Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Huis kopen: waarop moet je letten bij de bezichtiging van een woning?

Huis kopen: waarop moet je letten bij de bezichtiging van een woning?
Omschrijving

Sta je op het punt om een huis te kopen? In deze instructie worden tips gegeven voor de bezichtiging van een woning. Je leert onderscheid te maken tussen de aspecten waarop je vooral wél moet letten maar ook hoe je een bezichtiging eenvoudig kunt houden. Bij de bezichtiging van een huis heb je als koper vaak de neiging om alle aspecten mee te nemen en overal aandacht aan te geven. Met deze tips leer je selectief te bezichtigen en met succes te kopen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Locatie

De ligging van het huis is belangrijk voor je woonplezier. In welke plaats staat het huis? Hoe is de afstand tot voorzieningen, tot het werk of tot plaatsen die je graag bezoekt? Maak van tevoren keuzes over de plek waar je wilt wonen en neem de afstand tot goede vrienden of familieleden daarin mee.

2. Bereikbaarheid

Ben je afhankelijk van openbaar vervoer? Bereken dan op voorhand de reistijd en het aantal keer dat je moet overstappen. Reis je met de auto? Neem dan de parkeergelegenheid, aanvraag van een eventuele parkeervergunning of de kosten van betaald parkeren (bijvoorbeeld voor bezoekers) mee in je keuze.

3. Omgevingsfactoren

Let qua omgeving op de buurt waarin de woning staat en op omliggende horecagelegenheden. Zit er een café in het woonblok waarvan je overlast kunt krijgen? Een supermarkt tegenover je huis is handig, bedenk echter wel dat dit ook zorgt voor veel verkeer van vrachtwagens voor het laden en lossen van goederen.
Heb je kinderen of een kinderwens? Neem dan in overweging of er voldoende speelgelegenheid is in de buurt, wat de maximum snelheid is voor auto's en wat de afstand is tot bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde basisschool.

4. Type woning

Wat voor type woning heb je op het oog? Gaat het om een middenwoning, een hoekwoning of een vrijstaande woning? Of juist een appartement, een eengezinswoning of een maisonette? Zet de voor- en nadelen van het het type woning waaraan je denkt, eens rustig op een rijtje. Bekijk ook goed hoe een woonblok is opgezet en of de huizen dicht op elkaar zijn gebouwd of dat er juist veel afstand zit tussen de woningen. In het eerste geval kun je meer last hebben van je buren. Bij een appartement is het belangrijk om na te denken over de verdieping van de woning. Een benedenhuis is relatief luidruchtiger dan een huis op een bovenetage.
Let bij de keuze van een woning ook op de zonligging, de grootte van de tuin en de inhoud van het huis. Bij een ligging op het zuiden heb je meer zon, dit kan echter ook zorgen voor een té warme woning in de zomermaanden.

5. Inbraakgevoeligheid

Hoe inbraakgevoelig is de woning? Je kunt zelf veel doen aan inbraakpreventie van je nieuwe huis maar bekijk goed wat wel en niet veranderbaar is. Ligt het huis in een inbraakgevoelige wijk? Hoe is de sfeer in de buurt 's avonds, als het donker is? Spreek desnoods wat buren aan om informatie in te winnen over dit onderwerp.
Heb je een oogje laten vallen op een portiekwoning, bekijk dan of het portiek 's avonds voldoende verlicht is. Zoniet, wat zijn de mogelijkheden en kan dit uitgebreid worden?
Het materiaal van deuren en kozijnen speelt mede een rol in de inbraakgevoeligheid van je woning. Vervanging van deze kwetsbare punten is mogelijk maar zorgt natuurlijk wel voor extra kosten. Houd hiermee dus rekening.

6. Bouwjaar & isolatie

Het bouwjaar van een huis is natuurlijk niet onbelangrijk, evenals de isolatievoorzieningen die er zijn. Hoe ziet de badkamer van het huis eruit? Bedenk als koper dat de badkamer elke vijftien jaar afgeschreven is en vervangen moet worden.

7. Hoofdaspecten

Zet je voet over de drempel van de woning, bekijk het huis in eerste instantie dan eenvoudig. Let vooral op de hoofdaspecten en niet op de details. Als je binnen komt lopen, zou het huis moeten voelen als een jas die lekker zit. Je gevoel is uiteindelijk doorslaggevend in je keuze.

8. Interieur

Alles in het interieur wat niet naar jouw smaak is, kun je aanpassen aan je eigen wensen en is te compenseren met een investering. Let ook hierbij eerst op de hoofdlijnen en niet teveel op details zoals bijvoorbeeld lichtschakelaars of deurbeslag.

9. Voorzichtig met koopsignalen

Geef niet te nadrukkelijk koopsignalen af. Als een huis je bevalt en je bent enthousiast, laat het dan even rustig bezinken. Praat erover en denk erover na. Als je nou echt geïnteresseerd bent, bel dan een makelaar op die je kan assisteren bij een eventuele aankoop. Laat je in deze markt vergezellen door een deskundige makelaar die de markt kent, de woningen kent en op de hoogte is van eventuele gebreken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!