Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Zakelijke bankrekening openen: handige informatie en tips

Zakelijke bankrekening openen: handige informatie en tips
Omschrijving

Ben je starter en ben je benieuwd welke mogelijkheden een zakelijke bankrekening biedt? In dit artikel wordt besproken bij welke bedrijfsvormen een zakelijke rekening wettelijk gezien verplicht is, en bij welke bedrijfsvormen je zelf kunt afwegen of een zakelijke rekening loont. De voordelen en nadelen van een zakelijke bankrekening hebben we overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Ook lees je waarop je moet letten bij het kiezen van een zakelijk betaalpakket. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een rekening die aansluit op jouw doelen!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Is een zakelijke bankrekening verplicht?

Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap is het openen van een zakelijke bankrekening wettelijk gezien niet verplicht. Ook voor freelancers is het niet nodig om een zakelijke bankrekening te hebben. Je kunt er bij deze bedrijfsvormen dus voor kiezen om het betalingsverkeer via je privérekening te laten lopen of, wellicht handiger: om simpelweg een extra privérekening te openen. Met een extra rekening kun je de zakelijke betalingen scheiden van je privébetalingen en houd je goed overzicht. Bekijk wel of het bij jouw bank is toegestaan om een privérekening zakelijk te gebruiken. Dit is niet altijd het geval. Daarnaast heb je met een privérekening minder mogelijkheden dan met een zakelijke rekening. In de volgende stappen lees je meer over de verschillen tussen beiden.
Ben je deeltijd ondernemer en factureer je minimaal? Dan kun je overwegen om te starten met een privérekening.
Bij een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap heb je altijd een zakelijke rekening nodig voor je betalingsverkeer. Bankieren met je privérekening is dan geen optie.

2. De voordelen van een zakelijke bankrekening

Een zakelijke rekening biedt een aantal voordelen ten opzichte van een privérekening:
  • Het geeft een professionele uitstraling doordat je de rekening op naam van je bedrijf kunt zetten.
  • Je kunt je zakelijke geldstromen goed overzichtelijk laten verlopen. Bij sommige banken, zoals KNAB, kun je bijvoorbeeld automatisch de btw laten wegboeken naar een aparte rekening. Dit wordt dan altijd direct gereserveerd.
  • Anders dan bij een privérekening kun je een zakelijke rekening koppelen aan bijvoorbeeld een boekhoudpakket, zodat je eenvoudig en efficiënt je boekhouding kunt regelen.
  • Veel zakelijke producten kunnen alleen worden afgenomen als je een zakelijke rekening hebt. Denk bijvoorbeeld aan een pinautomaat of een online kassasysteem.
  • Heb je een zakelijke bankrekening, dan profiteer je vaak van voordelen zoals korting op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of pensioenspaarplan.

3. De nadelen van een zakelijke bankrekening

De kosten van een zakelijk betaalpakket zijn hoger dan van een privé betaalpakket. Daarnaast betaal je vaak kosten per transactie. In de volgende stap gaan we hier nader op in.
Verder is het niet zozeer een nadeel, maar wel goed om rekening mee te houden: wil je een zakelijke bankrekening openen, dan zal de bank onderzoek doen naar jouw identiteit. Hiermee wordt voorkomen dat de bankrekening gebruikt kan worden voor criminele activiteiten. Je zult bij de aanvraag van een zakelijke rekening daarom meer informatie moeten aanleveren.

4. Kosten die verbonden zijn aan een zakelijke rekening

Als je een zakelijke rekening vergelijkt met een privérekening, dan zijn er aan een zakelijke rekening vaak hogere kosten verbonden. Deze kosten kunnen per bank sterk verschillen. Let bij de keuze daarom goed op:
  • De tarieven die je betaalt voor het basispakket en wat daarin exact inbegrepen is.
  • Of er transactiekosten worden berekend per betaling (dus bij normale bij- en afschrijvingen op de rekening). Dit is vaak wel het geval.
  • Welke kosten er voor de diverse transacties worden berekend. Kosten voor elektronische transacties zijn vaak een stuk goedkoper dan kosten voor bijvoorbeeld het contant storten van geld. Vergelijk al deze kosten voordat je een betaalpakket afsluit.
  • Bekijk ook welke kosten er verbonden zijn aan betalingsverkeer buiten de eurozone. Mits dit van toepassing is voor jouw bedrijf.
Op een vergelijkingswebsite als Bankenvergelijking.nl vind je een goed overzicht van zakelijke rekeningen, en kun je gericht zoeken op rekeningen die geschikt zijn voor zzp’ers, verenigingen of voor betalingen met vreemde valuta. Belgische lezers kunnen hier meer informatie vinden.
Er zijn ook speciale rekeningen voor zzp’ers waarbij je geen vaste abonnementskosten betaalt. Je betaalt dan alleen kosten per transactie.

5. Waarop let je bij het kiezen van het betaalpakket?

Zoals hiervoor is aangegeven, is het belangrijk om op de prijsverschillen te letten. Check goed wat wel en niet is inbegrepen bij het betaalpakket dat je afneemt. Ben je een zzp’er of starter met een klein bedrijf? Dan zijn zakelijke rekeningen vaak nog goedkoop. Met een goedkoop starterspakket is echter wel minder mogelijk, dus houd ook hier alvast rekening mee. Heb je groeiplannen waardoor je op termijn over wilt op een uitgebreider pakket? Dan is het zinvol om te kijken of je bij de bank van jouw keuze eenvoudig kunt doorstromen.

Begin je een stichting? Let dan ook op de manier waarop je donaties wilt laten verlopen. Bekijk welke contracten afgesloten moeten worden voor het innen via incasso, iDEAL of een andere betaalmethode.
Zijn er aan het betaalpakket transactiekosten verbonden? Bereken dan op voorhand hoeveel transacties je jaarlijks verwacht te maken. Je krijgt dan een goed beeld van de totale kosten.

6. Vanaf welke leeftijd kun je een zakelijke bankrekening openen?

Een zakelijke bankrekening kun je vaak pas openen vanaf 16 of vanaf 18 jaar. Deze leeftijdsgrens kan per bank verschillen. Er zijn veel banken die helaas geen zakelijke rekening aanbieden voor ondernemers onder de 18 jaar. Op deze pagina van de Kamer van Koophandel lees je bij welke banken dit wel gewoon kan.
Ben je jonger dan 18 jaar, houd er dan rekening mee dat je bij het aanvragen van een zakelijke rekening een zogenaamde handlichting moet aanvragen. De rechter moet dan verklaren dat je over bepaalde bevoegdheden mag beschikken, zoals het ondertekenen van een contract of het openen van de rekening. Meer informatie over de handlichting vind je hier.

7. Houd rekening met de tijd die het in beslag neemt

Een zakelijke bankrekening openen kan soms al binnen 20 minuten geregeld zijn. Althans, wanneer je dit doet bij een online bank of wanneer je al klant bent bij de bank waar je de zakelijke rekening afsluit. Wil je een rekening openen bij een traditionele bank, dan kan de aanvraagprocedure door het controleproces meer tijd in beslag nemen. Wil je snel, of voor een bepaalde datum, van de zakelijke rekening gebruik kunnen maken? Ga dit dan op voorhand na bij de bank van jouw keuze.

Veel succes gewenst met het starten van je onderneming!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!