Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Zelf een simpel egel voerhuis (voerstation) maken

Omschrijving

Gedurende de zomermaanden gaat de egel weer actief op zoek naar voedsel. Het kan dan belangrijk zijn om de egel bij te voeren met water of met brokjes. Door een voerhuis (voerstation) te maken voor egels, voorkom je dat andere dieren van het voer kunnen eten. Het maken van een voederstation is heel eenvoudig. In dit filmpje (via Natuurpunt.be) kun je precies zien hoe je dit doet. In de geschreven handleiding eronder kun je alle stappen en benodigdheden rustig nalezen. Ook vind je hier belangrijke aanvullende informatie en tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Plastic opbergbox (bijv. 32x53 cm - en 35 cm hoog of evt. lager) - Bol.com
 • Liniaal
 • Stanleymes
 • Watervaste stift
 • Duct tape
 • Föhn of verfstripper - Bol.com
 • En paar zware stenen
 • En verder:
 • Kranten
 • Voerbakjes, laag model
 • Honden- of kattenbrokjes (van goede kwaliteit, gebruik geen egelvoer)
 • Optioneel:
 • Wildcamera met nachtzicht - Bol.com
 • Pepermuntolie, lavendelolie e/o pepermuntplanten

1. Wanneer zijn egels actief en zie je ze in je tuin?

Egels zie je in de zomer in je tuin, als ze weer uit winterslaap zijn gekomen. Ze gaan dan op zoek naar eten en naar schuilplaatsen. Afhankelijk van de temperatuur kan het al vanaf februari zijn dat egels zichzelf weer laten zien.

2. Waarom een egel voerhuis?

Met een egel voerhuis / voerstation kun je de egel bijvoeren zonder al teveel last van andere dieren (zoals katten). Zo voorkom je dat zij het voer opeten. Een egel voerhuis kun je heel simpel maken van een plastic opslagbox. Je kunt er ook voor kiezen om het voerstation te maken van een houten kist.

3. Voordelen en nadelen van een plastic voerhuis

Het nadeel van een egel voerhuis van plastic, zoals een curver box, is dat het in de zomermaanden erg heet kan worden. Voorkom dit door het voerstation in de schaduw te plaatsen.
Het voordeel van kunststof is dat het voerhuis goed en eenvoudig schoon te maken is. Ook kun je (als je een doorzichtige box gebruikt) de egel zien of vastleggen op een wildcamera.
Voerhuizen zijn NIET geschikt als egelhuis om egels in te laten slapen of overwinteren.
Wildcamera´s met nachtzicht koop je bijvoorbeeld hier bij Bol.com.

4. Voordelen en nadelen van een houten voerhuis

Een houten egel voerhuis blijft koeler. Dit is dus een zeer belangrijk voordeel ten opzichte van een plastic box. Nadeel van een houten voerhuis is dat het wat minder hygiënisch is. Maak het voerhuis, zoals eerder genoemd, daarom dagelijks schoon. Je kunt hiervoor de richtlijnen aanhouden die gelden voor het schoonmaken van een egelhuis.
Je kunt ook een voerhuis maken van een omgekeerd sinaasappelkistje. In deze beschrijving van de Egelbescherming lees je hierover meer.

5. Hoe maak je het egel voerhuis?

In dit voorbeeld gaan we uit van een kunststof voorraadbox als voerstation (zoals ook te zien in de video). Maak aan de zijkant van deze box een opening van 13x13 centimeter. Dit doe je als volgt:
 • Teken met watervaste stift een vierkant op de juiste plek op de box (zie afbeelding).
 • Pak vervolgens een föhn of een verfstripper om de markering die je op de box hebt getekend, te verwarmen. Door het opwarmen van het plastic kun je het vierkant er makkelijker uitsnijden. Je voorkomt hiermee dus dat de box tijdens het uitsnijden kapot gaat.
 • Is de markering voldoende opgewarmd? Pak dan een stanleymes en snijd daarmee het vierkant uit de box. Blijf de lijnen tijdens het uitsnijden wel verwarmen.
 • Heb je het vierkant helemaal eruit gesneden? Bewaar het dan om een luikje van te maken (zie verderop).
Hoe maak je het egel voerhuis?

6. De scherpe randen afplakken

De ingang van je egel voerhuis is nu klaar. Plak de scherpe randen af met duct tape (zie afbeelding). Zo zorg je ervoor dat de egel zich nooit hieraan kan bezeren. De scherpe randen afplakken

7. Een luikje in het voerstation maken

Van het uitgesneden, losse vierkant kun je nu een luikje in het voerstation maken. Dit doe je door een stuk duct tape aan de bovenkant van het vierkant te plakken. Plak het hiermee vast in de opening van de box (zie afbeelding). Een luikje in het voerstation maken
Door het luikje zul je ratten eerder op afstand houden. Zij kruipen niet graag in een afgesloten ruimte.

