Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Zo maak je je huis veilig voor een puppy!

Zo maak je je huis veilig voor een puppy!
Omschrijving

Een puppy in huis kan een uitdaging zijn. Een jonge hond is nieuwsgierig en heeft nog niet geleerd wat wel en niet veilig is. Gelukkig kun je met een paar simpele aanpassingen je huis voorbereiden op de komst van je pup. Zo kan je viervoeter veilig rondlopen en kun je met een gerust hart genieten van zijn aanwezigheid. In dit artikel hebben we de 12 belangrijkste punten op een rijtje gezet, om je huis “puppyproof” te maken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Een opgeruimd huis
  • Bench of mand (op een rustige en veilige plek in huis)
  • Veilige speeltjes
  • Eventueel:
  • Dubbelzijdig tape (voor het vastzetten van vloerkleden)
  • Anti-bijt spray - bijv. Bol.com

1. Zet giftige stoffen buiten bereik

Puppy’s ontdekken met hun neus én hun mond. Schoonmaakmiddelen, medicijnen en sommige woonkamerplanten kunnen giftig zijn. Kijk na welke planten in je huis giftig zijn, en zet deze buiten bereik van je pup. Bewaar schoonmaakmiddelen en medicijnen altijd in afgesloten kastjes, en berg ze na gebruik direct op.

2. Let op kleine rondslingerende voorwerpen

Kleine, rondslingerende voorwerpen kunnen je puppy nieuwsgierig maken. Denk aan knopen, muntjes, elastiekjes of kinderspeelgoed. Laat niets rondslingeren wat je puppy kan inslikken. Ruim kleine voorwerpen op of bewaar ze in lades en kastjes.
Vergeet naast kleine items ook spullen die op de grond staan niet. Bijvoorbeeld: je schoenen! Puppy's zijn er dol op.

3. Verberg elektriciteitskabels

Elektriciteitskabels kunnen een risico vormen voor je puppy, vooral als hij er graag op kauwt. Leg kabels achter meubels of gebruik kabelgoten om ze uit het zicht te houden. Een extra tip: gebruik een speciale anti-bijt spray om kauwen op de kabels te voorkomen. Recensies over de effectiviteit ervan zijn wisselend, maar het is misschien een test waard.

4. Afvalbakken goed afsluiten

Een afvalbak (of een afvalzak) is voor een puppy een feestje, en zit vol nieuwe geuren en interessante objecten. Zet afvalbakken met een stevig deksel in een afgesloten kast of plaats ze buiten bereik. Breng ook afvalzakken direct weg. Zo voorkom je dat je puppy afval inslikt - én een rommel in je huis of tuin maakt.

5. Toegang tot bepaalde ruimtes beperken

Gebruik traphekjes of zet deuren dicht, om te voorkomen dat je puppy overal in je huis op ontdekkingstocht gaat. Zo houd je hem weg van trappen en ruimtes waar het minder veilig is. Het geeft ook rust en controle over waar je puppy zich mag bevinden.
Door het afsluiten van ruimtes kun je jouw pup beter in de gaten houden.

6. Meubels en waardevolle spullen beschermen

Puppy’s ontdekken ook met hun tanden en kunnen geneigd zijn om op meubels te kauwen. Zet breekbare spullen daarom hoog weg. Overweeg om meubels tijdelijk te beschermen met hoezen of test ook hierop eens met een anti-bijtspray. Zo voorkom je dat je puppy in de beginfase ongewenste schade aanricht.

7. Zorg voor veilige speeltjes

Puppy’s hebben een kauwbehoefte. Zorg dat je puppy genoeg eigen speeltjes heeft, zoals kauwspeeltjes. Dit houdt je pup bezig en geeft een veilig alternatief voor deze kauwbehoefte. Kies voor stevige speeltjes die speciaal gemaakt zijn voor puppy’s, zodat ze niet snel stuk gaan.

8. Maak een veilige slaapplaats voor je pup

Puppy’s hebben veel behoefte aan slaap. Maak een eigen plekje waar je pup zich veilig voelt. Een bench of een zachte mand op een rustige plek in huis is ideaal. Je puppy kan hier lekker slapen en wennen aan zijn nieuwe omgeving.

9. Tuin en/of balkon beveiligen

Ook buiten (zoals in de tuin of op het balkon) zijn er risico’s. Controleer daarom je tuinomheining, en let op gaten waar je puppy doorheen kan kruipen.
Let ook in je tuin of op het balkon goed op giftige planten, en zorg ervoor dat je pup daar niet bij kan komen.
Zet chemische middelen, zoals onkruidverdelgers, altijd goed weg.

10. Let op vloerkleden… maar ook op gladde vloeren

Vloerkleden kunnen onhandig zijn, wanneer je een puppy in huis hebt. Je puppy kan erop kauwen of erover struikelen. En niet te vergeten: erop poepen en plassen als je pup nog niet zindelijk is. Haal vloerkleden dus zo nodig weg, of plak de randen van het vloerkleed vast met dubbelzijdig tape om struikelen te voorkomen.
Tegelijkertijd zijn ook gladde vloeren niet altijd ideaal voor puppy’s. Ze kunnen hierover uitglijden of hebben onvoldoende grip tijdens het lopen.

11. Decoratieve of waardevolle items: zet ze buiten bereik

Loop verder eens door je huis en bekijk welke decoratieve items zich op lage hoogte bevinden. Verwijder decoratie, zoals beeldjes, die voor jou een sterke waarde hebben of die door omvallen kapot kunnen gaan.
En extra belangrijk: let ook op plekken waar (brandende) kaarsen staan.

12. Lage tafels zoals salontafels

Last but not least, misschien een inkoppertje. Maar toch zijn er veel hondeneigenaren die hierdoor weleens in de problemen komen: lage tafels waarop eten wordt geplaatst. Gebruik bijzettafels en salontafels dus niet als je een verjaardag hebt, want de taart voor de visite zit binnen een mum van tijd... in de buik van je pup!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!