1. De uien fruiten
Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een soeppan. Doe de ui, de uitgeperste knoflook, de takjes tijm en de laurier in de pan en fruit alles snel even licht aan in de olie, zonder daarbij de uien te laten kleuren.
Let op, de uien mogen tijdens het fruiten niet gaan verkleuren!
2. De uien laten garen
Zet het vuur laag en laat de uien in 15 tot 20 minuten zachtjes garen tot ze glazig en heel zacht zijn.
Hoe langer je de uien gaart, hoe lekkerder en zoeter ze worden.
De tijm en de laurier geven tijdens het garen heel langzaam hun smaak af. Hierdoor krijgt de soep een lekkere smaak, zonder dat je de kruiden té sterk proeft.
3. De bouillon toevoegen
Draai het vuur wat hoger en laat de uien, terwijl je ze blijft omscheppen, lichtbruin kleuren. Giet daarna de bouillon bij de uien en laat de soep met het deksel op de pan op laag vuur 20 minuten zachtjes trekken.
Je kunt kant-en-klare bouillon gebruiken of bouillonblokjes, maar je kunt natuurlijk ook zelf bouillon maken. Zie hiervoor de instructievideo “Zelf vleesbouillon maken op klassieke wijze”, te vinden op deze site.
Vegetarisch? Vervang dan de runderbouillon door (zelfgemaakte) groentebouillon of kruidenbouillon.
4. De soep afmaken
Verwijder de takjes tijm en het blaadje laurier. Breng daarna de soep op smaak met de balsamicoazijn en wat peper en zout.
5. De uiensoep garneren en serveren
Verwarm de oven grill op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de grill, bovenin de oven, in ongeveer 4 minuten goudbruin. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi de soep met ⅓ van de geraspte Parmezaanse kaas. Leg in elke kom een sneetje geroosterd stokbrood, bestrooid met een dikke laag Parmezaanse kaas. Zet de soepkommen bovenin de oven en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en iets bruin grillen.
De Parmezaanse kaas zorgt voor het Italiaanse accent, maar natuurlijk kun je ook gewoon de traditionele Franse Gruyère kaas gebruiken.
Voor de vegetarische variant kun je een vegetarisch gestremde kaassoort gebruiken.
Je kunt de soep een dag van tevoren maken (met uitzondering van het roosteren en bereiden van het brood). Bewaar de soep afgedekt in de koelkast en verwarm hem de volgende dag op laag vuur.