Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je slijtageplekken in autoleer repareren?

Omschrijving

De slijtageplekken in lederen autostoelen kun je zodanig repareren dat ze vrijwel niet meer zichtbaar zijn. De kleurbeschadigingen en kale plekken in het leer van je auto ontstaan in de loop der jaren vooral op de zitting, de instapwang en de armleuningen van de stoelen maar ook op het stuurwiel. In deze instructievideo krijg je uitleg over hoe je beschadigingen van bijvoorbeeld je oldtimer kunt bijwerken. In de geschreven handleiding worden de handelingen stap voor stap onder elkaar gezet en kun je de benodigdheden nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Milde Lederreiniger
 • Reinigingsborstel
 • Sponsjes
 • Leder Reinigingsbenzine
 • Leder Softpad
 • Leder Fresh
 • Leder Verzegeling
 • Leder Protector
 • Zachte doek
 • Schone badstof doeken
 • Producten van Colourlock kun je bestellen via:
 • Bol.com
 • Colourlock

1. Het autoleer reinigen

Voor een goede reparatie van beschadigd autoleer, is het belangrijk dat het te behandelen oppervlak goed schoon en vetvrij is. Begin met het reinigen van het leer met een milde Lederreiniger. Doe wat reinigingsmiddel op een zachte reinigingsborstel en borstel met een draaiende beweging het autoleer schoon. Let daarbij goed op dat je ook het vuil in de nerven van het leer goed wegborstelt. Neem na het borstelen het leer met een schone badstof doek goed af, zodat ook de laatste restjes vuil verdwijnen. Het autoleer reinigen

2. Het autoleer ontvetten

Als al het vuil is verwijderd, kun je het leer ontvetten. Dit kun je grondig doen met Leder Reinigingsbenzine. Hiermee worden niet alleen vetten, maar ook restanten van vorige onderhoudsmiddelen en waxen verwijderd. Gebruik voor het ontvetten weer een schone badstof doek.
Voordat je met repareren van het autoleer begint, moet het te behandelen leer altijd heel grondig ontvet zijn.

3. De ruwe plekken glad schuren

Nadat het leer goed ontvet is, kun je beginnen met het reparatiewerk. Schuur als eerste stap van de reparatie met een Soft-schuurpad, een schuursponsje speciaal voor leer, de ruwe slijtageplekken in het autoleer glad. De ruwe plekken glad schuren

4. De kleur opfrissen

De kale plekken op het leer kunnen nu worden behandeld met een kleurtint, zoals Leder Fresh voor glad leer. Breng de kleurtint met een sponsje aan. Doe dit zo nodig meerdere keren, waarbij je het leer tussendoor steeds droog föhnt.
Om de juiste kleur van de kleurtint te bepalen, kun je het beste een stukje leer gebruiken van de onderkant of de achterkant van de stoel. Op deze plek is het leer nog niet aangetast door invloeden van buitenaf en is de kleur dus het meest origineel.

5. Bescherming tegen slijtage aanbrengen

Na de behandeling met de kleurtint kun je op de meest slijtage gevoelige plekken, zoals bijvoorbeeld de instapwangen, een Leder Verzegeling aanbrengen. Hiermee verminder je de wrijvingsweerstand en blijft de kleur langer behouden. Wrijf het middel met een schoon zacht doekje op het leer.
Regelmatig spaarzaam verzorgen is beter voor het leer, dan af en toe in overvloed. De bestuurdersstoel kun je daarom het beste elke 3 maanden behandelen, de rest elke 6-12 maanden.

6. Het leer na de behandeling voeden

Na de reparatie kun je het leer verzorgen en voeden met een Leder Protector. Dit product biedt tevens bescherming tegen UV-stralen.
Producten van Colourlock koop je hier bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!