Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Welk type huurauto kies je voor jouw reisdoel?

Welk type huurauto kies je voor jouw reisdoel?
Omschrijving

Wil je jezelf oriënteren op een huurauto, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het terreintype, oftewel het gebied waarin je gaat rijden, speelt daarin een belangrijke rol. In dit artikel lees je welk type huurauto het meest geschikt is voor jouw vakantiedoel en op welke kenmerken je voor het specifieke gebied moet letten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. In welk gebied ga je rijden?

Bij het huren van een auto voor vakantie, is het belangrijk om eerst te bekijken in welk gebied je hoofdzakelijk ermee gaat rijden. De stad, snelweg, ruig terrein of sneeuw vragen allemaal om een ander type auto. In de volgende stappen lees je welke huurauto geschikt is voor welke omgeving.

2. Een huurauto voor rijden in de stad

Voor stedelijke gebieden, met geplaveide wegen en druk verkeer, zijn compacte auto's geschikt. Ze zijn gemakkelijk te parkeren, wendbaar in smalle straten en hebben meestal een goede brandstofefficiëntie.

3. Lange afstanden en snelwegen

Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen over snelwegen, dan zijn comfortabele en brandstofefficiënte huurauto's zoals sedans (wagens met 4 deuren en een kofferbak) of hatchbacks een fijne optie. Dit type auto beschikt over voldoende ruimte voor bagage en heeft desgewenst een goede cruise control-optie. Veelal vallen deze huurauto’s onder de standaard of middenklasse. Heb je erg veel bagage, kijk dan voor een stationwagen.
Meer informatie over de verschillende categorieën huurauto’s vind je in dit artikel.

4. Een huurauto voor bergachtig gebied

Voor het rijden in bergachtig gebied is het goed om te letten op zaken als:
  • Een krachtige motor, om probleemloos bergopwaarts te kunnen rijden.
  • Vierwielaandrijving, voor betere grip op de weg.
  • Een goed en geschikt remsysteem.
  • Een prettig formaat auto, zodat je voldoende controle hebt over het voertuig bij het rijden op smalle wegen met veel bochten.
Door te kiezen voor een auto die over meer vermogen beschikt, kun je makkelijker steile hellingen op rijden. Ook is de auto zuiniger in het rijden, wat je dus scheelt in brandstofkosten. Vraag het verhuurbedrijf voor een goed advies over de huurauto, zodat deze aansluit op jouw wensen voor de reis en voor het rijden in de bergen.
Op de site van de ANWB lees je meer over de verschillen tussen remsystemen.

5. Een huurauto voor off-road en ruig terrein

Wil je off-road gaan met een huurauto of op ruig terrein rijden (onverharde wegen of modderige paden) dan is een SUV (een auto met hoge instap of semi-terreinwagen) met zogenaamde vierwielaandrijving (ook wel 4WD of 4x4 genoemd) aan te raden. Een SUV biedt meer bodemvrijheid, betere tractie (trekkracht) en een goede stabiliteit op verschillende ondergronden.

6. Welk type huurauto voor sneeuw en winterse omstandigheden?

Reis je naar besneeuwd gebied, bijvoorbeeld voor een wintersport? Ook dan is een huurauto met vierwielaandrijving of voorwielaandrijving (met winterbanden) aan te raden. Dit type auto heeft een betere grip op gladde wegen waardoor je veilig door het besneeuwde gebied kunt rijden. Kijk daarnaast of de huurauto over ASR oftewel tractiecontrole beschikt en kies een auto met voldoende bodemvrijheid voor het rijden in de sneeuw. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten.
Winterbanden bieden door hun diepere groeven en andere samenstelling van het rubber een betere grip op sneeuw en ijs.
Autoverhuurbedrijven zorgen er veelal voor dat de auto winterklaar wordt gemaakt wanneer je deze huurt om te rijden in besneeuwd gebied.

7. Strand en kustgebieden

Voor vakanties waarbij je door zanderig gebied en/of over het strand gaat rijden, kan een auto met hoge bodemvrijheid en 4WD zoals een SUV eveneens handig zijn (zie uitleg over dit type wagen onder stap 4). Sommige autoverhuurbedrijven hebben speciale voertuigen beschikbaar die beter geschikt zijn voor het rijden in zand. Vraag daar dus naar.

8. Tip: rijden door woestijnlandschap

Ga je naar een land met woestijnlandschap en wil je wat meer avontuur? Kijk dan eens voor het huren van een quad. Bijvoorbeeld voor een paar dagen en ter onderbreking van je reis. In sommige landen, zoals Dubai, kun je ook woestijnsafari’s maken met zogenaamde ‘Dune Buggy’s’. Dit zijn kleine raceauto’s met dikke banden waarmee je door de woestijn kunt racen.

9. Handgeschakelde huurauto of automaat?

Tot slot is het goed om te overwegen of je een huurauto met een automatische of handgeschakelde versnellingsbak wilt huren voor jouw reis. De keuze tussen een handgeschakelde huurauto en een automaat hangt af van verschillende factoren:
  • De rij-omstandigheden: in sommige gebieden kunnen de rij-omstandigheden een rol spelen bij de keuze tussen handgeschakeld en automatisch. Wil je bijvoorbeeld vooral in drukke steden rijden met veel verkeer en vaak remmen en optrekken? Dan kan een huurauto met automatische versnellingsbak handiger zijn omdat je niet constant hoeft te schakelen. In bergachtig of ruig gebied heb je met een handgeschakelde auto daarentegen weer meer controle.
  • Persoonlijke voorkeur en ervaring. Heb je meer ervaring met handgeschakeld, dan geef je hier misschien de voorkeur aan boven automatisch. En andersom.
  • Comfort: automaten bieden over het algemeen meer rijcomfort, vooral tijdens lange ritten of in druk verkeer. Je hoeft niet continu met de koppeling en de versnellingspook te werken.

10. Kies de huurauto die bij jouw reisdoel past

Bekijk dus wat jouw persoonlijke voorkeur heeft, in welke omstandigheden je gaat rijden en wat daarbinnen het meest comfortabel is. Wil je eenvoudig huurauto’s vergelijken? Dan kan dat op vergelijkingssites als Rentalcars of Skyscanner.

11. Let op de huurvoorwaarden en verzekering

Neem altijd goed de voorwaarden door van de verhuurbedrijven en de tussenpartijen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!