Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je berekenen hoeveel geld je kunt sparen?

Hoe kun je berekenen hoeveel geld je kunt sparen?
Omschrijving

Als je wilt gaan sparen is het handig om een persoonlijk spaarplan (een financieel overzicht) te maken. Zo krijg je een beeld van je inkomsten en uitgaven, het geld dat je te besteden hebt of het aantal uren dat je zult moeten werken om jouw uitgaven (en spaargeld) te bekostigen. Ook voor het openen van een spaarrekening bij de bank, is het handig om hier inzicht in te hebben en op basis daarvan te bepalen welk soort rekening het beste bij jou past.
In de geschreven instructie hieronder kun je lezen hoe je kunt berekenen of -en hoeveel- je kunt sparen. Daarnaast worden wat tips gegeven om meer geld over te houden.

Handleiding
Benodigdheden
  • pen en papier
  • notitieblokje
  • en / of:
  • computer
  • Word of Excel om een overzicht in te maken

1. Een overzicht per maand maken

Maak voor iedere maand een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Noteer elke keer als je geld uitgeeft wat je hebt gekocht en voor welk bedrag. Schrijf alles op, ook de kleinere uitgaven zoals bijvoorbeeld een pakje kauwgom. Kleine uitgaven lopen soms snel op. Met een goed overzicht kun je bepalen of je ergens op kunt bezuinigen en dit geld kunt reserveren om te sparen.
Schrijf iedere uitgave zo snel mogelijk op, zodat je niets kunt vergeten. Maak bijvoorbeeld een overzicht op je telefoon of zorg ervoor dat je altijd een notitieboekje bij je hebt. Bewaar ook alle bonnetjes totdat je het bedrag hebt opgeschreven.
Op is op! Neem als je uitgaat alleen een bedrag aan los geld mee en laat je pinpas thuis.
Bij het online shoppen koop je al snel meer omdat je bijvoorbeeld maar eenmalig verzendkosten hoeft te betalen of omdat je het zonde vindt om één klein ding te bestellen. Houd je koopgedrag dus in de gaten en laat je niet te snel verleiden door mooie (gerelateerde) aanbiedingen.

2. Wisselende inkomsten en uitgaven

Vaak zullen je inkomsten en uitgaven per maand verschillend zijn. Heb je een vakantiebaantje dan heb je in die periode meer geld te besteden. Daarnaast heb je ook ‘dure maanden’, maanden dat je meer geld dan normaal uitgeeft. Het is daarom handig om een gemiddelde begroting berekend over een aantal maanden te maken.

3. Inkomsten

Schrijf al je inkomsten van een jaar in deze kolom. Dus ook het bedrag van je vakantiebaantje of andere bijverdiensten. Maar ook het vaste geldbedrag dat je iedere kerst of verjaardag krijgt. Tel al deze inkomsten op en zet het totaalbedrag onderaan de kolom. Deel dit bedrag door 12 en je ziet nu je gemiddelde inkomsten per maand.

4. Uitgaven

Je uitgaven noteer je in de tweede kolom van je begroting. Schrijf alles op waar je gedurende het jaar je geld aan uitgeeft, zoals o.a. verjaardagen, uitgaan, kleding, je telefoon, het zwembad, benzine voor je brommer, maar ook de kleine dingen als snoep en snacks. Tel alle uitgaven bij elkaar op en deel ook dit bedrag weer door 12. Je weet nu hoeveel je per maand uitgeeft.

5. Overschot of tekort

Als je nu het bedrag van de uitgaven aftrekt van de inkomsten per maand, zie je hoeveel je per maand tekort komt of overhoudt. Zo krijg je een goed beeld van of -en zo ja, hoeveel- je kunt sparen.
Zorg wel dat je ook in dure maanden, zoals de decembermaand of een maand met veel verjaardagen, voldoende geld te besteden hebt. Je kunt hiervoor een extra bedrag reserveren, net als voor je vakantie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!