Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 927 instructies gemaakt

Hypotheekadviseur inschakelen: wat zijn de voordelen?

Hypotheekadviseur inschakelen: wat zijn de voordelen?
Omschrijving

Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing. De vele opties die verschillende banken bieden en de lastige termen die worden gebruikt, kunnen het oriënteren op een hypotheek moeilijk maken. Je kunt dit proces eenvoudiger laten verlopen door met een hypotheekadviseur te werken. Een hypotheekadviseur begeleidt je bij het maken van de juiste keuze en geeft deskundig advies. In dit artikel wordt besproken wat de voordelen zijn van het werken met een hypotheekadviseur, en waarop je kunt letten bij het kiezen van een geschikte adviseur.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Termen en verschillende typen hypotheken

Het oriënteren en afsluiten van een hypotheek kan moeilijk zijn, door de vele termen die worden gebruikt. Een hypotheekadviseur beschikt over veel kennis en helpt je om deze termen te begrijpen. Daarnaast begeleidt een hypotheekadviseur je bij het vinden van een hypotheek die aansluit op jouw wensen. Zo zijn er onder meer annuïteitenhypotheken, lineaire hypotheken, aflossingsvrije hypotheken en verschillende soorten spaarhypotheken. Een adviseur helpt je om goed te begrijpen hoe deze hypotheken in elkaar zitten, en welke hypotheek voor jou het meest geschikt is.
Hypotheekadviseurs hebben vaak jarenlange ervaring in de branche, waardoor ze over meer inzichten en kennis kunnen beschikken dan de informatie die je op het internet vindt.

2. Advies over jouw persoonlijke situatie

Een ander voordeel van een hypotheekadviseur is dat deze heel specifiek naar jouw persoonlijke situatie kijkt. De adviseur zal zijn advies daarom niet alleen afstemmen op jouw huidige financiële situatie, maar ook op jouw toekomstplannen en je zogenaamde ‘risicobereidheid’. Oftewel: de mate van risico die je wilt nemen bij het kiezen van de hypotheek. Er wordt dan gekeken naar eventuele toekomstige veranderingen in je financiële situatie. Denk aan inkomensverlies, overlijdensrisico maar ook aan veranderingen als een verhuizing, scheiding of een gezinsuitbreiding. Een hypotheekadviseur geeft dus advies op maat, aansluitend op jouw specifieke wensen en behoeften.
Niet alleen voor starters maar ook voor doorstromers kan een hypotheekadvies nuttige inzichten opleveren.

3. Kennis over regelgeving en financiële mogelijkheden

Een bijkomend voordeel is dat een hypotheekadviseur goed op de hoogte is van de laatste regelgeving en van belastingvoordelen (zoals de hypotheekrenteaftrek). Een adviseur kan je daardoor attenderen op financiële mogelijkheden waarmee je zelf misschien minder bekend bent.
Soms kan een hypotheekadviseur toegang hebben tot hypotheken die niet rechtstreeks toegankelijk zijn voor particulieren.

4. Tijds- en werkbesparing door advies

Een adviseur helpt je bij de administratieve taken die komen kijken bij de aanvraag. Het inschakelen van een hypotheekadviseur kan daardoor veel tijd en werk schelen. Zo onderhoudt de adviseur het contact met de hypotheekverstrekker, verzamelt benodigde documentatie en ondersteunt bij het indienen van de hypotheekaanvraag. Je kunt daardoor jouw eigen tijd en energie steken in andere belangrijke zaken die komen kijken bij de verhuizing of verbouwing.

5. Tips voor het kiezen van een hypotheekadviseur

Bij de keuze van een hypotheekadviseur kun je op verschillende zaken letten:
  • Geeft de hypotheekadviseur alleen advies of sluit deze persoon ook producten voor je af?
  • Werkt de adviseur onafhankelijk of is deze verbonden aan bijvoorbeeld een specifieke bank?
  • Werkt de adviseur samen met (vrijwel) alle aanbieders of met een beperkt aantal?
  • Wat zijn de kosten voor het hypotheekadvies en de begeleiding?
Check ook de zogenaamde vergelijkingskaart op de websites van de hypotheekadviseurs. Zo kun je kosten maar ook de diensten van verschillende adviseurs eenvoudig met elkaar vergelijken.
Vraag op voorhand een kennismakingsgesprek aan. Op websites van aanbieders, zoals op deze pagina voor hypotheekadvies van Univé, vind je vaak mogelijkheden voor het direct inboeken van een (kosteloze) afspraak.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!