1. Voorbereiding: begin bij de hondentaal
Begin als eigenaar met het leren van hondentaal, wanneer je een puppy aanschaft. Door het gedrag van je hond te begrijpen, kun je beter met je huisdier communiceren. Je kunt signalen (bijvoorbeeld waarschuwingen) die je hond geeft hierdoor herkennen, het zorgt voor minder conflicten met je pup en het helpt bij het afstemmen van je trainingsmethoden. Zorg dus dat je een goede basis legt, door de taal die je viervoeter spreekt te leren kennen.
2. Laat de pup rustig wennen
De eerste dagen zal jouw puppy moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zorg deze dagen daarom voor rust in huis en houd extra rekening met je planning. Wacht nog even met visite en voorkom drukte. Je pup kan dan wennen aan jou, en aan alles wat er aan nieuwe indrukken op hem af komt.
Heb je kinderen? Zorg dan ervoor dat je pup voldoende ruimte krijgt om rond te lopen en zelf zijn nieuwe huis te ontdekken.
3. Zorg voor voldoende slaap
Een puppy moet je zien als een mensenbaby; pups hebben veel slaap nodig. Dit is wel 16-20 uur per dag. Zorg ervoor dat je puppy dus voldoende tijd en ruimte krijgt om te slapen. Slaap is belangrijk voor de groei, de hersenontwikkeling maar ook voor het verwerken van alles wat hij leert.
Voorkom stress en overprikkeling bij je opgroeiende hond, en houd je goed aan deze richtlijn.
4. Socialiseren van je pup
Het socialiseren van een puppy is het proces waarbij je je hond laat wennen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Socialiseren is een belangrijk eerste onderdeel bij de opvoeding. Alles is de eerste weken en maanden nog nieuw voor je pup. Socialiseren helpt je hond om zelfvertrouwen op te bouwen, en om goed om te gaan met alles wat er in het dagelijks leven op hem afkomt. Verdiep je goed in het socialisatieproces, om angst of agressie op latere leeftijd te voorkomen. In de
online puppytraining van Judith, word je stapsgewijs geholpen bij het socialiseren.
5. Het trainen van zindelijkheid
Tijdens zindelijkheidstraining leert je pup om zijn behoefte buiten te doen in plaats van binnen. Het trainen vraagt een goede routine en een hoop geduld. In de beginperiode zul je jouw pup vaak naar buiten moeten brengen op momenten waarop je verwacht dat de puppy zijn behoeften zal doen (bijvoorbeeld na het eten en slapen). Ook kan het nodig zijn om ‘s nachts een moment hiervoor in te lassen.
Houd er rekening mee dat het trainen van de zindelijkheid de nodige tijd (en geduld) kost.
6. Basiscommando’s aanleren: waarom is dit belangrijk?
Het aanleren van de eerste basiscommando’s (zoals “zit”, “blijf”, “nee” of “kom hier”), is belangrijk om je pup veilig te houden. Door het aanleren van deze commando’s kun je veiliger over straat en krijg je meer controle over het gedrag van je hond. Hoe lang het aanleren van commando’s duurt, kan per pup variëren. Je zult je pup dagelijks moeten trainen. Wel is het goed om de trainingssessies kort te houden, zodat je pup zijn aandacht goed kan vasthouden. Je kunt de sessies desgewenst meerdere keren per dag herhalen.
Je begint vaak direct al nadat je eigenaar bent geworden van de pup, spelenderwijs met het aanleren van de basiscommando’s.
7. Wat komt er nog meer kijken bij het opvoeden van je pup?
Naast bovengenoemde punten, moet je bij het opvoeden van een pup rekening houden met (onder meer) het volgende:
- Leren wandelen aan de lijn.
- Het afleren van bijten in bijvoorbeeld spullen, maar ook je handen, voeten of de riem.
- Het opbouwen van het alleen thuis zijn, zodat je de hond later goed alleen kunt laten.
- Het afleren van gedrag zoals opspringen.
Neem dus de nodige tijd hiervoor. En houd er rekening mee dat de opvoeding van een pup, net als bij een mensenbaby, een hoop geduld, herhaling, kennis en liefde van je vraagt. In
deze online puppytraining helpt Judith, gedragstherapeut van hondenschool Hondentaak, je hierbij graag op weg!