Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een brievenstandaard maken van hout?

Omschrijving

Heb je ook altijd zo'n last van al die rondslingerende post. Wat te denken van een brievenstandaard. Handig en erg leuk om zelf te maken. In deze video laat Serge de Beer zien hoe je dit moet doen.

Bron: Lentiz onderwijsgroep

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • rechthoekig stukje vurenhout
  • 2 rechthoekige plaatjes triplex
  • potlood
  • schuurpapier
  • lijmklem
  • spijkers
  • houtlijm
  • hamer
  • boormachine met speedboor van 11 mm

1. De houders

Zaag van ieder triplex plaatje één lange kant schuin af en markeer op één van de plaatjes eventueel de drie siergaten (zie de video).
Je kunt de brievenstandaard zo groot maken als je zelf wilt. Gebruik je hem alleen voor brieven ga dan uit van een standaard maat voor enveloppen. Als je een heel groot formaat maakt kun je de standaard voor kranten gebruiken.

2. De siergaten boren

Leg de 2 plaatjes triplex op elkaar op een plankje, het plaatje met de afgetekende gaten boven. Zet ze met de houtklem vast aan de werktafel en boor in beide plankjes samen de afgetekende gaten.

3. De randen afwerken

Schuur met schuurpapier de randen en de scherpe punten van de triplex plaatjes mooi rond. Schuur ook de kanten van het stukje vurenhout, de bodem. Zorg daarbij dat vooral de kopse kanten er netjes uitzien, want dat gedeelte ga je straks zien.

4. De spijkers in de houders slaan

Sla aan de onderkant van iedere triplex houder aan beide kanten twee spijkers vast (zie video). De spijkers in de houders slaan
Geef voordat je er een spijker inslaat met de achterkant van een spijkertje even één tikje in het hout, dat voorkomt dat het hout gaat splijten.

5. De houders aan de bodem bevestigen

Bekijk de video om te zien hoe het model moet worden. Smeer aan één lange kant van de bodem wat houtlijm. Leg één van de houders erop en sla deze met de spijkers vast aan de bodem. Doe hetzelfde voor de andere kant. Verwijder met een nat doekje de lijmresten en laat de standaard drogen. Na het drogen mooi glad schuren en eventueel beschilderen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!