Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je jouw tuin zomerklaar maken? 8 tips

Hoe kun je jouw tuin zomerklaar maken? 8 tips
Omschrijving

Wil je jouw tuin zomerklaar maken en ben je op zoek naar tips en inspiratie? In dit artikel vind je alles over het gereed maken van de tuin voor de zomer. Er worden tips gegeven voor het zomerklaar maken van je gras, snoeiwerk dat je na de winter kunt doen en andere klussen, zoals het schoonmaken van je patio of terras. Daarnaast is een zomerse tuin natuurlijk niet compleet zonder mooie bloemen en zomerse planten. Ook hiervoor worden een aantal leuke tips gegeven. Zo kun je naast het verrichten van onderhoud, de tuin ook gelijk een mooi en vrolijk aanzicht geven.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Bezem
  • Hark
  • Schoffel
  • Verticuteerhark of ecologische mosverdelger
  • Snoeischaar
  • Optioneel:
  • Speciale onkruidbezem
  • Voor het opleuken van je tuin:
  • Zomerse bloemen en planten
  • Tuinset, tuinbank, etc.

1. Wanneer moet je de tuin zomerklaar maken?

De maand waarin je de tuin zomerklaar kunt maken, is afhankelijk van het type winter. Bij een zachte winter kun je eerder beginnen dan bij een harde winter met veel vrieskou. Wacht in ieder geval tot na de vorst en begin niet te vroeg. Vanaf de maanden maart en april zit je vaak wel goed en kun je jouw tuin het nodige onderhoud geven. Je kunt dan weer gaan snoeien, maaien, zaaien, bemesten en andere voorbereidingen treffen.

2. Het gras zomerklaar maken

Het zomerklaar maken van je gazon, doe je als volgt:
  • Verwijder eerst het mos uit het gras.
  • Zitten er kale plekken in het gras? Dan kun je deze vervolgens opnieuw inzaaien met graszaad.
  • Voeg hierna kalk toe aan je gazon, als voeding voor de graskiemen.
  • Tenslotte breng je een gazonmeststof aan. Dit zorgt ervoor dat het graszaad goed wortel schiet.
Door deze stappen eind maart / begin april te verrichten, zal je gras er in de zomer mooi groen bij staan.
Mest het gazon halverwege het seizoen nogmaals bij, zodat je voorkomt dat het gras een tekort krijgt aan voedingsstoffen.

3. Welke planten kun je snoeien aan het begin van de zomer?

Als je de tuin wilt snoeien voor de zomer uit, dan is het goed om te weten welk type planten je kunt uitdunnen. De volgende planten kun je gewoon snoeien na de winter - dat kan al vanaf begin maart / half maart:
  • Siergrassen. Ook wintergroene siergrassen kun je desgewenst snoeien, deze lopen daarna weer uit.
  • Bladverliezende planten: snoei de plant na de winterperiode weer netjes terug in model.
  • Bladhoudende vaste planten: deze hoef je niet te snoeien maar dit kan wel. Als je bladhoudende planten niet snoeit dan groeien ze steeds verder uit. Dat kan mooi zijn maar het is dus je eigen keuze.
  • Laatbloeiende struiken (zoals de vlinderstruik) kun je na de winter terugsnoeien.
  • Hagen: hagen kun je na de winter gewoon snoeien. Voor de meeste hagen geldt dat je ze 2-3 keer per jaar snoeit.
  • Vormplanten, zoals buxusfiguren: ook deze kun je na de winter snoeien om ze weer de juiste vorm te geven.
  • Bomen & leivormen: deze snoei je al eerder, tijdens de winter. Bomen snoei je het liefst zo min mogelijk (op de leibomen na).
Hoe vaker je hagen en vormplanten snoeit, hoe dichter de structuur wordt.

