1. Wat zijn de voordelen van een tolbadge?
Ga je regelmatig naar Frankrijk, dan kan een tolbadge geld en tijd besparen. Bij de tolpoorten kies je dan een speciale tolpoort met een oranje ‘T’ waar je gewoon kunt doorrijden. Dat scheelt veel tijd en je hoeft niet te zoeken naar je creditkaart of contant geld. Zo maakt een tolbadge het rijden op de Franse tolwegen een stuk plezieriger - en is het de snelste manier om door de tolpoorten te komen. Daarnaast kun je ook nog eens met de tolbadge bij een groot aantal parkeerterreinen je parkeergeld betalen.
De kosten worden bij het gebruik automatisch van je rekening afgeschreven. Hoe dit werkt, lees je verderop in dit artikel.
2. De aanschaf van een tolbadge Frankrijk
Een tolbadge Frankrijk is niet meer alleen voor Frankrijk, maar een gecombineerde tolbadge voor Frankrijk/Spanje/Portugal. Deze tolbadge kun je onder meer kopen in ANWB-winkels. De tolbadge wordt op naam gezet en moet worden geactiveerd. Voor het aanschaffen van de tolbadge heb je het volgende nodig:
- een legitimatiebewijs en een geldige bankpas;
- een ANWB lidmaatschapspas als je deze hebt;
- een geldig e-mailadres en je kentekenbewijs plus nummer.
Heb je een voertuig hoger dan 3 meter dan kun je geen tolbadge gebruiken.
Groupon heeft soms scherpe aanbiedingen voor tolbadges.
3. Welke kosten zijn er verbonden aan de aanschaf van de tolbadge?
Bij de aanschaf van een tolbadge sluit je een contract af, waarbij je een eenmalig bedrag betaalt. Daarna betaal je een klein bedrag aan administratiekosten alleen voor de maand waarin je de tolbadge hebt gebruikt. Dit naast de tol die je bij het passeren van de tolpoort elektronisch betaalt. Na registratie en betaling is de tolbadge direct geactiveerd. Gebruik je de tolbadge een jaar niet, dan betaal je voor dat jaar alleen eenmalig administratiekosten en geen gebruikskosten. Het abonnement kun je op ieder gewenst moment opzeggen.
4. Wanneer is een tolbadge qua kosten voordelig?
De Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal is voordelig als je regelmatig naar bijvoorbeeld Frankrijk reist voor vakantie of werk. Reis je slechts eenmalig naar één van deze landen dan kun je beter betalen met creditkaart of contant geld. Zoals hierboven beschreven, sluit je voor de tolbadge namelijk een contract af.
5. Waar kun je de tolbadge Frankrijk gebruiken?
De tolbadge Frankrijk is een combinatie tolbadge die ook geldt voor Spanje en Portugal. Je kunt deze gebruiken op het hele Franse, Spaanse en Portugese snelwegennetwerk en bij automatische tolpoorten zoals bijvoorbeeld het Viaduct van Millau en de Pont de Normandie. Daarnaast kun je met de tolbadge elektronisch je parkeergeld betalen bij meer dan 300 parkeerterreinen of garages in de betreffende landen.
Reis je ook regelmatig naar Italië? Er is ook een gecombineerde tolbadge verkrijgbaar Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië.
6. Waar plaats je de tolbadge?
Als de tolbadge op je naam is gezet en geactiveerd, kun je deze aanbrengen op je voorruit, aan de binnenkant van je auto. Bevestig de badge op het midden van de ruit, links naast je achteruitkijkspiegel en bij voorkeur op een plek waar geen andere stickers zitten. Heeft je auto voorruitverwarming of zon(hitte)werend glas, plaats dan de tolbadge op het gebied rondom de spiegel met de zwarte stippeltjes. Dit gedeelte is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.
Voor hogere campers is het handiger om de tolbadge onderaan de voorruit te bevestigen.
