Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Recept: paella bereiden op de traditionele manier.

Omschrijving

Ben je op zoek naar een goed recept voor Spaanse Paëlla? Dit heerlijke gerecht op basis van onder meer bouillon, rijst, groenten, kip, garnalen en saffraan, kun je prima zelf maken. Op zijn Spaans dus, met de instructies die je vindt in deze kookvideo. Onder de instructievideo kun je de stappen en de ingrediënten rustig nog eens nalezen. Natuurlijk kun je er qua ingrediënten jouw eigen paella variant op maken. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 6 personen:
  • bosje selderij + bosje koriander
  • 300 gr doperwten
  • 1000 gr paella rijst
  • 1 sjalotje
  • 6 tomaten + 2 uien
  • 1 paprika
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 kilo kip drumsticks
  • 300 gr garnalen gepeld of ongepeld
  • 1 kg mosselen
  • 1 kg schelvisfilet of 1 schelvis
  • saffraan
  • 6 à 8 dl kippenbouillon

1. Een marinade voor de garnalen maken

Pel zo nodig de garnalen en verwijder velletjes en eventuele darmpjes. Snipper de koriander, het sjalotje en 3 teentjes knoflook fijn. Verwijder uit de chilipeper de zaadjes en snijd deze eveneens fijn. Fruit de uien, de knoflook en de peper in een bakpan en blus af met citroensap.

2. De garnalen laten marineren

Voeg wat extra zout bij de garnalen, de fijngehakte koriander en wat olie. Doe de gefruite sjalot, knoflook en chilipeper erbij en roer alles goed door. Zet de schaal in de koelkast om de garnalen te laten marineren.

3. De overige ingrediënten voorbereiden

Snipper de uien en hak de knoflook fijn. De selderij fijnsnijden. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze in dunne reepjes. Ontvel de tomaten, haal de pitjes eruit en snijd ze in reepjes.

4. De drumsticks aanbakken

Strooi wat zout en peper over de drumsticks. Bak de kip in een aparte pan in olie licht knapperig, waarbij je de sticks een paar keer goed doorschept.
De drumsticks hoeven niet helemaal gaar te worden, want ze gaan in de paella.

5. De vis gaar bakken

Fruit op matig vuur in een paella pan de gesnipperde uien. Voeg de in blokjes gesneden schelvis toe en bak de vis zachtjes gaar.
Als je geen paellapan hebt kun je ook een wok gebruiken of een hele grote koekenpan.

6. Een gedeelte van de overige ingrediënten toevoegen

Voeg als de schelvis gaar is de doperwten en de rijst toe. Doe de tomaten en de paprika erbij. Blijf alles goed doorscheppen tot de rijst glazig begint te worden.

7. De bouillon en de mosselen toevoegen

Als de rijst bijna gaar is kan de bouillon worden toevoegd. Alles goed doorscheppen en even laten doorkoken. Daarna de gewassen mosselen door de paella heen scheppen.

8. De saffraan toevoegen

Doe in een glas met warm water wat saffraan, goed doorroeren en even laten trekken. Giet de saffraan daarna door een zeef op de paella.

9. De drumsticks toevoegen

Doe de kip bij de rijst en voeg de selderij toe. Zorg dat de kip en de mosselen zo veel mogelijk onder het vocht blijven, zodat ze goed gaar kunnen worden.
Goed blijven roeren, vooral bij de randen, zodat de paella niet gaat aankoeken!

10. Wanneer is de paella klaar?

Als alles gaar is en al het vocht opgelost, is de paella klaar. Een paar keer goed omscheppen en de paella kan worden opgediend.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!