1. Inzicht in bijtgedrag
Er zijn verschillende redenen die ervoor zorgen dat een puppy gaat bijten in de riem. Door inzicht te krijgen in het bijtgedrag, kun je binnen de situatie inschatten wat er nodig is om het bijtgedrag te stoppen of te verminderen.
- Een pup kan verkennend bijten. Puppy's gebruiken hun mond namelijk om de wereld te ontdekken.
- Bijten door overprikkeling. Een drukke omgeving kan je puppy overweldigen, wat kan leiden tot bijten in de riem. Overprikkeling kan daarnaast ontstaan vanuit vermoeidheid.
- Bijten om aandacht te vragen. Sommige puppy’s bijten om jouw aandacht te krijgen en om zich veilig te voelen.
Corrigeer je pup altijd weloverwogen. In de volgende stappen lees je hoe je met het bijtgedrag om kunt gaan.
Door te herkennen waarom je puppy bijt, kun je beter erop reageren.
2. Kies voor een rustige omgeving
Een veilige en kalme omgeving om te wandelen helpt je puppy te ontspannen, wat bijtgedrag vermindert. Zoals in de vorige stap al is aangeven, kan bijtgedrag mede ontstaan door overprikkeling. Loop met je pup dus liever op rustige tijden in een park of in een natuurgebied, dan door drukke straten waar veel gebeurt.
3. Blijf rustig en trek zelf niet aan de riem
Bijt je puppy in de riem? Blijf dan rustig. Trek niet aan de riem. Dat maakt het vaak alleen maar leuk voor je puppy. Hij denkt dat je met hem wilt spelen, en gaat nog harder bijten. Geef dus zachte correcties en blijf zelf ook rustig.
Bekijk ook waar het gedrag vandaan komt (zie eerste stap) en wat je jouw pup binnen de situatie kunt bieden. Kalmeer je pup bijvoorbeeld als het gedrag voortkomt vanuit onveiligheid, of draag je pup naar huis als deze overprikkeld of moe is.
Vermijd strenge reacties, want die kunnen juist voor meer stress zorgen.
4. Zeg "nee" en stop met lopen
Zodra je puppy in de riem bijt, zeg dan rustig en duidelijk "nee" of "los". Stop even met lopen en wacht tot je puppy stopt met bijten. Zodra hij loslaat, beloon je hem met een vriendelijk “goed zo!” en ga je verder met de wandeling. Herhaal dit geduldig, zodat hij leert dat bijten betekent dat de wandeling even stopt.
5. Beloon goed gedrag
Geef je puppy aandacht en lof als hij netjes aan de riem loopt zonder erin te bijten. Dit positieve gedrag van jou moedigt je pup aan om door te gaan met het gewenste gedrag. Je kunt ook af en toe een klein snoepje geven als beloning voor goed gedrag.
6. Zorg voor voldoende beweging en speelplezier
Soms bijten puppy’s in de riem omdat ze energie kwijt moeten. Is dat het geval, doe dan bijvoorbeeld een korte speelsessies met je pup, voorafgaand aan de wandeling. Een uitgelaten puppy is vaak rustiger aan de riem. Maar let op: houd wel rekening met de leeftijd van je pup. Pups van een paar weken of maanden oud hebben juist nog veel rust en slaap nodig. Bij hen is het bijten dus dus eerder een gevolg van overprikkeling dan van onderprikkeling (zie de eerste stap voor inzicht in het bijtgedrag).
7. Leid je puppy af met een speeltje
Neem een klein speeltje mee tijdens de wandeling. Bijt je puppy in de riem vanuit speelsheid of verkenning? Bied dan het speeltje aan als alternatief.
8. Blijf jouw eigen reactie steeds herhalen
Puppy’s leren door herhaling. Blijf dus altijd dezelfde stappen volgen in hoe je op jouw hond reageert: zeg “nee” bij bijten, leid hem af (met bijvoorbeeld het speeltje) of stop de wandeling even, en beloon goed gedrag. Met geduld en herhaling begrijpt je puppy op den duur wat er van hem verwacht wordt.
Het opvoeden van een hond kost energie, geduld en tijd. Blijf je rustig en consequent in je gedrag, dan zorg je voor een goede band en zal je pup het bijten uiteindelijk helemaal afleren.
9. Werk aan een sterke band tussen jullie beiden
Werk aan een sterke band met je puppy, gebaseerd op vertrouwen en begrip. Dit zorgt uiteindelijk voor zowel je hond als voor jouzelf, voor een ontspannen wandeling. Kijk ook eens naar workshops, online trainingen of andere bronnen.
zoals boeken over puppygedrag, om het gedrag van je hond beter te begrijpen en te kunnen ‘lezen’.
10. Tot slot: bouw het wandelen met een pup rustig op
En vergeet niet: het is belangrijk om het wandelen met je pup rustig op te bouwen. Als vuistregel wordt een wandeling van 5 minuten geadviseerd, voor elke maand dat de pup oud is. Twee maanden betekent dus 10 minuten wandelen per dag.
Houd je aan deze richtlijn, om bijten in de riem vanuit vermoeidheid (en daarmee overprikkeling) te voorkomen!