4. Wanneer begin je met onkruid verwijderen?

Begin, zodra het de kop opsteekt, zo snel mogelijk met het verwijderen van het eerste onkruid. Onkruid gaat snel woekeren. Voordat je het weet staat je hele tuin vol ermee. Of heeft klimmend onkruid zijn weg gevonden in bomen en andere planten. Hoe eerder je dus begint met het weghalen ervan, hoe minder moeite het je tijdens de zomermaanden kost om de tuin onkruidvrij te houden. Zo kun je gedurende de zomer optimaal genieten van een netjes onderhouden tuin.

5. Terras zomerklaar maken

Na de winter is het fijn om je terras en tuinmeubelen te ontdoen van het nodige vuil. Vogelpoep, bladeren, insecten, maar ook bloesem en vruchten van bepaalde bomen zorgen voor aanslag en rondslingerend blad. Haal het losse vuil weg met een bezem. Verwijder vervolgens het onkruid tussen tegels met bijvoorbeeld een speciale onkruidbezem. Daarna kun je het terras of de tuinmeubelen van eventuele aanslag ontdoen. Zorg er altijd voor dat je na de winter het vuil verwijdert voordat je de tuinset weer in gebruik neemt, om te voorkomen dat je vlekken in je kleding krijgt.
Heeft je tuinset de winter niet goed doorstaan en ben je toe aan een nieuwe set? Kijk eens bij een webshop zoals VidaXL voor als je op zoek bent naar een leuke tuinbank, een ligstoel of ander tuinmeubel.

6. Wanneer kun je het terras het beste schoonmaken?

In april of mei zit je meestal wel goed voor het schoonmaken van het terras. Het verschilt per jaar, maar de ergste regenval is dan vaak voorbij. Je bent dan ook vroeg genoeg om gedurende de zomermaanden nog lekker gebruik te kunnen maken van je terras en tuinmeubelen.
Heb je last van groene aanslag? Verwijder groene aanslag dan niet met een hogedrukspuit. Hiermee spuit je de bovenste laag van tegels of hout open. In de poriën die dan tevoorschijn komen, kan de groene aanslag juist versneld terugkomen. Meer over het verwijderen van groene aanslag, lees je onze instructie groene aanslag verwijderen.

7. Mooie zomerbloemen om je tuin op te fleuren

Zomerbloemen zijn veelal eenjarige bloeiers die in mediterrane landen, waar ze uit afkomstig zijn, vaak het hele jaar door groeien en bloeien. Ze zijn gevoelig voor kou, waardoor je ze het best kunt planten als de nachtvorst over is en de ergste kou uit de lucht. Makkelijke zomerbloemen voor in je tuin zijn bijvoorbeeld: geraniums, scaevola, vlijtig liesje, verbena, lobelia, petunia, diascia, surfinia en bacopa.
Zomerbloemen kun je direct in de volle grond planten of in potten zetten. Zet je meerdere eenjarige zomerbloeiers in grote potten? Dan is het mooi om de zomerbloeiers die uitgroeien tot hangplanten aan de buitenrand te plaatsen.
Gebruik je kleine potten, houd er dan wel rekening mee dat de aarde snel uitdroogt en de planten dagelijks water nodig hebben.
Geef planten bij voorkeur water in de ochtend. Ze hebben er dan de hele dag profijt van en het is beter voor het wortelstelsel.
Let bij de aanschaf van zomerbloemen en -planten goed op de standplaats. Er zijn soorten die juist in de volle zon geplant willen worden, maar ook (bloemen)planten die hier juist helemaal niet van houden.

8. Zomerse planten voor borders en geveltuintjes

Wil je borders en geveltuintjes van zomerse bloemen voorzien? Dan kun je ook kiezen voor vaste planten zoals duizendblad, ridderspoor, rode zonnehoed of bijvoorbeeld margrieten.
Een leuk idee is om een traditionele Engelse border aan te leggen met drie rijen planten: hoge planten achter, middelhoge planten in het midden en lage planten voor. Vind je het leuk om hiermee te experimenteren? Vergeet dan niet om de bloemen af te wisselen met wat bladplanten, voor de nodige rust in de opstelling.

Wij wensen je veel succes met het zomerklaar maken van je tuin!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!