Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

DIY: zelf kaarsen maken in een nostalgisch kopje, als cadeau of woondecoratie.

Omschrijving

Op zoek naar een origineel cadeau voor Sinterklaas of Moederdag? Of een bijzonder cadeau-idee om eenvoudig zelf te maken, bijvoorbeeld als verjaardagscadeau? Dan is het misschien leuk om deze sfeervolle, decoratieve kaarsen te maken in een ouderwets kopje, van bijvoorbeeld de kringloopwinkel. Bekijk de instructievideo en leer hoe je zelf kaarsen kunt maken. Met een stompkaars als basis en een mooi, sierlijk theekopje of koffiekopje kun je zo een decoratief sfeerlicht maken. Of je neemt een modern kopje voor een strakkere, moderne variant. Welke kaarsen je ook maakt, ze zorgen in ieder geval voor een romantische avond thuis, een sfeervolle Kerst of dienen als persoonlijk cadeau voor iedere gelegenheid. Veel DIY plezier ermee.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Decoratieve theekopjes of koffiekopjes
  • Gekleurde stompkaarsen
  • 2 satéprikkers
  • Stukje touw
  • Kleine of middelgrote pan (met deksel)
  • Leeg, schoon blik (bijv. een soepblik)
  • Schaar
  • Optioneel:
  • Kaarslonten (wanneer je oude kaarsen gebruikt)

1. De lont uit de kaars halen

Gebruik de stompkaars als basis en haal de lont eruit.
In plaats van een stompkaars kun je ook stompjes van oude kaarsen gebruiken. Verwijder dan ook uit deze stompjes de resterende stukjes lont.
Als je verschillende kleuren kaars gebruikt, geeft dat bij het smelten een bijzonder effect.

2. De lont aan de satéprikkers binden

Leg de twee satéprikkers kruislings over elkaar heen en bind ze in het midden, daar waar ze elkaar kruisen, stevig bij elkaar met een touwtje. Knoop daarna op dit snijpunt de lont, met het ijzertje naar beneden, aan de satéprikkers.
Als je stompjes kaars gebruikt, koop dan een zakje kaarsenlont (hobbywinkels) en knip een stukje lont op maat af.

3. De satéprikkers op het kopje leggen

Leg het satéprikker kruis op een kopje, met het snijpunt precies in het midden. Verschuif de lont, die nu naar beneden in het kopje hangt, zodanig omhoog of omlaag, dat het ijzertje of het uiteinde van de lont net de bodem van het kopje raakt.

4. De kaarsen maken: smelten van het kaarsvet

Breng in een (middel)kleine pan het water aan de kook. Doe de kaars in een leeg blik en zet het blik in de pan met kokend water. Leg het deksel op de pan en laat de kaars op laag vuur au-bain-marie smelten.
Het deksel op de pan voorkomt dat het blik gaat wiebelen.

5. Het blik uit de pan halen

Als de kaars helemaal is gesmolten haal dan het blik voorzichtig uit de pan. Giet vervolgens het hete kaarsvet in het kopje tot net iets onder de rand en laat het kaarsvet stollen.
WEES VOORZICHTIG! Het blik en het kaarsvet zijn erg heet.
Na het stollen kan er een kuiltje in de bovenkant van het kaarsvet ontstaan. Giet in dat geval er nog een tweede laagje gesmolten kaarsvet overheen!

6. De lont afknippen

Reken voor de pit een lengte van ongeveer 1 centimeter en knip de lont onder de satéprikkers af. En klaar is nu je kaars! De lont afknippen
Zet je kaarsen nooit op de tocht, want dan gaan ze walmen!
Personaliseer je cadeau door een kopje en/of kaarsvet te gebruiken in de lievelingskleur van degene die je verrast.
Laat het restje kaars, dat na het branden in het kopje is achterblijft, smelten door het kopje in een pannetje met warm water te zetten. Daarna kun je het gesmolten kaarsvet met een stukje papier verwijderen.
Heb je geen mooie kopjes in huis? Of wil je de kaarsen cadeau geven in een luxe kopje? Kijk even bij de kringloopwinkel of bestel theekopjes of koffiekopjes online bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!