Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Wat moet je allemaal regelen als je klaar bent met studeren?

Wat moet je allemaal regelen als je klaar bent met studeren?
Omschrijving

In deze instructie leer je wat je allemaal moet regelen als je klaar bent met studeren.
Als student heb je veel voordelen: je hebt recht op studiefinanciering, een studentenreisproduct en vaak ook op bepaalde toeslagen. Na je afstuderen komen deze voordelen vaak te vervallen. Wij zetten daarom voor je op een rijtje wat je allemaal moet wijzigen en stopzetten na je afstuderen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Je studiefinanciering stopzetten

Je hebt recht op studiefinanciering zolang je ingeschreven bent bij een MBO, HBO of WO studie. Deze studiefinanciering moet je stopzetten als je je studie hebt afgerond en niet meer verder gaat met studeren.
Om je studiefinanciering stop te zetten ga je naar de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Vervolgens klik je op 'mijn producten'. Daar zie je studiefinanciering staan. Je klikt op 'stopzetten studiefinanciering' en doorloopt de stappen. Daarna is je studiefinanciering stopgezet. Je krijgt hier meestal meteen een bericht van in DUO zelf en/of per mail. Het kan even duren voordat je het op de site van DUO ook ziet bij je producten. Het knopje (stopzetten studiefinanciering) blijft soms langer zichtbaar. Als je dit knopje na een paar dagen nog steeds ziet en je hebt ook nog geen bericht ontvangen, dan kan het zijn dat er iets niet goed is gegaan. Is het wel goed gegaan, dan staat er een bericht en zie je in het rechtermenu bij de uitbetalingen dat je studiefinanciering beëindigd is per een bepaalde datum (jouw gekozen datum).
Meestal eindigen de lessen op MBO, HBO en WO eind juni/begin juli. Daarna begint de zomervakantie. Als jij je studie hebt afgerond, blijf je nog ingeschreven tot het moment dat het schooljaar officieel eindigt. Dit is meestal t/m 31 augustus. Je hebt dus nog recht op studiefinanciering tot die datum.

2. Stopzetten studenten ov

Een studenten ov staat ook wel bekend onder de naam studentenreisproduct en is geldig bij NS en andere aanbieders van openbaar vervoer. Je hebt net zo lang recht op een studenten ov als op studiefinanciering. Klaar met studeren? Het studentenreisproduct stopzetten doe je dus ook gelijktijdig met je studiefinanciering. Het studentenreisproduct kun je niet online stopzetten. Je moet hiervoor naar een ophaalautomaat, de automaten waar je ook je OV-chipkaart kunt opladen. Op de website van OV-chipkaart kun je precies zien op welke stations of in welke winkels deze automaten staan. Bij de automaat scan je eerst je OV-chipkaart. Vervolgens klik je op het scherm van de automaat op 'stopzetten producten'. Je doorloopt daarna de stappen op het scherm. Als laatste scan je weer je OV-chipkaart om alles te bevestigen. Het studentenreisproduct is nu van je OV-chipkaart af. De volgende dag moet je dit kunnen zien op de website van DUO. Je hebt dan een bericht waarin de datum staat dat je het studentenreisproduct van je OV-chipkaart af hebt gehaald. Zie je dit niet? Dan is er waarschijnlijk iets fout gegaan. Een andere manier om te controleren of alles goed is gegaan is: bij een ophaalautomaat checken of er nog producten staan bij 'stopzetten producten'. Stopzetten studenten ov
Voorkom een boete en zet je studentenreisproduct op tijd stop! Als je recht hebt op het studentenreisproduct t/m 31 augustus, dan mag je het product uiterlijk 10 september stopzetten bij een automaat. Je mag er echter in de maand september niet meer mee reizen.

3. Je zorgtoeslag aanpassen

Na het vinden van een passende baan na het afstuderen, kan het zijn dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag en dat je dit moet stopzetten. Het kan ook zijn dat je niet meer de volledige zorgtoeslag krijgt, maar een gedeelte. Dit is afhankelijk van je nieuwe inkomen. Op de website van de Belastingdienst kun je zien of je nog wel of geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Je zorgtoeslag aanpassen

4. Wijziging huurtoeslag

Ook bij het recht op huursubsidie is je inkomen een belangrijke factor die meespeelt. Daarnaast kan het zijn dat je verhuist, of dat de samenstelling van je huishouden verandert. Door deze veranderingen kan er een wijziging ontstaan in je huurtoeslag. Sinds 2020 geldt er voor de huurtoeslag geen harde inkomensgrens meer. Wel bouwt de huurtoeslag zich langzaam af, naarmate je inkomen stijgt. Ontvang je dus huursubsidie, dan zal deze toeslag minder worden als je na je afstuderen meer gaat verdienen. Informatie hierover kun je vinden op de site ‘mijn toeslagen’ van de belastingdienst.
Zorg altijd dat je wijzigingen op tijd doorgeeft aan de Belastingdienst als je klaar bent met studeren, om te voorkomen dat je geld moet terugbetalen. Je nieuwe gegevens, zoals verandering in inkomen, kun je online aan de belastingdienst doorgeven.

5. Zorgverzekering, WA- en reisverzekering omzetten

Het kan zijn dat je als student misschien een speciale korting op je zorgverzekering hebt gekregen. Na de afronding van je studie vervalt dan deze korting en moet de verzekering omgezet worden.
Als student kun je op de WA polis of doorlopende reisverzekering van je ouders als verzekerde staan bijgeschreven totdat je 27 wordt. Mocht dit het geval zijn en studeer je af voor je 27e dan moet je een eigen WA verzekering en/of doorlopende reisverzekering afsluiten.

6. Je bankrekening omzetten

Bij veel banken krijg je als student een studentenrekening. Na afronding van je studie, moet deze rekening omgezet worden naar een reguliere bankrekening.
- Bij ING wordt je studentenrekening automatisch omgezet in een gewone betaalrekening, als je geen student meer bent.
- Bij Rabobank wordt je studentenrekening ook automatisch omgezet naar een gewone betaalrekening. Dit gebeurt als je 25 jaar wordt. Het maakt niet uit of je voor die tijd al geen student meer bent.
- Bij ABN AMRO moet je zelf je studentenrekening omzetten naar een gewone betaalrekening.

Nu je (bijna) afgestudeerd bent, weet je wat je allemaal moet regelen, opzeggen en stopzetten. Succes ermee!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!