Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Vlooien bij hond of kat: honden- en kattenvlooien bestrijden en voorkomen.

Omschrijving

Vooral in de zomermaanden kunnen vlooien zich erg snel voortplanten. Reden om je hond of kat regelmatig te controleren op hondenvlooien of kattenvlooien. De kans dat je huisdier een vlooienbesmetting heeft is groot, als je hond of kat jeuk heeft en veel bijt of krabt. Een goede vlooienbestrijding is dan noodzakelijk om een vlooienplaag in huis te voorkomen. In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je met een vlooienkam je hond of kat op vlooien kunt controleren en hoe je in drie stappen vlooien kunt bestrijden bij hond of kat en in je huis. Bij de geschreven instructie onder de video vind je nog wat extra informatie.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Bijten of krabben bij vlooienbesmetting

Als je hond of kat zich veel bijt of krabt en daarbij vooral steeds naar de staart of achterhand bijt, dan is de kans groot dat je huisdier last van vlooien heeft.

2. Je dier controleren op vlooien

Vlooien zelf kun je meestal moeilijk vinden, maar met behulp van een vlooienkam de ontlasting van de vlooien wel. Haal daarvoor de vlooienkam in een rustige beweging door de vacht heen. Eventuele vlooienpoepjes, zwarte speldenknopachtige korreltjes, blijven daarbij achter in de kam.

3. Wel of geen vlooienbesmetting?

Maak een wit stuk keukenpapier of tissue nat, leg hierop de gevonden zwarte korreltjes en vouw het vochtige papier dubbel. Je dier is besmet, als het papier rood wordt van het bloed dat in de ontlasting van een vlo zit.
Houd de kam zoveel mogelijk met de platte kant naar boven, zodat de vlooienpoepjes niet van de kam af kunnen vallen!
Vlooien kunnen als tussengastheer fungeren van lintwormen. Zo kan je hond of kat naast een vlooienbesmetting, dus ook een lintwormbesmetting oplopen!

4. Een vlooienplaag bestrijden en voorkomen

Een goede vlooienbestrijding bestaat uit drie stappen:
1. Het bestrijden van de volwassen vlo op je dier;
2. Het bestrijden van de vlooien in je huis;
3. Het bestrijden van de larven en de eitjes.

5. Het bestrijden van de vlooien op je dier

Het beste kun je hiervoor een spot-on preparaat gebruiken. Het voordeel van dit middel is dat het makkelijk is aan te brengen. Daarnaast worden de volwassen vlooien direct gedood, waarna je dier zich weer een stuk beter zal voelen.

6. Het bestrijden van de vlooien in huis

De vlooien zitten niet alleen op je hond of kat, maar ook op de vloer in je huis ligt een veelvoud aan larven en eitjes. Om een vlooienplaag te voorkomen is het daarom belangrijk de omgeving te behandelen met een omgevingsspray.
Vlooien planten zich erg makkelijk voort. Ze leggen wel 30 tot 50 eitjes op een dag en voor je het weet heb je in je huis een vlooienplaag!
De omgeving grondig en regelmatig stofzuigen en zo mogelijk nat reinigen, is eveneens erg belangrijk!

7. Het bestrijden van de larven en de eitjes

Voor een langduriger vlooienstrijding heb je een insecten-groei-remmer nodig. Met dit middel onderbreek je de groeicyclus van de vlo door deze steriel te maken. Het voordeel hiervan is dat het een natuurlijke manier van bestrijden is. Daarnaast hoeft, door de langere werkingsduur, je dier minder vaak behandeld te worden. Een nadeel is dat het resultaat niet direct zichtbaar is. De volwassen vlooien gaan pas na een paar dagen dood.
Vooral in de zomer, bij een hogere temperatuur buiten, zal de vlo zich snel voortplanten!
In de winter, als het in huis aangenaam warm is, kan de vlo zich binnen voortplanten en kan dus alsnog een vlooienplaag ontstaan!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!