Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe maak je jouw tuin egelvriendelijk?

Hoe maak je jouw tuin egelvriendelijk?
Omschrijving

Een egelvriendelijke tuin zorgt niet alleen voor het aantrekken van egels in je tuin, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de egelstand. De laatste jaren zijn er veel egels uitgestorven. In dit artikel krijg je handige tips om gevaarlijke situaties voor de egels in je tuin te voorkomen - en om wat fijne plekken aan te leggen waar ze zich veilig kunnen verschuilen. Zo kun je op een simpele manier je tuin egelvriendelijk maken!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Doorgang (min. 13x13 cm) in schutting of hekwerk
 • Egelvoederhuis
 • Voedselrijke planten
 • Natuurlijke beschutting zoals bladeren
 • Voldoende drinkplaatsen
 • Tijdschema om het gras te maaien
 • Binddraad of touw om netten weg te binden
 • Optioneel:
 • Egelhuisje
 • Loopplankjes (in bijvoorbeeld een diepe waterbak of vijver)

1. Waar zijn egels goed voor?

Egels zijn nachtdieren die een groot aantal ongewenste insecten en andere kleine dieren opeten. Het zijn dus natuurlijke bestrijders van insecten als rupsen, slakken en maden die schade kunnen aanbrengen aan planten en gewassen. Egels zorgen zo voor een gezonde balans in het ecosysteem, en verkleinen bijvoorbeeld de kans dat je insectenverdelgers moet gebruiken.
Wist je dat de afgelopen 10 jaar de helft van alle egels is verdwenen? Een egelvriendelijke tuin is dus behulpzaam om de egelstand weer te verbeteren.

2. Waar komen egels op af?

Egels zijn altijd op zoek naar twee dingen, namelijk: voedsel en onderdak. Als nachtdieren gaan ze ‘s nachts op zoek naar insecten, wormen en ander voedsel zoals fruit, bessen en paddenstoelen. Naast voedsel zijn egels op zoek naar nestmateriaal en beschutting. Ze bouwen graag nesten in holtes van bomen, onder struiken of beschoeiing. Hier kunnen ze zichzelf veilig terugtrekken.

3. Hoe maak je jouw tuin egelvriendelijk?

Je kunt je tuin op verschillende manieren egelvriendelijk maken. Door rekening te houden met bijvoorbeeld de toegankelijkheid van je tuin, het voedsel dat erin te vinden is, maar ook schuilplaatsen, zorg je ervoor dat het voor egels een aantrekkelijke plek wordt. Zo draag je bij aan de bescherming van deze bijzondere dieren. In de volgende stappen lees je precies hoe je dit doet.

4. Geef egels toegang tot je tuin

Het is heel belangrijk dat egels toegang hebben tot tuinen. Veel tuinen zijn niet toegankelijk voor egels vanwege schuttingen, omheiningen of hekken. Door een doorgang van minimaal 13x13cm in je schutting of hek te maken, kunnen egels binnenkomen en in je tuin op zoek gaan naar voedsel en schuilplaatsen.

5. Zorg voor voedsel en/of een egelvoederhuis

Bied de egel voedsel aan door eten neer te zetten in een speciaal egelvoederhuis. Daarnaast kun je ook zorgen voor een diversiteit aan natuurlijk voedsel door bomen, struiken en heesters te planten. Deze zorgen voor bessen, nectar-rijke bloemen en daarmee het aantrekken van insecten.
Inheemse planten (planten die hier vandaan komen) zorgen voor veel meer voedsel dan planten waarvan de oorsprong in het buitenland ligt.
Wat egels wel en niet mogen eten, lees je in dit artikel. Alles over het maken van een egel voederplaats, lees je hier.

6. Laat op verschillende plekken bladeren liggen

Laat op meerdere plekken in je tuin bladeren en takken gewoon liggen. Deze zorgen voor beschutting voor de egels. In de zomer kunnen ze er overdag in slapen, in de winter kunnen ze er een plek van maken voor hun winterslaap.

7. Extra schuilplaatsen

Zorg naast natuurlijke beschutting eventueel voor een veilige plek voor egels om te nestelen, zoals een holte in een boom of een egelhuisje.
Er zijn helaas veel egelhuisjes op de markt die onveilig zijn voor egels. In dit artikel lees je er alles over.

8. Maak een goede drinkplaats

Zorg voor voldoende waterbronnen, zoals een vijver, een vogelbad of een lage schaal met water. Hier kunnen de egels drinken en zich wassen. Zet de waterschalen op een beschutte plek in de tuin.

