Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Welke uitgaven kun je als student verwachten en hoe kun je hierop geld besparen?

Welke uitgaven kun je als student verwachten en hoe kun je hierop geld besparen?
Omschrijving

Als je gaat studeren gaan niet alleen je inkomsten veranderen, maar ook je uitgaven als student zullen anders zijn dan voorheen. In deze geschreven instructie hebben we van deze veranderingen de belangrijkste punten op een rijtje gezet om je een indruk te geven waar je als student zoal financieel rekening mee moet houden. Bij de genoemde uitgaven vind je ook tips om geld te besparen. We wensen je veel plezier en succes met je nieuwe studie!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Persoonlijke ov-chipkaart
  • DigiD met SMS-controle
  • Bankrekening

1. Inkomsten: de studiefinanciering

Als je een voltijdopleiding gaat volgen in het MBO, HBO of aan de universiteit heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen, minstens drie maanden voordat je met je studie begint.
De studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De studiefinanciering gaat direct in zodra je studie begint. Het geld wordt betaald aan het eind van elke maand en is een lening die je na je studie moet terugbetalen. Als je binnen 10 jaar je diploma behaalt (gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering) kunnen echter het studentenreisproduct en de aanvullende beurs een gift worden.
Ga je een voltijdopleiding in het buitenland doen of ga je tijdelijk stage lopen in een ander land, dan kun je afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, ook dan studiefinanciering krijgen. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kan je er alles over vertellen. Zie voor meer informatie hun website.

2. Het studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct kun je als onderdeel van je studiefinanciering gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je krijgt automatisch een weekabonnement, waarmee je doordeweeks gratis kunt reizen en met korting in het weekend. Heb je liever een weekendabonnement waarmee je gratis in het weekend kunt reizen (en met korting doordeweeks), dan kun je het abonnement gratis omwisselen.Voor hbo of universiteit krijg je het reisproduct voor de officiële duur van je opleiding. Doe je langer over je opleiding, dan krijg je het reisproduct nog maximaal 1 jaar extra. Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je het reisproduct zelf op tijd stopzetten. Doe je dit te laat, dan krijg je een boete.
Als je geen studiefinanciering meer ontvangt omdat je je diploma hebt behaald, of om andere redenen dan moet je zelf het reisproduct op tijd stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch!

3. Een weekabonnement of een weekendabonnement?

Twijfel je tussen een weekabonnement en een weekendabonnement? Bedenk dan hoe je reispatroon gaat worden. Ga je op de fiets naar je opleiding, dan heb je waarschijnlijk meer aan een weekendabonnement. Dit geldt ook als je op jezelf woont maar in de weekenden vaak naar een bestemming buiten je woonplaats reist, bijvoorbeeld naar je ouders. Reis je dagelijks met trein en/of bus naar je opleiding, neem dan een weekkaart. Je kunt het studenten ov abonnement later altijd weer omwisselen.

4. Soorten collegegeld

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld. Bij DUO kun je geld lenen om dit collegegeld mee te betalen. Het zogenaamde 'collegegeldkrediet' is een onderdeel van je studiefinanciering en moet je na je studie terugbetalen, inclusief rente.

5. Studieboeken: kosten en besparen

Studieboeken en studiematerialen moet je zelf betalen. Wil je kosten besparen, probeer dan zo mogelijk tweedehands boeken en syllabussen aan te schaffen via ouderejaars of studenten die voortijdig met de opleiding zijn gestopt. Op internet, zoals bijvoorbeeld bij Bol.com en op Marktplaats, vind je ook een ruim aanbod aan tweedehands studieboeken. Je docent kan je vertellen of de tweedehands editie nog actueel genoeg is en wat de verschillen zijn met de nieuwste uitgave.
Let bij het kopen van tweedehands boeken er dus wel goed op dat betreffende druk is toegestaan om te gebruiken en niet te verouderd is!

