Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Online spaarrekening openen: waarop moet je letten?

Online spaarrekening openen: waarop moet je letten?
Omschrijving

Wil je geld sparen voor een specifiek doel? Dan is het slim om een extra spaarrekening te openen bij een andere bank dan je huidige bank. Bijvoorbeeld bij een online spaarbank. Je voorkomt hiermee dat je het spaargeld voor iets anders gebruikt dan waarvoor het bedoeld is. Ook kan spaargeld bij een online bank je soms meer rente opleveren. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het openen van een losse spaarrekening en hoe je de juiste spaarbank kunt kiezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Computer of bijv. mobiele telefoon

1. Spaarrekening koppelen aan betaalrekening

Een losse spaarrekening bij een online bank kun je openen zonder dat je bij diezelfde bank een betaalrekening hebt. Wel heb je voor het afsluiten van zo’n spaarrekening altijd een betaalrekening nodig bij een willekeurige andere bank. Bijvoorbeeld bij de bank waar je jouw huidige betaalverkeer hebt lopen. De betaalrekening wordt gebruikt als zogenaamde ´tegenrekening´. Via de tegenrekening kun je het spaargeld storten of opnemen.

2. Kosten van een online spaarrekening

Heb je een bestaande betaalrekening? Dan kun je bij een online bank eenvoudig en snel jouw extra spaarrekening openen (ook wel internetspaarrekening genoemd). Bij diverse online banken kan dit gratis. Bij sommige banken betaal je maandelijks een klein bedrag voor de spaarrekening.

3. Is sparen bij een online bank veilig?

Een online bank valt, net als een traditionele bank, onder het zogenaamde depositogarantiestelsel. Bij een Nederlandse bank is je geld hierdoor tot 100.000 euro altijd beschermd in geval van een faillissement van de bank. Dit geldt dus ook gewoon voor een online bank.

4. Online bank kiezen: waarop moet je letten?

Bij het kiezen van een online bank en spaarrekening, kun je de volgende zaken meewegen:
  • Kun je spaarpotjes aanmaken? Bij sommige spaarrekeningen kun je spaarpotjes aanmaken, waar je het spaargeld nog eens extra in kunt opdelen.
  • Kan het aanmaken van spaarpotjes niet, dan kun je ook kijken of je gratis meerdere spaarrekeningen kunt openen om je spaargeld gericht te verdelen.
  • Is het overboeken van geld kosteloos en kan dit iedere maand onbeperkt?
  • Is de bank ook telefonisch bereikbaar of alleen via chat of e-mail? Geldt dit ook buiten kantooruren?
  • Is de website eenvoudig te gebruiken en heeft de bank een app?
  • Is het overmaken van geld via internetbankieren eenvoudig om te doen?
  • Hoeveel rente ontvang je over je spaargeld?
Op Spaaronline.nl vind je een uitgebreide vergelijking van populaire spaarrekeningen. Bijvoorbeeld om je te oriënteren op spaarrekeningen die de beste rente of voorwaarden bieden.

5. Voordelen van een online spaarrekening

Het voordeel van een extra spaarrekening, is dat je deze rekening kunt gebruiken om geld op te reserveren voor een specifiek doel. Door dit bij een andere bank dan je huidige bank te doen, verklein je de kans dat je het geld gebruikt voor doelen waarvoor het niet bestemd is. Je kunt het geld als het ware niet ‘zien’, en je zult er daardoor ook minder snel aankomen. Met meerdere spaarrekeningen bij verschillende banken, kun je het spaargeld op een weloverwogen manier wegzetten - en werken aan je langetermijndoelen.
De rente op spaargeld per bank verschilt. Daardoor ontvang je soms ook meer rente op een spaarrekening bij een andere bank.

6. Voorbeelden van spaardoelen

Een tweede, derde of vierde spaarrekening kun je onder meer gebruiken voor:
  • Het reserveren van geld voor een vakantie of voor weekendjes weg.
  • Sparen voor de studie van je kinderen.
  • Het aanleggen van een buffer voor onvoorziene omstandigheden.
  • Sparen voor een auto, een eigen huis of een verbouwing.
  • Het gericht verdelen van je geld voor bijvoorbeeld cadeautjes, winkelen of uitgaan (zodat je hieraan niet meer geld uitgeeft dan dat je budget toelaat.)
Meer over doelgericht sparen met meerdere rekeningen, lees je in dit boek.
Ben je ondernemer? Verdiep je dan eens in de Profit First methode.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!