Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kan ik mijn IBAN en BIC code vinden?

Hoe kan ik mijn IBAN en BIC code vinden?
Omschrijving

IBAN staat voor 'International Bank Account Number'. BIC staat voor 'Bank Identification Code'. Vanaf 1 februari 2014 zijn alle huidige rekeningnummers in Nederland omgezet naar een internationaal IBAN bankrekeningnummer. Hierbij wordt op basis van het huidige nummer een aantal cijfers en letters toegevoegd. Met dit unieke nummer worden de rekeninghouder, de bank en het vestigingsland herkend. Hoe je de IBAN en BIC nummers kunt vinden, lees je in de instructie hieronder.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer een BIC code?

BIC is de internationale code voor betalingen waarmee een bank wordt geïdentificeerd: de Bank Identificatie Code (ook wel Swift adres genoemd). Als je geld wilt overmaken naar een ontvanger buiten Europa, kan het zijn dat je een BIC nodig hebt. Voor betalingen binnen Europa en in Nederland is een BIC code niet nodig. Het kan wel zijn dat je om een BIC gevraagd wordt door iemand die vanaf een andere bank een betaling naar je wil doen of bij jou een bedrag wil incasseren.

2. Wanneer een IBAN nummer?

Voor overboekingen van en naar het buitenland, ook binnen Europa, is de IBAN (International Bank Account Number) wel altijd nodig; deze is daarom dus ook de standaard geworden. IBAN werkt dus niet alleen als rekeningnummer in Nederland, maar ook gewoon in het buitenland.

3. IBAN nummer vinden

Waar vind je jouw IBAN nummer? IBAN is gekoppeld aan je rekeningnummer en kun je vinden:
  • op je bankpas;
  • op je rekeningafschrift;
  • of door in te loggen op je internetbankieren.

4. Waar kun je een BIC code vinden?

Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank.
  • De BIC code van de Rabobank is bijvoorbeeld: RABONL2U
  • De BIC code van de ABN AMRO bank is: ABNANL2A
Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken. Soms heb je een BIC nodig met 11 tekens. Ook deze kun je vinden op de website van jouw bank.
SWIFT is de oude benaming voor BIC.

5. Waar vind je de BIC van een buitenlandse bank?

De BIC van een buitenlandse bank kun je vinden door naar de website Swift.com te gaan en te zoeken op de Business Identifier Code van de bank.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!