Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Egelhuisje plaatsen: waarmee moet je rekening houden?

Egelhuisje plaatsen: waarmee moet je rekening houden?
Omschrijving

Waar moet je een egelhuisje neerzetten in je tuin en hoe kun je dit het beste doen? Door rekening te houden met de manier waarop je het huis plaatst, zorg je ervoor dat de egel (en eventuele jongen) veilig in het huis kunnen leven. Zo voorkom je dat een egel ziek wordt of andere problemen krijgt door het verkeerd plaatsen ervan. Aan de hand van de richtlijnen en tips in dit artikel, weet je precies waarop je moet letten!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Bladeren en ander snoeiafval
  • Voor het plaatsen van het huisje:
  • Stenen of tegels
  • Droge, rustige en beschutte plek in de schaduw (op het zuiden of het westen)

1. Het belang van egelhuisjes of schutplekken

Nest- en schuilplaatsen zijn erg belangrijk voor de egel. In de natuur leven egels vooral in gebieden met veel beschoeiing en beschutting, zoals struiken, bladeren en boomstammen. Dit kun je in je tuin nabootsen door je tuin (deels) te laten verwilderen. Door minder te snoeien en bladeren te laten liggen, zorg je voor een veilige, egelvriendelijke tuin.

2. Hoe maak je een beschuttingsplaats voor egels?

Je kunt een beschuttingplaats maken door een egelhuis te kopen of te bouwen. Daarnaast kun je ook kiezen voor natuurlijke schuilplaatsen. Egels zitten graag onder struiken. Door hopen bladeren, composthopen, boomstammen of takken neer te leggen zorg je voor natuurlijke schuilplaatsen voor egels. Een voordeel van bladeren en composthopen is, dat egels er naast een schuilplek ook insecten kunnen vinden om te eten.
Koop geen rieten egelhuizen of egelmanden en kijk voor het juiste materiaal. In dit artikel lees je alles over het kopen van een veilig egelhuis.
Zelf een egelhuis bouwen? Dowload dan hier de bouwinstructie van Egelwerkgroep Nederland of gebruik deze bouwtekening van de Egelbescherming.

3. Waar kun je een egelhuis het best plaatsen?

Het egelhuis kan het beste als volgt worden neergezet:
  • Op een rustige plek in je tuin.
  • Waar het huisje beschut en droog staat.
  • Op een kleine verhoging van bijvoorbeeld stenen of tegels.
  • Met de ingang in de buurt van een schutting of een muur.
  • Goed verstopt onder takken of bladeren.
  • Op een plek in de schaduw.
  • Met de opening NIET op het noorden of noordoosten gericht.
Hieronder worden deze punten stap voor stap toegelicht.

4. Waarom moet het huisje op een stenen ondergrond staan?

Zorg ervoor dat je een egelhuis op een kleine verhoging zet, zodat er iets ruimte komt tussen het huis en de aarde. Hierdoor heb je minder last van opstijgend vocht in het huis. Dit voorkomt rotting van het hout en zorgt dat het egelhuisje droog blijft, wat voor de egel van levensbelang is.

5. Waarom moet het huisje beschut staan?

Het is belangrijk dat er geen honden, katten, andere (huis)dieren of spelende kinderen in de buurt van het egelhuis kunnen komen. Dit verstoort de egel bij zijn winterslaap of, ook erg belangrijk, tijdens het nestelen in het huis gedurende de zomermaanden. Zet het huisje dus onder een struik, heg en/of in een ongebruikte hoek van je tuin (bijvoorbeeld achter een tuinhuisje).
Door de ingang te verbergen met bijvoorbeeld overhangende takken of bladeren, zal een egel sneller op het huisje af komen en zich hierin veilig voelen.

6. Waarom moet de ingang van het egelhuis zo worden geplaatst?

Doordat egels schuwe dieren zijn, plaats je de ingang van het egelhuis het beste in de buurt van een schutting of muur. Let ook erop dat je de ingang op het ZUIDEN of het WESTEN richt. Richt de opening niet naar het noorden of noordoosten. Hier kan namelijk koude tocht vandaan komen, waardoor een egel in het huis kou kan vatten.
Zorg daarom ook dat de plaats waar je het huisje neerzet, zo droog mogelijk is.

7. Waarom moet een egelhuisje in de schaduw staan?

Let er daarnaast goed op, dat het huisje -ook gedurende de dag- goed in de schaduw staat. Wanneer de egel tijdens de zomermaanden overdag in het huis slaapt of hierin nestelt, voorkom je dat deze oververhit raakt.
Honden kunnen egels ruiken en kunnen hierdoor het egelhuis mogelijk zelfs uitgraven of omver werpen. Houd je hond dus ver uit de buurt van een egelhuis.

8. Hoe zorg je voor een goede isolatie van het huisje?

In de winter is het belangrijk dat het huis goed is geïsoleerd. Met een goede isolatie wordt het huis niet te koud, maar ook niet te warm. Het isoleren van het huisje kun je doen door rondom aarde, zand of een dikke laag blaadjes tegen het huis aan te leggen. Let op! Doe dit niet bij de ingang en de ventilatiegaten.
Ook de bovenkant van het huis kun je ‘inpakken’ met bladeren en takken.

9. Wat leg je op de bodem van het huisje?

Zorg voor nestmateriaal als droge blaadjes, mos, hooi of zacht stro (geen zaagsel). Alles over materiaal om het huisje mee te vullen, lees je in dit artikel.
Om te voorkomen dat het materiaal gaat rotten, is het van belang dat het kurkdroog is.
Gebruik nooit groenblijvende bladeren als nestmateriaal. Hier zit vocht in, waardoor de kans op schimmel erg groot is.
Alles over het schoonmaken van een egelhuis en wanneer je dit moet doen, lees je hier.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!