7. Waar plaats je de tolbadge als motorrijder?
Rijd je met een motor? Plak de tolbadge dan bij voorkeur aan de binnenzijde op een scherm of stop de badge in een transparante tanktas of in de borstzak van je motorjack. Er is ook een speciale armbadge beschikbaar, zodat je als motorrijder zonder af te stappen een tolpoort kunt passeren.
8. Welke tolpoort moet je in Frankrijk kiezen?
Er zijn veel verschillende tolpoorten en symbolen. Heb je een tolbadge, dan gebruik je in Frankrijk:
- De tolpoort met de oranje 'T'. Hier betaal je met de tolbadge elektronisch je tol en kun je het snelst je weg weer vervolgen. Houd bij je keuze van de rijstrook wel rekening met de hoogte van je voertuig;
- De tolpoort met een groene pijl SAMEN met een oranje T. Ook hier kun je met de tolbadge betalen.
Zonder tolbadge heb je de volgende keuze:
- De tolpoort met een groene pijl SAMEN met een oranje T. Hier zijn alle betalingen mogelijk: contant, met creditkaart of met een tolbadge;
- De tolpoort met ALLEEN een groene pijl. Hier kun je zowel contant als met creditkaart betalen;
- De tolpoort met een afbeelding van creditcards, waarbij je alleen met creditkaart kunt betalen. Het passeren gaat hier over het algemeen sneller dan bij de tolpoorten met de groene pijl.
- Een rood kruis spreekt uiteraard voor zich, het poortje is gesloten.
Réservé rijstroken zijn alleen voor voertuigen lager dan 2 meter en met een maximum van 3500 kg, categorie klasse I. Deze stroken zitten altijd aan de linkerkant. Voertuigen hoger dan 2 meter moeten een andere rijstrook met een oranje T nemen. De rijstroken helemaal rechts zijn vaak bedoeld voor voertuigen hoger dan 3 meter. Hier kun je de tolbadge niet gebruiken.
9. Hoe werkt de tolbadge?
Met de tolbadge worden kosten automatisch afgeschreven. Het passeren van de tolpoort, het scannen en het afschrijven gaat als volgt:
- Zorg, zoals eerder aangegeven, dat de tolbadge goed achter je voorruit zit. Kies de juiste poort met de grote oranje T.
- Rijd met 30 kilometer door de tolpoort, waarbij je minimaal 4 meter afstand tot je voorganger houdt.
- Nadat je tolbadge is gescand, springt het licht op groen en mag je doorrijden.
- De tolkosten worden later automatisch van je bankrekening afgeschreven. Het bedrag kun je controleren via je account.
Rijd je met een aanhanger zoals een caravan of boot? Dan wordt dit automatisch herkend door de detectie en meegenomen in de tolberekening. Er geldt geen maximale lengte voor een aanhanger. Let wel erop dat ook je aanhanger een maximale hoogte mag hebben van 2 meter voor klasse I (maximaal 3500 kg).
Als je tijdens je reis de auto tussentijds verlaat, is het verstandig de tolbadge uit je auto te halen om diefstal te voorkomen.
10. Batterij tolbadge controleren en vervangen
Een tolbadge werkt op een batterij, die gemiddeld 5-7 jaar meegaat. Wil je voordat je op reis gaat zeker weten dat je tolbadge nog voldoende batterij heeft, dan kun je dit laten testen bij speciaal hiervoor geselecteerde ANWB winkels. Is de batterij leeg, dan kun je de tolbadge kosteloos omruilen bij deze testpunten. Raakt je tolbadge leeg tijdens je vakantie in Frankrijk dan kun je deze bij de testpunten van Mango Mobilités eveneens gratis omruilen, waarna je weer direct een werkende tolbadge hebt.
11. Hoe kun je de tolbadge het best bewaren?
Eenmaal thuis en geen plannen om op korte termijn weer richting Zuid-Europa te gaan? Bewaar dan je tolbadge in huis in de verpakking. De badge heeft zo het minst last van bijvoorbeeld radiostralen en weersinvloeden en kan niet gestolen worden. Thuis bewaren is om die redenen beter dan in de auto.