Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je berekenen hoeveel geld je kunt sparen?

Hoe kun je berekenen hoeveel geld je kunt sparen?
Omschrijving

Als je wilt gaan sparen is het handig om een persoonlijk spaarplan (een financieel overzicht) te maken. Zo krijg je een beeld van je inkomsten en uitgaven, het geld dat je te besteden hebt of het aantal uren dat je zult moeten werken om jouw uitgaven (en spaargeld) te bekostigen. Ook voor het openen van een spaarrekening bij de bank, is het handig om hier inzicht in te hebben. Op basis daarvan kun je bepalen welk soort rekening het beste bij jou past.
In de geschreven instructie hieronder kun je lezen hoe je kunt berekenen of -en hoeveel- je kunt sparen. Daarnaast worden wat tips gegeven om meer geld over te houden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Een overzicht per maand maken

Wil je weten hoeveel geld je kunt reserveren om te sparen? Begin dan door voor iedere maand een overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. Houd dit de komende maanden bij. Noteer elke keer als je geld uitgeeft wat je hebt gekocht en voor welk bedrag. Schrijf alles op, ook de kleinere uitgaven zoals bijvoorbeeld een drankje ergens. Kleine uitgaven lopen soms snel op. Met een goed overzicht kun je bepalen of je ergens op kunt bezuinigen en dit geld kunt reserveren als spaargeld.
Bekijk ook of jouw bank je automatisch al inzicht geeft in uitgaven die je met je bankpas doet. Dit kun je zien in je internetbankieren. Bij veel banken kun je bovendien budgetten instellen.

2. Wisselende inkomsten en uitgaven

Vaak zullen je inkomsten en uitgaven per maand verschillend zijn. Heb je als jongere een vakantiebaan, dan heb je in die periode meer geld te besteden. Daarnaast heb je ook ‘dure maanden’, maanden waarin je meer geld dan normaal uitgeeft. Het is daarom handig om een gemiddelde van je inkomsten en uitgaven over een aantal maanden te maken. Zo kun je jouw geld stabiel uitgeven en heb je meer zicht op wat je kunt sparen. In de volgende stappen lees je hoe je dit doet.

3. Hoe bereken je jouw gemiddelde persoonlijke inkomsten?

Maak een kolom en schrijf al je inkomsten hierin op. Dus ook het bedrag dat je verdient met een bijbaan, verkopen die je regelmatig tweedehands doet of andere bijverdiensten. Vergeet vaste geldbedragen niet, zoals vakantiegeld dat je standaard in een bepaalde maand krijgt uitbetaald.
Tel al deze inkomsten op en zet het totaalbedrag onderaan de kolom. Deel dit bedrag door 12 en je ziet nu je gemiddelde inkomsten per maand.

4. Hoe bereken je jouw gemiddelde privé-uitgaven?

Maak een tweede kolom en noteer hierin op dezelfde manier al je uitgaven. Schrijf alles op waar je gedurende het jaar je geld aan uitgeeft, zoals verjaardagen, uitgaan, kleding, je telefoon, reiskosten, uitjes of weekendjes weg, maar ook de kleine dingen als koffie en snacks.
Tel alle uitgaven bij elkaar op en deel ook dit bedrag weer door 12. Je weet nu hoeveel je gedurende het jaar per maand gemiddeld uitgeeft.

5. Overschot of tekort berekenen

Als je nu het bedrag van de uitgaven aftrekt van de inkomsten per maand, zie je hoeveel je per maand tekort komt of overhoudt. Zo krijg je een goed beeld van of -en zo ja, hoeveel- je kunt sparen.
Kom je tot de conclusie dat je over het jaar genomen geld tekort komt? Bekijk dan of je geld kunt besparen op de uitgaven die je doet. Of dat je voor extra inkomsten kunt zorgen. Wees creatief! Ook kleine bijverdiensten (oppassen op kinderen of dieren, tweedehands spullen verkopen, etc.) kunnen zorgen voor extra inkomsten om van te kunnen sparen.
Zorg wel dat je ook in dure maanden, zoals de decembermaand of een maand met veel verjaardagen, voldoende geld te besteden hebt. Je kunt hiervoor een extra bedrag reserveren, net als voor je vakantie.

6. Werk met budgetten

Zoals in de eerste stap al werd aangegeven: bekijk of jouw internetbankieren de mogelijkheid biedt om met budgetten te werken en stel ze in. Met budgetten bepaal je hoeveel geld je wilt uitgeven aan een bepaalde kostenpost. Zo kun je een vast budget hanteren voor je boodschappen, voor kleding, of voor andere belangrijke uitgaven. Door met budgetten te werken ga je kritischer naar je uitgaven kijken. Je kunt zo ook duidelijke keuzes maken in waar jij je geld aan wilt uitgeven, en wat je wilt reserveren om bijvoorbeeld van te sparen.
Doe dit ook voor uitgaven met contant geld. Neem bijvoorbeeld een vast bedrag mee, waar je niet overheen gaat. Je kunt jouw contante geld ook verdelen over enveloppen, en per envelop bepalen waaraan het geld uitgegeven mag worden. Maak ook een envelop voor spaargeld, dat je vervolgens op een spaarrekening kunt zetten.
Bij het online shoppen koop je al snel meer omdat je bijvoorbeeld maar eenmalig verzendkosten hoeft te betalen - of omdat je het zonde vindt om één klein ding te bestellen. Houd je koopgedrag dus in de gaten en laat je niet te snel verleiden door mooie (gerelateerde) aanbiedingen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!