Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Kitten zindelijk maken in huis, zo doe je dat!

Kitten zindelijk maken in huis, zo doe je dat!
Omschrijving

Hoe maak je een kitten zindelijk? In deze instructie worden tips gegeven hoe je het gebruik van de kattenbak kunt stimuleren. Heb je net een kitten in huis of een nestje met jonge katjes? Dan vind je hier meer informatie over het proces van zindelijk maken van kittens. Ook lees je wat het gebruik van de kattenbak in de weg kan staan en hoe je voorkomt dat je kitten zijn behoefte elders in huis doet. Zo zorg je voor een kitten die binnen netjes gebruik maakt van de door jou aangewezen plek om zijn behoefte te doen!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Kattenbak (met lage rand)
  • Grit
  • Schepje
  • Mild (en niet of amper geurend) schoonmaakmiddel
  • Deze artikelen zijn o.a. te koop bij Bol.com

1. Kitten zindelijk maken

Kittens leren na ongeveer 4 weken van de moederpoes waar ze hun behoefte moeten doen. Het zindelijk maken van kittens verloopt dus op een natuurlijke manier en gaat in principe vanzelf. Door de kitten echter alvast aan de kattenbak te laten wennen, kan het proces van zindelijk worden sneller verlopen. Ook kan het zijn dat jouw kitten nog niet zindelijk is, bijvoorbeeeld doordat de kitten te vroeg is weggehaald bij de moederpoes. Het trainen met de kattenbak is dan extra belangrijk, zodat de kitten van jou leert waar hij bij aandrang naartoe moet.

2. Voorbereiding van de kattenbak

Haal de bovenkant van de kattenbak en doe een ruime laag met vulling (grit) in de bak. De bovenkant plaats je daarna NIET terug op de bak.
Het is voor kittens belangrijk dat ze in het begin een open kattenbak hebben; een kattenbak met luikje kan ze afschrikken. Het trainen kun je daarom het beste doen met één of meerdere lage bakken.
Maak de kattenbak voor je kitten aantrekkelijk door het gebruik van fijn grit. Grof grit kan ervoor zorgen dat de kitten de bak als onaantrekkelijk ervaart en er daardoor liever geen gebruik van maakt.

3. Plek van de kattenbak

Zet de bak met grit op een plek naar keuze. Je kunt ook meerdere kattenbakken in huis plaatsen. Let er wel op dat de kattenbakken toegankelijk blijven voor de kittens en dat tussendeuren naar de ruimte waar de bak staat, bijvoorbeeld altijd open blijven staan.
Zet de kattenbak niet in de buurt van de voerbak of in de buurt van de slaapplek van de kat.

4. Kitten laten wennen aan de kattenbak

Om het gebruik van de kattenbak te trainen, zet je de kitten regelmatig even in de open kattenbak. Doe vervolgens niets, maar laat de kat zelf rustig snuffelen en een beetje rondkijken in de bak. Je kitten zal er daarna weer uit springen maar dat is niet erg. Zet de kitten gewoon een paar keer per dag even terug op de bak, zodat de kitten aan de bak went. Doe dit bijvoorbeeld nadat hij heeft gegeten of als je aan zijn gedrag ziet dat je kitten moet plassen.
Laat geen dekens of hoopjes kleding slingeren in huis. Je kat kan dit als een plekje beschouwen waar hij zijn behoefte kan doen.

5. Zorg voor een schone kattenbak

Katten zijn schone dieren en houden dus van een schone bak om hun behoefte op te doen. Om te voorkomen dat je kitten op zoek gaat naar een alternatief plekje in huis, is het belangrijk dat je dagelijks de ontlasting uit de kattenbak verwijdert en een beetje nieuw grit toevoegt aan de bak. Maak de kattenbak daarnaast geregeld goed schoon met een (geurloos) schoonmaakmiddel en vul de bak na het schoonmaken met nieuw, fris grit. Zorg voor een schone kattenbak
Katten houden niet van geuren. Ook kunnen middelen als chloor en bleekmiddel schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Gebruik daarom geen geurend of aggressief schoonmaakmiddel. Het beste kun je heet water met soda gebruiken of eventueel een druppeltje afwasmiddel toevoegen als je geen soda hebt.

6. Bovenkant terugplaatsen op de bak

Is de kitten gewend aan de kattenbak, dan kun je na verloop van tijd de bovenkant terugplaatsen op de bak. Katten houden van een rustige plek om hun behoefte te doen dus het terugplaatsen van de bovenkant draagt daaraan bij. Daarnaast zorgt een afgesloten bak voor extra hygiëne en weert het geurtjes in huis.

7. De kitten gebruikt de kattenbak niet

Doet de kitten zijn behoefte elders in huis en weigert hij om de kattenbak te gebruiken? Check dan nogmaals of:
  • Je de kattenbak niet te dicht bij de slaapplaats of voerbak hebt gezet;
  • De kattenbak wel schoon genoeg is;
  • Je de kattenbak niet met een sterk geurend middel hebt schoongemaakt;
  • Het kattenbakgrind (grit) niet te grof is;
  • De rand van de bak wel laag genoeg is voor de kitten om makkelijk in de kattenbak te komen.

8. Heb geduld en blijf oefenen

Heb geduld en blijf oefenen met de kitten om het gebruik van de kattenbak te stimuleren. Straf de kitten niet wanneer deze zijn behoefte elders in huis doet maar kijk waar de oorzaak ligt. Het straffen van de kitten is niet nodig en kan juist averechts werken bij het zindelijk maken van je kat.
Zet de kitten gewoon regelmatig terug op de kattenbak, bijvoorbeeld na het eten of wanneer je ziet dat de kitten aandrang krijgt om zijn behoefte te doen. Je kat zal dan vanzelf wennen aan de bak en leren dat dit zijn toilet is.
Veel succes met de kattenbaktraining!
Wordt je kitten of volwassen kat ineens onzindelijk terwijl hij daarvoor gewoon netjes gebruik maakte van de kattenbak? En is de oorzaak onduidelijk? Controleer dan bij de dierenarts of je kat geen last heeft van blaasontsteking, blaasgruis of een ander probleem.
Kattenbakken, grit en andere accessoires kun je o.a. hier kopen bij Bol.com
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!