1. Hoe duur is een creditcard?
De kosten voor het aanschaffen van een creditcard zijn afhankelijk van de bank of maatschappij waarbij je de creditcard aanvraagt. Prijzen liggen veelal zo tussen de 15 en 100 euro per maand. Bij duurdere kaarten heb je vaak een hoger bestedingslimiet en een langere looptijd van de verzekering op je aankopen. Creditcardvergelijkers kunnen je een goed overzicht geven van de onderlinge voordelen, nadelen en prijsverschillen tussen creditcards. Bij deze
creditcardvergelijking zijn bijvoorbeeld de populairste creditcards voor je op een rijtje zijn gezet.
2. Bijkomende kosten voor het gebruik
Naast de kosten voor het aanschaffen van de creditcard, kunnen er kosten verbonden zijn aan het gebruik ervan. Wil je geld opnemen met je creditcard in Nederland, dan betaal je vaak een vast percentage van dat bedrag. Veelal ligt dit rond de 4%. Neem je dus 100 euro op met je creditcard, dan betaal je 4 euro extra. Voor het opnemen van geld in het buitenland geldt hetzelfde. Buiten Europa betaal je daarnaast nog een extra percentage (bovenop het percentage van de opname) voor de zogenaamde koersopslag (de kosten voor het wisselen van muntsoort).
3. Rentekosten bij gespreid betalen
Heb je een creditcard waarmee je gespreid kunt betalen? Dan betaal je ook rente over het deel dat je nog niet hebt afbetaald. Meer informatie over het verschil tussen gespreid betalen en het direct terugbetalen van je uitgaven, lees je in
dit artikel.
4. Kun je zomaar een creditcard aanvragen?
Een creditcard kun je niet altijd zomaar aanvragen. Vaak gelden er inkomenseisen en vindt er eerst een zogenaamde
BKR-toetsing plaats om te kijken of je bijvoorbeeld geen schulden hebt uitstaan. Neem op voorhand contact op met je bank of met een creditcardaanbieder, als je wilt weten wat er komt kijken bij de aanvraag en toekenning van de kaart. Voldoe je niet aan de eisen, dan kun je ook overwegen om een
prepaid creditcard aan te schaffen.
5. Hoe lang duurt het aanvragen van een creditcard?
Gemiddeld duurt het aanvragen van een creditcard twee weken. Heb je de kaart eerder nodig, bijvoorbeeld voor vakantie, dan kun je ook een spoedaanvraag indienen. Houd ook dan nog rekening met een minimale periode van een week. Wil je een creditcard met spoed aanvragen, doe dit dan door telefonisch contact op te nemen met de creditcarduitgever. Meer over het versnellen van een aanvraag, lees je
op deze site.
Check ook altijd ruim op tijd de vervaldatum van je creditcard voordat je op vakantie gaat of een lange reis wilt maken.
6. Hoe oud moet je zijn voor een creditcard?
Een creditcard is een financieel product waarvoor bepaalde leeftijdsrestricties gelden. In Nederland moet je minimaal 18 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een creditcard.
7. Tot welke leeftijd kun je een creditcard gebruiken?
Er geldt geen maximumleeftijd voor het aanvragen of verlengen van een creditcard. Bekende creditcards (zoals de Visa World Card, de Mastercard Classic en de ANWB-creditcard) hanteren hiervoor geen restricties. Wel kan het zijn dat je als oudere gebruiker niet van alle voordelen kunt profiteren die een creditcard biedt. Zo kan het zijn dat vanaf 75 jaar de optie om gespreid te betalen niet meer mogelijk is. Aankopen worden in dat geval eind van de maand dus standaard volledig afgeschreven.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige creditcarduitgevers de kredietlimiet kunnen verlagen op basis van je leeftijd. Vanaf je 75e levensjaar wordt de kredietlimiet dan lager.
De specifieke voorwaarden voor oudere gebruikers kunnen variëren, afhankelijk van de uitgever van de creditcard.
8. Een creditcard aanschaffen: waarop moet je letten?
Tussen creditcardmaatschappijen zitten verschillen in het aanbod en de voorwaarden. Voorafgaand aan het aanvragen van een creditcard, is het daarom zinvol om een goede vergelijking te maken op basis van jouw financiële behoeften. Let daarbij op zaken als:
- De kosten van de kaart: zowel voor de aanschaf als voor het gebruik ervan.
- De voorwaarden waaraan je moet voldoen voor het aanvragen van de creditcard.
- De manier van afbetalen van je aankoop.
- De bestedingslimiet.
- Garanties die worden geboden, zoals aflevergaranties en verzekeringen voor je aankoop. Let bij de verzekering ook op de looptijd.
- Optioneel: extra regelingen zoals toegang tot luchthavenlounges, maar ook beloningen en spaarpunten die je opbouwt met de creditcard.
9. Creditcard via bank of andere creditcardaanbieder
Een creditcard kan onderdeel zijn van een betaalpakket van je bank. Bekijk of de creditcard in dat geval is inbegrepen in de kosten van je pakket. Is dat niet het geval? Dan is het raadzaam om ook de opties van andere creditcardaanbieders te bekijken, en deze te vergelijken met wat je bank biedt. Je kunt een creditcard namelijk ook gewoon los aanschaffen via een bankonafhankelijke partij.
Valt de creditcard onder je betaalpakket? Kijk ook dan wat de voorwaarden zijn rondom het gebruik van de kaart. Zo weet je precies wat je wel en niet kunt verwachten.
Een creditcardmaatschappij geeft vaak zelf geen creditcards uit. American Express is een uitzondering. Zoek dus specifiek op 'creditcardaanbieders' als je een losse kaart wilt aanschaffen.
10. Hoe moet je een creditcard aanvragen?
De aanvraag van een creditcard kun je doen via je bank, rechtstreeks via een creditcardaanbieder of eventueel via een tussenpartij (zoals een vergelijkingssite). Je kunt het aanvragen van een creditcard in de meeste gevallen online regelen. Zo kun je via de site van jouw bank meestal direct een aanvraag doen als je inlogt op je account. Wil je een losse kaart aanschaffen bij een creditcarduitgever of via een tussenpartij, dan kun je hiervoor vaak online een aanvraagformulier invullen.