Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 408 instructies gemaakt

Tol betalen met een Tolbadge Frankrijk, hoe doe je dat?

Omschrijving

Een tolbadge is een snelle manier om te betalen bij tolpoorten. Met een Tolbadge Frankrijk kun je op de Franse tolwegen elektronisch tol betalen in heel Frankrijk. De Tolbadge Frankrijk is dan ook erg handig als je minimaal één keer per jaar op autovakantie naar Frankrijk gaat. Bij de tolpoorten kies je een speciale tolpoort met een oranje T waar je gewoon kunt doorrijden. Dat scheelt veel tijd en je hoeft niet te zoeken naar je creditkaart of contant geld. Zo maakt de Tolbadge Frankrijk het rijden op de Franse tolwegen een stuk plezieriger. Daarnaast kun je ook nog eens met de tolbadge bij een groot aantal Franse parkeerterreinen je parkeergeld betalen. In deze instructievideo leer je hoe je tol moet betalen in Frankrijk en hoe je de tolbadge precies gebruikt. In de geschreven handleiding onder de video vind je naast de geschreven instructie nog wat extra tips en waarschuwingen. Voor een zorgeloze autorit op de 'route du soleil' en een goede vakantievoorbereiding!

Handleiding

1. De aanschaf van een Tolbadge Frankrijk

Een Tolbadge Frankrijk is niet meer alleen voor Frankrijk, maar een gecombineerde tolbadge voor Frankrijk/Spanje/Portugal. Deze tolbadge kun je kopen in de ANWB-winkels. Voor het aanschaffen van de badge moet je een legitimatiebewijs tonen en een geldige bankpas. Heb je een ANWB lidmaatschapspas neem deze dan ook mee. Daarnaast is een geldig e-mail adres vereist en de registratie van je kenteken. Bij de aanschaf sluit je een contract af, waarbij je een eenmalig bedrag van €17,95 (leden) of € 19,95 (niet leden) betaalt. Daarna betaal je € 3,00 administratiekosten alleen voor de maand waarin je de T-badge hebt gebruikt. Dit naast de tol die je bij het passeren van de tolpoort elektronisch betaalt. Gebruik je de tolbadge een jaar niet, dan betaal je voor dat jaar wel de aanschafskosten van de badge. Het abonnement kun je op ieder gewenst moment opzeggen.
De Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal is handig voor mensen die regelmatig (1x per jaar of vaker) naar Frankrijk, Spanje of Portugal reizen voor vakantie of werk. Reis je slechts eenmalig naar één van deze landen dan kun je beter betalen met creditkaart of contant geld. Je sluit voor de tolbadge namelijk een contract af.
Heb je een voertuig hoger dan 3 meter dan kun je geen tolbadge gebruiken.

2. Voordelen tolbadge

Met een T-badge op je voorruit bespaar je erg veel tijd. Het is de snelste manier om door de poortjes te komen, zonder lange wachtrijen met ongeduldige automobilisten. Je kunt namelijk op een speciale rijstrook gewoon doorrijden.
Je hoeft ook niet meer tussen al je pasjes nerveus naar je creditkaart te zoeken en je hoeft ook geen wisselgeld meer bij de hand te houden. Dat alles scheelt een hoop gedoe.

3. Wanneer gebruik je de T-badge?

Een Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal kun je gebruiken op het hele Franse, Spaanse en Portugese snelwegennetwerk en bij automatische tolpoorten zoals bijvoorbeeld het Viaduct van Millau en de Pont de Normandie. Daarnaast kun je met de tolbadge elektronisch je parkeergeld betalen bij meer dan 300 parkeerterreinen of garages in betreffende zuid europese landen.

4. Waar plaats je de T-badge?

Als de tolbadge op je naam is gezet en geactiveerd, kun je deze aanbrengen op je voorruit aan de binnenkant van je auto. Bevestig de t-badge op het midden van de ruit, achter of naast je achteruitkijkspiegel (zie video 1.25) en bij voorkeur op een plek waar geen andere stickers zitten. Heeft je auto voorruitverwarming of zon(hitte)werend glas, plaats dan de badge op het gebied rondom de spiegel met de zwarte stippeltjes. Dit gedeelte is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.
Voor hogere campers is het handiger om de badge onderaan de voorruit te bevestigen.
Rijd je met een motor? Plak de tolbadge dan bij voorkeur aan de binnenzijde op een scherm of stop de badge in een transparante tanktas of in de borstzak van je motorjack. Er is ook een speciale armbadge beschikbaar, zodat je als motorrijder zonder af te stappen een tolpoort kunt passeren.

5. Welke tolpoort moet je kiezen?

Er zijn veel verschillende tolpoorten en symbolen. Heb je een tolbadge, dan gebruik je:
  • de tolpoort met de oranje 'T'. Hier betaal je met de Tolbadge Frankrijk elektronisch je tol en kun je het snelst je weg weer vervolgen. Houd bij je keuze van de rijstrook wel rekening met de hoogte van je voertuig;
Zonder tolbadge heb je de volgende keuze:
  • De tolpoort met een groene pijl SAMEN met een oranje T. Hier zijn alle betalingen mogelijk: contant, met creditkaart of met een tolbadge;
  • de tolpoort met ALLEEN een groene pijl. Hier kun je zowel contant als met creditkaart betalen;
  • de tolpoort met een afbeelding van creditcards, waarbij je alleen met creditkaart kunt betalen. Het passeren gaat hier over het algemeen sneller dan bij de tolpoorten met de groene pijl.
  • Een rood kruis spreekt uiteraard voor zich.
Welke tolpoort moet je kiezen?
Réservé rijstroken zijn alleen voor voertuigen lager dan 2 meter en met een maximum van 3500 kg, categorie klasse I. Deze stroken zitten altijd aan de linkerkant. Voertuigen hoger dan 2 meter moeten een andere rijstrook met een oranje T nemen. De rijstroken helemaal rechts zijn vaak bedoeld voor voertuigen hoger dan 3 meter. Hier kun je de tolbadge niet gebruiken.

6. Hoe werkt de Tolbadge?

Zorg dat de tolbadge goed achter je voorruit zit. Kies de juiste poort met de grote oranje T. Rijd met 30 kilometer door de tolpoort, waarbij je minimaal 4 meter afstand tot je voorganger houdt. Nadat je t-badge is gescand, springt het licht op groen en mag je doorrijden. De tolkosten worden later automatisch van je bankrekening afgeschreven. Het bedrag kun je controleren via je account.
Rijd je met een aanhanger zoals een caravan of boot? Dan wordt dit automatisch herkend door de detectie en meegenomen in de tolberekening. Er geldt geen maximale lengte voor een aanhanger. Let wel erop dat ook voor je aanhanger een maximale hoogte mag hebben van 2 meter voor klasse I (maximaal 3500 kg).
Als je tijdens je reis je auto tussentijds verlaat, is het verstandig de tolbadge uit je auto te halen om diefstal te voorkomen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!