WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

7 Belangrijke tips voor het wassen van je hond

7 Belangrijke tips voor het wassen van je hond
Omschrijving

Bij het wassen van je hond is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. De temperatuur van het water en de manier waarop je het wassen opbouwt, zorgen bijvoorbeeld voor een fijne of minder fijne ervaring voor je hond. Met de juiste aanpak zal de wasbeurt zo ontspannen mogelijk verlopen. Met als resultaat: een vrolijke viervoeter die het zelfs nog leuk zal gaan vinden! In dit artikel zijn de belangrijkste punten om op te letten, voor je op een rijtje gezet.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Eén grote of meerdere kleine handdoeken
  • Antislipmat - Bol.com
  • Zachte spons (of washandje)
  • Grote teil of babybad - Bol.com
  • Speciale hondenshampoo of shampoobar

1. Gebruik de juiste watertemperatuur

Gebruik voor het wassen lauwwarm water. Je kunt dit testen op je onderarm en als uitgangspunt 38 graden aanhouden. Voel altijd goed of het water op temperatuur is én of het op temperatuur blijft tijdens het wassen. Te heet of te koud water wil je voorkomen!

2. Kun je een hond ook wassen met koud water?

Wassen met koud water is vaak echt te koud voor je viervoeter. Ook wassen met de tuinslang is daardoor geen goede optie. Is je hond te groot om naar boven te gaan of moet je de hond om andere redenen buiten wassen? Probeer de tuinslang dan aan te sluiten op de keukenkraan. Of pak een emmer, vul deze met lauwwarm water, en was de hond met een spons of washand.
Je kunt je hond ook wassen bij een speciale hondenwasstraat of bijvoorbeeld Dog Wash van Petsplace.

3. Zorg voor een zachte waterstraal

Zorg voor een zachte waterstraal door de watertoevoer niet volledig open te zetten. Een harde waterstraal is onprettig voor je hond en kan hem afschrikken. Zet de douchekop verder altijd op een normale, brede straalsoort / stand. En maak de hond stapsgewijs nat (zie stap 5).
Vindt je hond de waterstraal vervelend? Gebruik dan een zachte spons om de vacht nat mee te maken. Of vul een emmer met lauwwarm water en giet dit heel rustig over hem heen.
Vindt je hond een waterstraal eng? Zorg dan dat je de douchekop onder water houdt bij het vullen van een emmer of bad.

4. Hond wassen in bad, de wastafel of douche

Je kunt je hond zowel wassen onder de douche als in het bad. In beide gevallen is het prettig om een antislipmat (een rubberen douchemat) te gebruiken. De hond staat dan stabiel en glijdt tijdens het wassen niet weg. Dit scheelt een hoop stress voor je viervoeter.
Een klein hondje kun je ook in de wastafel wassen. Leg ook dan iets op de bodem, om krassen en wegglijden te voorkomen. Of gebruik een plastic teil of ruim formaat babybad.

5. Begin bij een wasbeurt altijd met het lijf

Zoals ook te lezen valt in het artikel over het stapsgewijs wassen van je hond: begin bij het wassen met het lijf en wacht nog even met de kop. Je voorkomt allereerst dat de hond water in zijn ogen of oren kan krijgen, wat vervelend is (en de douchebeurt daardoor gelijk minder leuk maakt). Daarnaast heeft het nog een voordeel om met het lijf te starten: je hond zal zichzelf namelijk minder droogschudden als je de kop nog niet natmaakt.

6. Wat moet je doen als de hond niet gewassen wil worden?

Vind je hond het wassen vervelend of is je hond nog niet bekend met het wassen? Bouw het dan eerst rustig (of opnieuw) op door hem te laten wennen aan de badkamer.
  • Ga een paar keer met je hond in de badkuip of douche zitten, zonder dat je het water aanzet. Speel een klein spelletje in de ruimte of geef de hond een koekje. Laat je viervoeter op die manier vertrouwd raken met de ruimte, zodat deze als plezierig wordt ervaren.
  • Ook het wennen aan de waterstraal kun je opbouwen, door deze niet gelijk op de hond te richten. Oefen een paar keer door de douche kort (en zacht) aan te zetten, zonder dat de hond eronder hoeft. Beloon ook nu je hond weer.
En, zoals ook eerder aangegeven, geldt: let ALTIJD goed op de watertemperatuur. Zorg dat deze lauwwarm is en zet de douchestraal zacht. Vindt je hond het dan nog steeds niet prettig om onder de douche gezet te worden? Pak dan een emmer en/of een spons (of washand) en was je hond op die manier. Of laat je hond wassen bij een hondentrimsalon.
Blijf zelf altijd rustig bij het wassen, ook als de hond tegenstribbelt. Probeer er een leuke, ontspannen ervaring van te maken in plaats van een krampachtig gevecht.

7. Mag je een hond wassen met gewone shampoo?

Gebruik voor het wassen van de hond altijd hondenshampoo, en geen mensenshampoo. De zuurgraad van de huid van een hond is anders dan die van een mens. Daarnaast biedt een speciale hondenshampoo een andere werking. Het kan de huid reinigen en de huidbarrière ondersteunen - of bijvoorbeeld medicinale stoffen aanbrengen bij huidproblemen.
Er zijn ook natuurlijke hondenshampoos en shampoobars verkrijgbaar, die gemaakt zijn zonder chemische toevoegingen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Meld je aan of registreer je om een reactie te plaatsen!