8. Een anti-kattenbuis aan het voerstation maken

Tot slot is het handig om een buis aan de ingang van het voerstation te bevestigen. Je voorkomt hiermee dat katten in het voerstation kruipen. Let op het volgende:
 • Neem hiervoor een plastic of aluminium (ventilatie)buis met een diameter van 13, 14 of 15 centimeter.
 • Het is belangrijk dat de buis een of meerdere bochten heeft.
Plak de buis met duct tape stevig vast aan de opening van het voerstation (zie afbeelding). Een anti-kattenbuis aan het voerstation maken

9. Opening van het voerstation ‘blokkeren’ voor katten

Om er zeker van te zijn dat katten zich niet alsnog in het voerstation proberen te ‘wringen’, kun je een zware kei voor de opening van de buis leggen (zie video). Zorg ervoor dat de egel nog net genoeg ruimte heeft om langs de steen in de buis te kruipen. Voor een kat zal dit al snel te lastig zijn.
Je kunt ook een ondiep schaaltje met water voor de ingang van de buis te zetten. Katten houden niet van water en lopen hier liever niet doorheen. De egel heeft hiermee geen moeite. Test dit dus ook eens.

10. Het voederhuis verzwaren

Leg een of meerdere zware stenen (bijvoorbeeld stoeptegels) bovenop de box. Hiermee voorkom je dat het voerhuis door andere dieren omver geduwd wordt of dat de box kan omwaaien.

11. Het egel voederhuis inrichten

Om het voederhuis schoon en hygiënisch te houden, kun je het best een krant op de bodem leggen.
 • Het schaaltje met eten dat je in het voerhuis zet, plaats je het best zo ver mogelijk van de ingang (dus in de andere hoek, tegenover de toegangsbuis).
 • Zet liever geen schaaltje met water in de box maar plaats dit erbuiten! Dat voorkomt dat egels het water in de box knoeien en hierdoor vuil en vochtig maken.
Plastic schaaltjes voor water kunnen niet kapot vriezen.

12. Het egel voederhuis schoonmaken

Het is belangrijk dat je het voerstation regelmatig schoonmaakt. Doe dit het liefst dagelijks, helemaal in de zomermaanden. Hiermee voorkom je de overdracht van ziektes en zorg je dat de egel gezond blijft. Het egel voerhuis schoonmaken doe je als volgt:
 • Trek huishoudhandschoenen aan zodat je geen ziektes kunt uitwisselen tussen mens en dier.
 • Verwijder de oude krant.
 • Maak het voederhuis schoon met heet water (zonder schoonmaakmiddelen!).
 • Maak de box goed droog en leg er een schone krant in.
 • Maak de voerbakjes goed schoon en droog en plaats ze daarna terug.
Gebruik GEEN schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken, de geur hiervan kan de egel namelijk afschrikken. Een borstel en gebruik van heet water is voldoende.
Wil je een houten voerhuis schoonmaken? Houd dan dezelfde richtlijnen aan als voor het schoonmaken van een egelhuis.

13. Hoeveel voer moet je de egel geven?

Een handvol droge honden- of kattenbrokjes is voldoende om de egel mee te voeren. Geef brokjes van goede kwaliteit. Deze zijn misschien wat duurder, maar ook een stuk voedzamer en goed verteerbaar voor de egel. Voer de egel niet te veel bij. In periodes waarin ze het zwaar hebben is bijvoeren zeker belangrijk. Je wilt echter voorkomen dat de egels er afhankelijk van worden. Natuurlijk voedsel blijft immers het beste voor ze.
Speciaal egelvoer is, anders dan je zou verwachten, veelal niet gezond voor egels! Wat wel en niet geschikt is als egelvoer, lees je hier.
Zijn er verkruimelde brokjes in het schaaltje achter gebleven? Dan weet je dat er een egel langs is geweest. Egels verkruimelen het voer.

14. Ratten weghouden bij het egel voerhuis

Om te voorkomen dat ratten in de egelvoederplaats komen, kun je ze het beste afweren met sterke geuren. Ratten houden niet van de geur van lavendel, munt of pepermuntolie. Door muntplanten neer te zetten of wat lavendel of pepermuntolie bij de ingang te verspreiden, kun je ze weghouden bij het egel voederhuis. Ook zal het luikje de ratten afschrikken. Hopelijk blijven ze op deze manier voldoende op afstand.

15. Meerdere egels in je tuin die je wilt voeren?

Heb je meerdere egels in je tuin? Maak dan een box met twee ingangen of maak twee aparte voerstations voor de dieren. Je voorkomt dan dat ze gaan vechten of ziektes aan elkaar overdragen. Egels kunnen namelijk heftig met elkaar in gevecht gaan en in een afgeschermde ruimte hierdoor makkelijk gewond raken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!