Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je het beste geld sparen? (uitleg voor jongeren)

Omschrijving

Je kunt het beste bij de bank een spaarrekening openen als je wilt sparen voor bijvoorbeeld die allernieuwste telefoon of iPad. Door te sparen bij de bank ontvang je rente: extra geld waarvoor je niets hoeft te doen. Dat levert dus meer op dan dat je het geld in je spaarpot zou bewaren. Via internet sparen kun je lekker makkelijk thuis alles regelen. In deze introductievideo worden de voordelen van een spaarrekening verteld. In de geschreven handleiding krijg je nog wat extra uitleg over spaarrekeningen en rente.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Als je veel rente krijgt is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar een hoge spaarrente betekent niet altijd het meeste voordeel. Er zijn nogal wat spaarrekeningen met voorwaarden, zoals kosten die je moet betalen als je geld opneemt. Vergelijk dus niet alleen de spaarrentes, maar ook de voorwaarden van de spaarrekeningen.

1. Een spaarrekening openen

Als je een spaarrekening wilt openen kun je kiezen uit verschillende soorten rekeningen. Zo zet je bij de ene soort je geld voor een langere tijd vast, bij de andere spaarrekening kun je geld opnemen wanneer je dat wilt. Ook zijn er spaarrekeningen waar je verplicht bent een vast bedrag per maand te sparen. De bank kan je er alles over vertellen.
Wil je een online spaarrekening openen? Meer tips lees je hier.
Bedenk goed voor welk doel je wilt sparen en hoe (hoe lang, hoeveel) je wilt sparen. Kies dan de spaarrekening die daarbij het beste past.

2. De rente

Over het bedrag dat op je spaarrekening staat, krijg je rente. Hoe langer je geld op de rekening staat, hoe meer rente de bank aan jou betaalt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

3. Wanneer en hoe ontvang je de rente?

Het bedrag van de rente wordt automatisch op je rekening bijgeschreven, aan het eind van een bepaalde periode. Dit kan zijn per maand, per kwartaal of één keer per jaar, afhankelijk van de soort spaarrekening.
Normaal krijg je alleen rente op een spaarrekening, maar er zijn ook speciale jongerenrekeningen waarbij je rente krijgt op je betaalrekening.

4. Hoeveel rente krijg je?

Hoeveel rente je krijgt kan per periode verschillen en is afhankelijk van de rentestand op dat moment.

5. Het voordeel van sparen bij de bank

Het risico dat je het geld toch weer gebruikt is aanzienlijk minder als het geld op de bank staat. Daarnaast heb je het voordeel van de rente.
Als je spaart met een plan, bedenk dan bij ieder bedrag dat je spaart dat je weer een stukje dichter bij je spaardoel komt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!