1. Voordelen van een compacte auto
Als je alleen of met een partner reist en niet veel bagage hebt, kan een compacte auto voldoende zijn. Dit type auto is meestal zuinig in brandstofverbruik en gemakkelijk om mee te rijden in drukke stadsgebieden.
2. Wanneer is een middenklasse of standaard auto een goede keuze?
Ga je met je gezin op vakantie of met een kleine groep van 4 tot 5 personen, dan is een standaard of middenklasse auto vaak prettig. Deze auto's zijn meestal beter geschikt voor lange afstanden en bieden meer bagageruimte. Bij hogere middenklasse auto’s beschik je vaak over extra comfort en soms ook meer veiligheid.
3. SUV voor offroad en bergachtige gebieden
Als je van plan bent om off-road te gaan of door bergachtige gebieden te reizen, kan een Sports Utility Vehicle (SUV) een goede keuze zijn. SUV's bieden meer vermogen, ruimte en stabiliteit op ruw terrein. Ze zijn ook handig als je veel bagage hebt.
4. Minibusje of personenbus voor grotere groepen
Als je met een grote groep reist, bijvoorbeeld met vrienden of met een groter gezin, dan is het huren van een minibusje of personenbus een goede optie. Deze bieden voldoende ruimte voor veel passagiers en de bijkomende bagage.
5. Auto huren voor vakantie met 5 personen
Reis je met 5 personen, dan is een personenbus of minibusje veelal ook de beste optie om te huren voor vakantie. Door de bagage loop je bij een ander type huurauto al snel tegen ruimtegebrek aan.
6. Verschillen tussen personenbussen
Er zijn personenbussen met vaste zitplaatsen (bijvoorbeeld voor 7 of 9 personen) en met de optie om extra zitplaatsen achterin uit te klappen (bijvoorbeeld 5+2 zitplekken). Dit laatste kan handig zijn wanneer je tijdens de vakantie niet altijd met het volledige gezelschap op stap gaat, bijvoorbeeld tijdens een dagje weg.
7. Elektrische auto huren om duurzaam te reizen
Wil je duurzamer op vakantie, dan is het ook een optie om een elektrische auto te huren. Je vakantie wordt er milieuvriendelijker door en je kunt er brandstofkosten mee besparen. Wel is een goede voorbereiding en planning noodzakelijk, wanneer je met EV een lange afstand wilt afleggen. Tips en meer informatie over het huren van een elektrische auto,
lees je hier.
8. Welke categorie huurauto kies je?
Huurauto’s zijn onderverdeeld in verschillende groepen (ook wel categorieën of klassen genoemd). Veel autoverhuurbedrijven, ook in het buitenland, maken gebruik van deze groepen. Je kunt veelal uitgaan van de volgende categorieën en specificaties:
- Mini: geschikt voor korte afstanden en stedentrips (met 1-2 personen).
- Economy: geschikt voor stedentrips of korte reizen.
- Compact (of compacte stationswagen): geschikt voor stedentrips of middellange reizen.
- Middenklasse (of middenmaat stationwagen): voor middellange tot lange reizen waarbij je comfortabel wilt reizen.
- Standaard (of standaard stationwagen): voor middellange tot lange reizen waarbij je extra comfort wilt.
- Hogere middenklasse (of hogere middenklasse stationwagen): geschikt voor langere reizen, waarbij extra comfort en betere prestaties van de auto prettig zijn.
- SUV: voor ritten door ruiger gebied of op plattelandsweggetjes.
- Personenbus: voor het reizen met groepen of bijvoorbeeld om comfortabel op vakantie te gaan met een groot gezin.
- Luxe (zoals een Jaguar, Audi of BMW): om representatief en/of stijlvol te reizen.
- Cabriolet: voor zomerse tochtjes met open dak.
Op de site van Rentalcars vind je een
uitgebreid overzicht van huurauto’s en specificaties. Ook kun je huurauto’s eenvoudig vergelijken op beschikbaarheid, type en prijs via
deze vergelijkingstool.
Per categorie kan een andere waarborgsom voor de huurauto worden gerekend. Het is daarom handig om te weten binnen welke categorie jouw huurauto valt.
