Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Debetkaarten, prepaidkaarten en creditcards: wat zijn de verschillen?

Debetkaarten, prepaidkaarten en creditcards: wat zijn de verschillen?
Omschrijving

In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen een standaard bankpas (debetkaart), een creditcard en een prepaid creditcard. Alle drie de betaalkaarten hebben zowel voordelen als nadelen. Zo kun je met een debetkaart (ook ‘debitcard’ genoemd) niet altijd betalen tijdens een vakantie in het buitenland, of voor een online aankoop bij een buitenlandse webwinkel. Een prepaid creditcard of een gewone creditcard biedt dan uitkomst. Hoe een prepaid creditcard werkt ten opzichte van een gewone creditcard, en waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen en gebruiken van een prepaid creditcard, lees je in dit artikel.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is een debitcard?

Een debetkaart, vaak ook betaalpas genoemd, is een kaart waarmee je direct geld van je bankrekening kunt uitgeven. Het is de bankpas die je standaard bij een betaalpakket ontvangt. Het bedrag van elke transactie wordt onmiddellijk van je rekening afgeschreven. Dat is dus anders dan bij een creditcard, waarbij je in feite geld leent dat je later terugbetaalt.

2. De term debetkaart in Nederland versus buitenland

In Nederland wordt de term 'debetkaart' meestal gebruikt voor de gewone bankpas die je van je bank krijgt. In het buitenland kan de term 'debetkaart' (of ‘debitcard’) ook verwijzen naar wat wij 'prepaidkaarten' noemen.

3. Wat is een prepaidkaart?

Een prepaidkaart (ook wel bekend als ‘prepaid kaart’, ‘prepaid creditcard’ of ‘prepaid kredietkaart’) is een oplaadbare betaalkaart waar je eerst geld op stort. Je bestedingslimiet is gelijk aan het tegoed dat je erop hebt gezet. Een prepaid creditcard kan een goed alternatief zijn voor een gewone creditcard. Bijvoorbeeld wanneer je geen creditcard wilt gebruiken maar wel bij webwinkels wilt kunnen betalen. Prepaid creditcards worden in veel Europese landen - en soms ook daarbuiten - vaak ook geaccepteerd als middel om betalingen mee te doen. Let wel goed op als je om die reden een prepaidkaart aanschaft: hotels en autoverhuurbedrijven accepteren deze betaalkaarten veelal niet.
Bij een prepaid creditcard kun je niet rood staan. Bij een gewone creditcard kan dit wel. Een prepaid creditcard is dus officieel ook geen kredietkaart.

4. Wat zijn de voordelen van een prepaidkaart?

Een prepaidkaart kan handig zijn om te gebruiken tijdens een korte reis of als alternatief voor een creditcard bij een online betaling. Andere voordelen van een prepaid creditcard zijn:
 • Je hebt er geen vast inkomen voor nodig en kunt de kaart dus eenvoudig aanvragen.
 • Je houdt goed toezicht op je uitgaven doordat je de kaart zelf moet opladen.
 • Je kunt niet meer uitgeven dan het bestedingslimiet, waardoor je geen schulden opbouwt.
 • Een prepaid creditcard is, net als de andere genoemde betaalkaarten, beveiligd met een pincode. Je kunt er daardoor veilig betalingen mee verrichten.
 • Je hebt de kaart sneller in huis dan een creditcard, omdat er minder informatie gecontroleerd wordt.
 • Ook voor jongvolwassenen kan een prepaid creditcard een oplossing zijn voor het doen van online aankopen, zoals bijvoorbeeld games.

5. Kent een prepaidkaart leeftijdsrestricties?

Een prepaid creditcard kent, net als een creditcard, ook leeftijdsrestricties. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je deze betaalkaart niet aanvragen.

6. Zijn er kosten verbonden aan een prepaidkaart?

Jazeker, een prepaid creditcard brengt de nodige gebruikskosten met zich mee. Er worden veel verborgen kosten berekend, wees je daar dus bewust van voordat je de kaart aanschaft en tijdens het gebruik ervan. Zo worden er kosten in rekening gebracht voor:
 • De aanschaf van de kaart. Vaak gaat het hierbij om startkosten of jaarlijkse kosten, soms zelfs beiden.
 • Opwaardeerkosten voor het storten van geld op de kaart.
 • Kosten voor transacties met vreemde valuta.
 • Mogelijke inactiviteitskosten wanneer je de kaart langere tijd niet gebruikt.
 • Terugboekingskosten en eventueel annuleringskosten, wanneer je de kaart opzegt.

7. Tips voor de aanschaf en het gebruik

Let bij de aanschaf en het gebruik van een prepaidkaart extra op het volgende:
 • Maak een goede vergelijking tussen aanbieders en kijk welke voorwaarden zij hanteren.
 • Vergeet de kaart niet wanneer je deze niet gebruikt. Zo heb je niet ongemerkt nog ergens een kaart met saldo erop liggen.
 • Is er sprake van inactiviteitskosten bij de aanbieder van jouw kaart? Laat je prepaid creditcard dan niet ongebruikt in de la liggen.

8. Wat zijn de nadelen van een prepaid creditcard?

De nadelen van een prepaidkaart zitten vooral in de verborgen kosten. Daarnaast kan een prepaid creditcard niet standaard overal worden gebruikt, zoals bij een gewone creditcard het geval is. Kijk dit dus goed na. Een prepaid creditcard biedt verder geen verzekering op je aankopen. Houd er daarnaast rekening mee dat het kan zijn dat er een maximumsaldo zit aan het opwaarderen van de kaart. En dat je er dus niet rood mee kan staan.

9. Verschil tussen debetkaarten, prepaidkaarten en creditcards

 • Debetkaarten (standaard bankpassen) worden vaak alleen geaccepteerd in Europese landen die de euro gebruiken, terwijl creditcards wereldwijd worden geaccepteerd.
 • Dit betekent dat je ook niet altijd met je debetkaart kunt betalen bij bijvoorbeeld een buitenlandse webwinkel. Een creditcard is daarom soms de enige betaaloptie als je een online abonnement wilt afsluiten of een aankoop wilt doen bij een webwinkel.
 • Bij het opnemen van geld tijdens een vakantie, kan een debetkaart eveneens problemen geven. Met een creditcard kun je, ook op reis, altijd en overal geld opnemen.
 • Een ander verschil is dat creditcards vaak extra diensten bieden, zoals aankoopbescherming en verzekeringen voor je aankopen.
Prepaidkaarten zijn een tussenoplossing als je eenvoudig wilt kunnen betalen bij (internationale) webshops of eventueel tijdens een vakantie. Het probleem dat je kunt hebben met een debetkaart wordt hiermee in veel gevallen ondervangen. Echter:
 • Anders dan bij een gewone creditcard kan de prepaid creditcard niet overal voor worden gebruikt.
 • Bij een prepaidkaart kun je daarnaast te maken krijgen met meer verborgen kosten dan bij een debetkaart of bij een gewone creditcard.
Meer over de voordelen van creditcards, lees je in dit artikel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!