Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Recept traditionele uiensoep met een Italiaans accent. Voor een makkelijke en gezonde maaltijd.

Omschrijving

Uiensoep is een heerlijke, makkelijke maaltijd, gemaakt van uien en bouillon. De soep is niet alleen lekker als voorgerecht of gezonde lunch, maar met een extra stokbroodje ook geschikt als caloriearme maaltijdsoep. Het is een makkelijk en gezond recept en het maken van de uiensoep kost niet veel tijd. Je kunt de soep een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Handig voor dagen dat je weinig tijd hebt om te koken. Hoe je een traditionele uiensoep met een Italiaans accent moet maken, kun je zien in de instructievideo. Onder de video staat het geschreven recept en welke ingrediënten je nodig hebt. Eet smakelijk!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 4 personen:
 • 2 el olijfolie
 • 600 g uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 blaadje laurier
 • 1 à 2 takjes verse tijm
 • 1 liter runderbouillon (of groentebouillon)
 • 1/2 el balsamicoazijn
 • geraspte Parmezaanse kaas
 • 1/2 stokbrood
 • soeppan
 • scherp mes
 • knoflookpers
 • 4 ovenvaste soepkommen

1. De uien fruiten

Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een soeppan. Doe de ui, de uitgeperste knoflook, de takjes tijm en de laurier in de pan en fruit alles snel even licht aan in de olie, zonder daarbij de uien te laten kleuren.
Let op, de uien mogen tijdens het fruiten niet gaan verkleuren!

2. De uien laten garen

Zet het vuur laag en laat de uien in 15 tot 20 minuten zachtjes garen tot ze glazig en heel zacht zijn.
Hoe langer je de uien gaart, hoe lekkerder en zoeter ze worden.
De tijm en de laurier geven tijdens het garen heel langzaam hun smaak af. Hierdoor krijgt de soep een lekkere smaak, zonder dat je de kruiden té sterk proeft.

3. De bouillon toevoegen

Draai het vuur wat hoger en laat de uien, terwijl je ze blijft omscheppen, lichtbruin kleuren. Giet daarna de bouillon bij de uien en laat de soep met het deksel op de pan op laag vuur 20 minuten zachtjes trekken.
Je kunt kant-en-klare bouillon gebruiken of bouillonblokjes, maar je kunt natuurlijk ook zelf bouillon maken. Zie hiervoor de instructievideo “Zelf vleesbouillon maken op klassieke wijze”, te vinden op deze site.
Vegetarisch? Vervang dan de runderbouillon door (zelfgemaakte) groentebouillon of kruidenbouillon.

4. De soep afmaken

Verwijder de takjes tijm en het blaadje laurier. Breng daarna de soep op smaak met de balsamicoazijn en wat peper en zout.

5. De uiensoep garneren en serveren

Verwarm de oven grill op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de grill, bovenin de oven, in ongeveer 4 minuten goudbruin. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi de soep met ⅓ van de geraspte Parmezaanse kaas. Leg in elke kom een sneetje geroosterd stokbrood, bestrooid met een dikke laag Parmezaanse kaas. Zet de soepkommen bovenin de oven en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en iets bruin grillen. De uiensoep garneren en serveren
De Parmezaanse kaas zorgt voor het Italiaanse accent, maar natuurlijk kun je ook gewoon de traditionele Franse Gruyère kaas gebruiken.
Voor de vegetarische variant kun je een vegetarisch gestremde kaassoort gebruiken.
Je kunt de soep een dag van tevoren maken (met uitzondering van het roosteren en bereiden van het brood). Bewaar de soep afgedekt in de koelkast en verwarm hem de volgende dag op laag vuur.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!