Binnen de goedkopere categorieën met kleine huurauto’s zijn de modellen soms slechts uitgerust met 4 gordels. Let hier dus goed op en kies voor een hogere categorie als je met 5 personen gebruik wilt maken van de huurauto. Zo voorkom je boetes.
In sommige gevallen (zoals bij vergelijkingssites) worden de groepen ook wel simpelweg ingedeeld onder termen als ‘klein’, ‘medium’, en ‘groot’, enzovoorts.
9. Hoe werkt het huren van een auto binnen een categorie?
Bij het huren van een auto binnen een bepaalde categorie krijg je de afgebeelde auto of een soortgelijk model aangeboden. Je huurt dus niet een merk of model auto, maar een wagen die voldoet aan de specificaties van auto’s binnen de door jou gekozen categorie. Wil je heel specifiek een bepaald model? Dan bestaat er soms de optie om een gegarandeerd model te reserveren.
10. Letters voor het aanduiden van categorieën
Aan de verschillende categorieën voor huurauto’s worden ook wel letters toegekend. Er wordt dan vaak gesproken over het segment (of ook weer de klasse) waarbinnen de huurauto valt. Het werkt hetzelfde als bij beschrijvingen van categorieën, alleen wordt er nu gewerkt met letters.
11. Welke letters duiden welke categorieën aan?
Huurauto’s die binnen eenzelfde segment vallen, beschikken ook nu weer allemaal over vergelijkbare kwalificaties:
- Categorie A: miniklasse waarbinnen vooral kleine en goedkope auto’s vallen.
- Categorie B: economy of compacte klasse waarbinnen veel standaard hatchback-type auto’s vallen. Je kunt er langere afstanden mee afleggen.
- Categorie C: binnen deze categorie vallen de middenklasse huurauto’s. Dit kunnen luxere uitvoeringen zijn van de B-klasse huurauto’s of goedkopere stationwagens. Auto’s die binnen deze categorie vallen zijn vaak geschikt voor als je bijvoorbeeld met een gezin reist.
- Categorie D: middenklasse waarbinnen huurauto’s vallen waarmee je comfortabel langere afstanden kunt afleggen. Vaak de wat grotere auto's.
- Categorie E: hogere middenklasse huurauto’s met veelal meer comfort en uitgerust met meer accessoires. Geschikt voor het maken van langere afstanden en luxere (prestige) doeleinden, zoals voor zaken.
- Categorie F: luxe en ultraluxe huurauto’s, bijvoorbeeld voor het vervoer van beroemde personen.
- Categorie J: off-road huurauto's (waaronder SUV’s en terreinwagens), veelal inclusief 4WD.
- Categorie M: hieronder vallen de huurauto’s waarmee je met grotere gezinnen of groepen kunt reizen, zoals personenbusjes.
- Categorie S: sportieve huurauto’s waarmee je hogere snelheden kunt bereiken.
Het kan zijn dat benamingen en afkortingen die worden gebruikt via boekingssites, afwijken van de benamingen en afkortingen waarmee lokale autoverhuurders werken.
12. ACRISS Classificatiesysteem
Naast bovengenoemd categorieënsysteem is er ook een uitgebreider coderingssysteem waarbij meerdere karakteristieken van de auto’s worden gecombineerd. ACRISS heeft als doel om duidelijke gemeenschappelijke standaarden voor autoverhuurdiensten te hanteren. Dit ACRISS classificatie systeem en de betekenis van deze codes voor huurauto’s, lees je
op hun site.
13. Kies het juiste type wagen
Zoals te lezen valt in dit artikel, zijn er veel opties waaruit je kunt kiezen. Onthoud dat veiligheid voor het doel van het huren van de auto voorop staat. Laat dit, helemaal als je met de huurauto op vakantie wilt, dus de doorslag geven. Kies een huurauto die geschikt is voor het
terrein waarop je van plan bent te rijden en verdiep je in verkeersregels en voorschriften die in het buitenland gelden.
Het is daarnaast belangrijk om de huurvoorwaarden en huurbeperkingen van de autoverhuurbedrijven te controleren, zoals het aantal toegestane bestuurders, verzekeringen en het brandstofbeleid. Meer daarover lees je in
dit artikel.