6. Opstartkosten als je op kamers gaat

Bij het betrekken van je kamer moet je meestal een borg betalen. Vaak is dit bedrag gelijk aan een maand huur. Je krijgt de borg pas weer terug wanneer je de kamer opzegt. Andere in rekening gebrachte kosten bij het betrekken van een studentenkamer, kunnen administratiekosten of contractkosten zijn. Om in aanmerking te komen voor een woonruimte wordt in sommige gevallen sleutelgeld gevraagd. Dit is niet altijd legaal. Meer informatie over sleutelgeld en bemiddelingskosten voor kamers en woningen, kun je vinden bij wijksteunpunten zoals Stichting Woon.

Ook zul je je woonruimte moeten inrichten met in ieder geval de meest noodzakelijke spullen als een bed, tafel, stoelen en zo meer. Bij kringloopwinkels vind je veel goede en leuke spullen die je geheel naar eigen smaak ook nog eens origineel kunt pimpen of in een leuke kleur kunt verven. Vraag ook eens aan familie en buren of zij nog iets overtolligs kwijt willen. Via verkoopgroepen op Facebook kun je regionaal leuke spullen scoren en 'last but not least' is er natuurlijk Marktplaats. Ga je in een grote stad wonen zoals Amsterdam, dan staat de kringloop vaak 'op straat' en is er veel mooie huisraad te vinden bij het grofvuil.
Hoe aanlokkelijk het zelfstandig wonen ook is, het is meestal voordeliger om nog even thuis te blijven wonen.

7. Energiekosten en overige woonlasten

Naast je huur krijg je te maken met woonlasten zoals gas, water en elektra. Vaak zijn deze lasten in je huurprijs verwerkt en is de hoogte hiervan afhankelijk van het aantal huisgenoten.
Eet vaker met huisgenoten of vrienden en deel de kosten. Voor meer mensen koken is meestal voordeliger dan voor 1 persoon.

8. Verzekeringen: zorgverzekering

Vanaf je 18e ben je niet meer gratis meeverzekerd met je ouders, maar kun je wel bij dezelfde verzekeraar als je ouders verzekerd blijven en premie betalen. Een zorgverzekering speciaal voor studenten of jongeren is echter meestal voordeliger.

9. WA verzekering

Hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering dan ben je als student tot je 27e bij hen onder de polis meeverzekerd, ook als je op kamers woont. Hebben je ouders geen WA verzekering dan kun je er zelf een afsluiten bij je inboedelverzekering of los daarvan. Je moet hiervoor wel 18 jaar of ouder zijn.
Hebben je ouders een doorlopende reisverzekering? Ook dan ben je, zolang je studeert, tot je 27e bij hen meeverzekerd.

10. Inboedelverzekering

Als je op kamers gaat is een inboedelverzekering misschien verstandig. Deze verzekering dekt niet alleen schade aan alle spullen in je kamer zoals bijvoorbeeld je bed, kast, tv, laptop en studieboeken, maar ook schade aan spullen die in je tuin of berging staan. Wel stellen de meeste verzekeraars verplicht dat je kamer kan worden afgesloten.

11. Kosten studentenvereniging en faculteitsverenigingen

Als je lid wordt van een studentenvereniging of faculteitsvereniging, betaal je contributie. Daarnaast worden er vanuit deze verenigingen weekenden, gala’s en activiteiten georganiseerd die allemaal geld kosten (soms zelfs veel geld) en waaraan je vaak verplicht moet deelnemen. Voordat je lid wordt van een vereniging is het handig om te checken in hoeverre deelname verplicht of vrij is en wat de verwachtingen zijn vanuit een vereniging of dispuut naar jou als lid toe.
Galafeest? Ga naar een tweedehands kledingwinkel of scoor een 'zo goed als nieuwe' galajurk of smoking op internet. En het goedkoopst is natuurlijk gewoon lenen!

12. Uitgaan en feesten

Zoals je weet: studenten gaan over het algemeen graag uit en borrelen veel. Dat is wat het studentenleven leuk kan maken, maar ook een stukje duurder. Steden hebben vaak vaste uitgaansavonden voor studenten. Dat betekent ook een extra stapavondje qua uitgave.
Veel studenten (zo'n 68%) hebben een bijbaan naast hun studie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!