetje in model.
Pak hierna de volgende 4 draden en maak hiermee op dezelfde manier weer een knoop. Ga zo door tot het eind en zorg daarbij dat alle knopen op gelijke hoogte komen te zitten.
Je kunt het knopen ook eerst even oefenen met draadjes van touw of gewoon garen. Je zult zien het knopen is niet moeilijk en erg leuk om te doen.

5. De 2e rij knopen

In deze 2e rij laat je de knopen verspringen ten opzichte van de knopen in de 1e rij.
Laat een stukje garen vrij en begin dan met het knopen van de 2e rij.
Laat de eerste 2 draden aan het begin hangen en pak dan de volgende 4 draden om op dezelfde manier een knoop mee te maken als in de vorige rij. Je maakt dus nu een knoop met 2 draden van de 1e knoop en 2 draden van de 2e knoop uit de vorige rij.
Maak ook nu weer een knoop met eerst een lusje naar links en daarna een lusje naar rechts om vervolgens door te gaan met de volgende 4 draden. Zorg steeds dat alle knopen op gelijke hoogte komen te zitten.

6. De 3e rij knopen

Laat weer een klein stukje garen vrij tussen deze rij en de vorige rij knopen.
In deze rij begin je met het knopen weer direct met de eerste 4 draden, dus zonder draden over te slaan. De knopen in deze rij verspringen dan weer ten opzichte van de vorige rij, maar lopen gelijk met de knopen uit de eerste rij.
Maak ook in deze rij steeds op dezelfde manier knopen als in de vorige 2 rijen. De 3e rij knopen

7. Het vliegengordijn afmaken

Maak zoveel rijen met knopen als je zelf wilt. Laat tussen iedere rij knopen steeds een klein stukje garen vrij en laat op dezelfde manier als in de vorige stappen beschreven, de knopen van iedere rij steeds ten opzichte van elkaar verspringen.
Hang het gordijn op en knip het daarna zo nodig op lengte. Veel plezier met je zelfgeknoopte vliegengordijn.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!