9. Voorkom dat egels verdrinken!

Vergeet bij de vijver niet om een loopplankje te bouwen. Bij vijvers of bakken met gelijke randen, waar ze niet uit kunnen komen, kunnen egels anders verdrinken. Zet om die reden ook geen diepe schalen met water neer. Platte, lage schaaltjes werken het best. Voorkom dat egels verdrinken!
Heb je een zwembad of sloot bij je tuin? Maak ook hier loopplankjes, zodat deze en andere dieren eruit kunnen klimmen.

10. Minimaliseer de verstoring in je tuin

Probeer egels niet te storen door ‘s avonds lawaai te maken of ‘s nachts het licht aan te laten in je tuin. Dit zorgt voor verstoring van het natuurlijke ritme of schrikt ze af.

11. Wat is gevaarlijk voor egels?

Er zijn een aantal dingen die erg gevaarlijk zijn voor egels - en die ervoor kunnen zorgen dat ze gewond raken of zelfs overlijden. Het is daarom goed om hiermee rekening te houden, zodat je tuin een veilige en ook echt egelvriendelijke plek is. Let daarom goed op met:
 • Het gebruik van insecticiden.
 • Rondslingerende lege verpakkingsmaterialen.
 • Het gebruik van robotmaaiers.
 • Het gebruik van netten in je tuin.
 • Opruimen van tuinafval, zoals bergen bladeren.
In de volgende stappen worden deze punten toegelicht.

12. Slakkenkorrels of insectenverdelgers: voorkom het gebruik

Het gebruik van slakkenkorrels en insectenverdelgers is heel slecht voor de gezondheid van de egel. De slakken en insecten eten dit gif op - en worden uiteindelijk weer opgegeten door de egel. Egels krijgen hierdoor dus indirect ook gif binnen. Wanneer de egel teveel gif via insecten binnen krijgt, kan dat dodelijk zijn. Gebruik ook geen bio slakkenkorrels. Alles waar insecten dood van gaan, is ook slecht voor egels.
Kijk dus voor natuurlijke bestrijding of maak van je tuin een paradijs voor vogels, egels en andere knaagdieren. Zo kom je op een natuurlijke manier van je insecten af.

13. Rondslingerende verpakkingsmaterialen

Naast gif zijn verpakkingsmaterialen gevaarlijk voor egels. Laat bijvoorbeeld geen blikjes of bekertjes op de grond liggen. Egels kunnen hier namelijk in verstrikt raken.

14. (Robot)grasmaaiers die ‘s avonds hun werk doen

Het is het beste om het gras niet 's avonds of 's nachts te maaien, zoals bijvoorbeeld met een robotgrasmaaier. Egels zijn dan namelijk actief en lopen hierdoor gevaar om geraakt te worden door de messen van de grasmaaier. Maai het gras dus altijd overdag of in de vroege ochtend.

15. Het gebruik van netten in je tuin

Ook netten zijn gevaarlijk voor egels, omdat ze erin vast kunnen komen te zitten. Gebruik je netten, bijvoorbeeld rondom bessenstruiken tegen vogels? Hang deze dan zo hoog mogelijk (liefst minimaal 30 cm van de grond), zodat de egel er ruim onderdoor kan. Of zorg ervoor dat je ze onderaan de plant strak om de stam heen bindt, zodat de egel nog onder de plant door kan lopen zonder verstrikt te raken.

16. De tuin zomer- of winterklaar maken

Pas goed op met het weghalen van tuinafval op plaatsen in je tuin waar een egel zich kan schuilhouden. Het kan anders zomaar zijn dat daar een egel ligt te slapen of een nest heeft gebouwd. Laat bladeren en tuinafval zoveel mogelijk liggen, op plekken waar dit gewoon kan. Helemaal vlak voor de winter is dit belangrijk. Maar ook gedurende de zomermaanden kan de egel deze plekken nog gebruiken.

17. Egels juist uit je tuin verjagen?

Niet iedereen is blij met egels in zijn of haar tuin. Soms heb je een goede reden om egels uit je tuin te houden. Doe dit dan wel op een egelvriendelijke manier. Dit kun je het best doen door de tuin rondom volledig af te schermen met een schutting of een andere stevige tuinafscheiding. Zet verder geen voer neer in je tuin dat ook voor egels aantrekkelijk is. En lees de tips hierboven eens door, om te weten te komen waardoor een tuin egelvriendelijk wordt - en wat jij dus juist wilt voorkomen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!