Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Rijden met een boedelbak: veilig aankoppelen en achteruit rijden.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe je een boedelbak veilig aan je auto koppelt en hoe je ermee achteruit kunt rijden. Verhuizen of grote spullen vervoeren? Dan biedt de boedelbak uitkomst. Het autorijden met zo’n aanhanger is niet moeilijk en je rijbewijs B is vaak voldoende. In deze instructievideo geeft Niek je een duidelijke demonstratie voor het veilig aankoppelen en probleemloos achteruit rijden met de boedelbak. In de geschreven handleiding kun je de uitleg, wat tips en wat waarschuwingen, nogmaals nalezen. Succes met het vervoer!

Handleiding

1. Waarop letten?

Controleer of de bak geen schade heeft. Controleer ook de oplooprem, die moet zich moeilijk laten indrukken of zelfs helemaal niet. Is alles oké, bevestig dan je kentekenplaat achter op de boedelbak.
Vergeet niet je kentekenplaat mee te nemen!

2. Bak aankoppelen

Rijd naar achter tot je ongeveer een meter voor de aanhanger staat. Haal de kar van de handrem en duw de kar naar de auto toe. Draai de wissel omhoog, tot de koppeling boven de trekhaak staat. Draai vervolgens de wissel weer terug, zodat de koppeling over de trekhaak valt. Als het pijltje op de koppeling naar het groene plusje wijst (zie instructievideo) dan zit de koppeling vast.
Controleer altijd extra of de aanhanger goed vast zit!

3. Neuswiel

Draai het neuswiel helemaal omhoog.

4. Losbreekkabel bevestigen

Maak de losbreekkabel vast aan het oog op de trekhaak. Deze kabel zorgt ervoor dat als de kar los komt van de trekhaak, hij geremd wordt.

5. Stroomkabel aansluiten

Sluit de stroomkabel aan tussen de bak en de auto. Doe het licht van de auto aan en controleer de verlichting en het alarmlicht van de aanhanger. Controleer één voor één de richtingaanwijzers, dus links en rechts apart.
Pas op dat de stroomkabel niet over de grond sleept!
Controleer of de kabels genoeg speling hebben, om niet strak te trekken in de bocht!

6. Bochten

Neem bij het rijden met een aanhanger een bocht zo ruim mogelijk.

7. Achteruit de oprit oprijden

Zet de auto in de goede hoek voor de kar. Hierbij draaien de wielen eerst de verkeerde kant op en komen daarna weer terug. Zet, als de auto goed voor de kar staat, de voorwielen de andere kant op en blijf de bocht doordraaien. Zorg daarna dat de auto en de bak weer recht voor elkaar komen te staan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!