1. Hoeveelheid kolen
Een barbecue kun je op verschillende manieren aansteken. Ben je van plan veel en lang te barbecuen, gebruik dan meer kolen of briketten dan wanneer je slechts enkele gerechten wilt barbecuen.
2. Aanmaakblokjes
Kies je voor houtskool of losse briketten, zorg er dan voor dat de aanmaakblokjes gelijk over de kolen verdeeld zijn.
Let op dat de aanmaakblokjes niet alleen op, maar ook tussen en onder de kooltjes liggen!
3. Geduld
Nu kan je de aanmaakblokjes met een lange lucifer aansteken. Dan is het een kwestie van geduld. Terwijl de aanmaakblokjes opbranden worden de kolen heet.
Houd voor de veiligheid altijd een emmer water bijdehand.
4. Beginnen
Controleer of de kolen gelijkmatig warm worden, verplaats ze waar nodig met een tang. Pas wanneer de kolen echt grijs en witheet zijn, en er geen vlammen en rook meer zijn, kun je beginnen met barbecuen
5. Kolen of briketten?
Snel en heel gemakkelijk in gebruik zijn briketten. Het verschil met houtskool is dat briketten makkelijker aan te maken zijn, en langer en gelijkmatiger branden. Je kunt ze los kopen, of in een verpakking die je in zijn geheel aansteekt. Zo maak je een barbecue aan!
6. Aan de slag met de barbecue
Door verschillende schalen en tangen te gebruiken voor de gebarbecuede producten, voorkom je kruisbesmetting met de rauwe ingrediënten.
7. Volgorde van producten
Rooster de producten in volgorde van bereidingstijd. Begin met de producten die het langst nodig hebben om gaar te worden. Bij harde groente, zoals maïskolven of aardappels, kan je ze kort voorkoken, dat gaat een stuk sneller. Ook lekker op de barbecue zijn groentes als aubergine, asperges en courgette.
8. Kip
Ga je kip barbecuen is het handig deze eerst voor te koken tot het gaar is. Bijvoorbeeld in de oven of door de kip kort in water voor te koken. Zo ben je er zeker van dat de kip gaar is én heb je de lekkere barbecue-smaak.
9. Spiezen
Zorg er bij het roosteren van spiezen voor, dat alle producten ongeveer even groot zijn, zodat ze allemaal gelijk verhit worden.
10. Vis
Delicate vissen kun je ook roosteren in een pakketje met aluminiumfolie, met naar smaak kruiden of groente erbij.
11. Olie
Smeer vis, vlees of groente eerst met een klein beetje olie in, voor je ze op de barbecue legt. Dit om te voorkomen dat ze aan het rooster blijven plakken.
12. Barbecuegereedschap
Gebruik barbecuevorken alleen om iets van de barbecue te halen, prikken in het vlees zorgt ervoor dat de vleessappen verloren gaan. Een tang is handiger.
13. Marinades en sauzen
Barbecuesauzen en marinades bevatten vaak suiker. Dat verbrand snel en blijft plakken aan het rooster. Gemarineerde producten kan je dus het beste als laatste barbecuen.